door

Baden en beppen in een Romeins badhuis

Foto 1. De ruïnes van een echt Romeins badhuis! Foto: Thermenmuseum Heerlen

Wat was de rol van een badhuis in het Romeinse Rijk?

archief oud artikel 2 februari 2018 Geschiedenis Heerlen, Limburg De oude Romeinen wisten wel wat chillen is. In veel Romeinse steden en nederzettingen stond vroeger een badhuis, waar de Romeinen kwamen om te baden, ontspannen en bij te kletsen. Maar wie gingen er naar een badhuis toe? Hoe zag een bezoekje aan een badhuis eruit? Duik in het bruisende leven van een Romeins badhuis in de expositie Open en Bloot in het Thermenmuseum - op de ruïnes van een echt Romeins badhuis!

Badrituelen

De badhuizen uit de Romeinse tijd lijken op de sauna's van nu: compleet met sportgelegenheid, massages, hete en koude baden en zelfs vloerverwarming. De Romeinen kwamen er niet alleen om zich te wassen, maar vooral om te baden, borrelen, bieden en beppen. Badhuizen speelden een grote rol in het stadse leven, je moest immers ergens socializen en zakelijk onderhandelen als er nog geen internet is. In de expositie Open en Bloot leer je alles over de Romeinse badrituelen. Hoe werd het water warm gehouden? Mochten mannen en vrouwen gezamenlijk naar een badhuis? En gingen de Romeinen naakt naar de sauna?

Dol op spa's en saunas of toe aan een dagje rust, reinheid en regelmaat? Bekijk alle sauna-, spa- en wellnessuitstapjes op DagjeWeg.NL!

Badhuis in Heerlen

Is er een betere plek voor een expositie over Romeinse badhuizen dan op de ruïnes van een eeuwenoud Romeins badhuis? Het Thermenmuseum in Heerlen is gebouwd op de plek waar vroeger een Romeins badhuis stond. Bezoek de ruïnes en bewonder de voorwerpen die bij opgravingen boven water zijn gekomen. het badhuis in Heerlen is het grootste en best bewaarde antieke gebouw in Nederland, de ruïne heeft een oppervlakte van maar liefst 2500 vierkante meter!

Zien en doen

In de tentoonstelling ontdek je allerlei voorwerpen die vroeger in het badhuis echt werden gebruikt. Je ziet onder andere make-up uit de Romeinse tijd, medicijnen en olie. Voel zelf ook eens hoe de olie op je huid voelt! Of verkleed je als een Romein, met schoenen en al. Alsof je terug stapt in de tijd. Bij de ingang krijg je een muntje mee, deze kun je in bakjes doen bij de verschillende activiteiten van het badhuis. Het is de bedoeling dat je jouw muntje aan de activiteit geeft die je het liefst zelf zou ondernemen in een badhuis. Wordt het de massage, sporten op het sportveld of toch zweten in de sauna?

Goed om te weten:

  • Waar? In het Thermenmuseum in Heerlen, Zuid-Limburg;
  • Wanneer? De expositie is in ieder geval tot eind 2018 te zien;
  • Hoe duur? Entreekaartjes kosten € 8,75. Tip: Bij de aanschaf van een toegangskaart krijg je een jaarkaart voor het museum voor 2018 cadeau!
Foto 2. Lekker zelf de olie voelen die ze vroeger gebruikten. Foto: Thermenmuseum Heerlen
Foto 3. Neem een kijkje bij de opgegraven voorwerpen. Foto: Thermenmuseum Heerlen

- Laatst gewijzigd: 2018-10-09 11:41:22 · Gepubliceerd: 2 februari 2018 - 1790