door

Rijksmuseum Boerhaave: interactief paradijs voor wetenschappers in spe

Foto 1. Bijzonder: maak een operatie uit de Gouden Eeuw mee door een projectie die precies op je eigen arm past. Foto: Rijksmuseum Boerhaave.

Rijksmuseum Boerhaave na renovatie weer open

archief oud artikel 15 december 2017 Toerisme Leiden, Zuid-Holland Na een renovatie van twee jaar is Rijksmuseum Boerhaave back in business. En hoe. Het museum was al een walhalla vol wetenschappelijke uitvindingen en topstukken uit honderden jaren geneeskunde. Nu laat Boerhaave met een nieuwe indeling en meer interactie zien dat achter elke uitvinding een persoonlijk verhaal vol obstakels en overwinningen schuilt. Voor leken is wetenschap en geneeskunde lekker laagdrempelig gemaakt, terwijl er voor de experts onder ons nog steeds volop verdieping is. "Het is vooral veel léuker nu," vertelt Anita Almasi namens het museum. Rijksmuseum Boerhaave is weer open vanaf zaterdag 16 december 2017.

Indrukwekkende topstukken komen tot leven

De collectie van Rijksmuseum Boerhaave was voorheen op chronologische volgorde te ontdekken, nu is het onderverdeeld in vijf categorieën vol interactieve onderdelen waardoor je zelf als wetenschapper met replica's van museumstukken aan de slag kunt. Je arm laten opereren alsof je in de Gouden Eeuw zit, zelf als arts in spe met een stethoscoop aan de haal. Anita Almasi: "Het is veel leuker en luchtiger geworden. Nu is alles makkelijker zelf te ontdekken en heb je geen rondleiding nodig om alles te begrijpen. Mensen die juist wel meer verdieping willen kunnen nog steeds graven naar meer informatie." Uit proefbezichtigingen blijkt nu al dat de renovatie een succes is. "De insteek was vooral om wetenschap voor kinderen makkelijker te maken, maar ook volwassenen zijn enthousiast. Mensen die door de zalen lopen zeggen ook 'o ja als dat niet uitgevonden was, dan...' We willen echt laten zien dat de uitvindingen die vroeger gedaan zijn heel veel betekenen voor je leven nu." En die operatie uit de Gouden Eeuw, is dat niet eng voor kinderen? "Daar waren we eventjes bang voor, maar de kinderen staan in de rij!"

Ontdek de romantiek van de wetenschap

Het museum heeft een hoop topstukken in de collectie, zoals de vulpen van Albert Einstein, microscopen van Antoni van Leeuwenhoek en de allereerste kunstnier. Almasi: "Die is al in de oorlog ontwikkeld en het is de voorloper op dialyse. Met zo weinig middelen in zo'n roerige tijd iets uitvinden, dat is zo indrukwekkend." Er is ook een 3d-geprint hartje te zien waarmee een chirurg van het LUMC onlangs een hartoperatie op een baby heeft geoefend. "Doordat hij dat kon doen kon die hele operatie veel sneller plaatsvinden en heeft het kindje het overleefd." De verhalen achter het ontstaan van bijzondere ontdekkingen in de geneeskunde en wetenschap spelen dus een grote rol in het museum. Je leert alles over de persoonlijke reizen van wetenschappers en uitvinders van vroeger en nu - want een ontdekking doe je niet zomaar. "We willen vertellen dat wetenschap over doorzettingsvermogen, nieuwsgierigheid en naar oplossingen blijven zoeken gaat. Dat verhaal komt nu sterker in het museum terug; daardoor begrijpen mensen het ook makkelijker."

Ook leuk in Leiden

Foto 2. Bekijk originele anatomische modellen uit 1875. Foto: Rijksmuseum Boerhaave.
Foto 3. Maak een virtuele ontleding mee in het anatomisch theater. Foto: Rijksmuseum Boerhaave.
Foto 4. Een prachtige blikvanger: de hemelprojectie in het anatomisch theater. Foto: Rijksmuseum Boerhaave.
Foto 5. In video's leer je alles over de wetenschappers van nu. Foto: Rijksmuseum Boerhaave.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2017-12-15 17:41:12 · Gepubliceerd: 15 december 2017 - 1324