door

Verlustig je aan snoepkunst bij Sticky Business

Foto 1. Bergen van suiker. Foto: Stedelijk Museum Schiedam © Kim van Dee

Weersta jij deze zoete verleiding?

archief oud artikel 15 oktober 2017 Toerisme Schiedam, Zuid-Holland Cola, drop, kauwgom en chocolade hebben één ding gemeen; het zit allemaal boordevol suiker. Dat kun je hemels of hels vinden, maar het roept in ieder geval meteen iets bij je op. Is suiker het witte gif of 's werelds beste zoetmaker? Voor de grote tentoonstelling Sticky Business - De verleiding van suiker in de kunst nodigde het Stedelijk Museum Schiedam twintig (inter)nationale kunstenaars uit om kunst te maken van snoepgoed.

Zoetzure bril

Of je nou voor of tegen suiker bent, dat maakt niet uit in de tentoonstelling Sticky Business. De bedoeling is juist om je perspectief op suiker te verbreden en meer te leren over snoepjes, koekjes en andere lekkernijen uit verschillende culturen. Zo staan sommige kunstenaars stil bij grote onderwerpen die aan suiker kleven, zoals corruptie, slavernij en eetverslaving. Of het bizarre feit dat op sommige plekken op aarde meer cola dan water voorhanden is. Andere eetontwerpers pakken het luchtiger aan en maakten bijvoorbeeld een fotoreportage over de trend sploshing, waarbij mensen naakt in een taart gaan zitten. Of ze bouwden een landschap van meer dan dertig vierkante meter van snoep, alsof je op de set van Charlie and the Chocolate Factory staat.

"Alsof je een toffee uit elkaar trekt"

Gastconservator Marije Vogelzang, zelf internationaal eetontwerper, vertelt dat de spanningen van suiker haar intrigeren. "Als je een lijn trekt tussen twee extremen, komt daar spanning op te staan. Alsof je een toffee uit elkaar trekt. Voor deze tentoonstelling heb ik kunstwerken met die spanning bij elkaar gebracht. Kunstwerken die de verwoestende effecten van suiker laten zien, maar ook de weldaad, de schoonheid, de zoete herinneringen, tradities en rituelen."

Likken mag

Verschillende zoete geuren nemen je mee door de tentoonstelling heen. Zo ruik je op de ene plek chocolade en verderop weer naar cola. Dat laatste proef je ook als je likt aan de tentoongestelde vrouwenbeelden van een kunstenaar uit Australië, gemaakt van cola. Likken mag, want het is de bedoeling dat de beelden door alle likjes aan het eind van de tentoonstelling vervormd zijn. Meer werken veranderen door de tentoonstelling heen van vorm. Zo vergaat een suikerschilderij langzaam doordat de gebrande suiker op de grond druppelt en stalagmieten van bijenwas groeien juist dankzij een druppelmachine aan het plafond.

Op de biecht

Aan het eind van de tentoonstelling wacht een muur op je waar je alles over suiker kunt delen. Heb je zoete zondes op je lever? Deel die hier! Als dit niet het geval is, kun je meedoen aan workshops bonbons maken en kastelen bouwen van suikerklontjes. Heb je besloten je leven te beteren? Voorlichters Gezondheid informeren je met liefde over lekkere en gezonde hapjes uit verschillende culturen. In het café wordt je zelf geconfronteerd met suiker. Bij elk product dat je bestelt, staat namelijk vermeld hoeveel suikerklontjes erin zitten.

Interesse? Dit moet je weten!

Op woensdag, zaterdag en zondag zijn er gidsen aanwezig tussen 13:00 en 15:00 uur. Het Stedelijk Museum Schiedam is van dinsdag tot en met zondag geopend van 11:00 tot 17:00 uur. De tentoonstelling is nog te zien tot 18 februari 2018. Tickets kosten € 12,50 voor volwassenen en € 7,50 voor jongeren met een CJP-pas. Kinderen tot en met twaalf jaar mogen gratis naar binnen.
Foto 2. Lik aan de beelden van cola. Foto: Stedelijk Museum Schiedam © Kim van Dee
Foto 3. Suiker in de kunst. Foto: Stedelijk Museum Schiedam © Kim van Dee

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2017-12-20 11:42:40 · Gepubliceerd: 15 oktober 2017 - 1176