door

Vier Nieuwjaar mee met de Chinezen

Foto 1. De parade met leeuwendans. Foto: RCNY © Evert Buitendijk

Luid het Jaar van de Hond in met lekker eten, vuurwerk en parades

archief oud artikel 8 februari 2018 Cultuur Landelijk Het Chinatown van Rotterdam, Den Haag en Amsterdam staan de komende tijd in het teken van feest. Het belangrijkste feest voor de Chinezen staat namelijk op het programma: Chinees Nieuwjaar. Het nieuwe jaar, het Jaar van de Hond, wordt ingeluid met vuurwerk, lekker eten en parades. Vier het feestje dit jaar eens mee, trek rode kleren aan (de kleur rood staat centraal) en laat je verrassen door de Chinese cultuur. Gong Xi Fa Cai! (Gelukkig Nieuwjaar!)

Feest in een Rotterdams jasje

ROTTERDAM - De viering van het Chinees Nieuwjaar in Rotterdam staat in het teken van muziek, culinaire hoogstandjes en cultuur. Zo is er een Kooktheater waarbij de lekkerste Chinese gerechten onder je neus worden bereid en zijn er proeverijen. De aftrap van een week lang feest vindt plaats in De Doelen, waar zangeres Lan Lan het bekende concert Sounds of China ten gehore brengt. Op zaterdag 17 februari staat een optocht met leeuwendansers op het programma en wordt de viering afgesloten met een groots vuurwerk. De festiviteiten spelen zich de hele week grotendeels af rondom het Wijkpark en de West-Kruiskade. Het Chinees Nieuwjaar wordt in Rotterdam een week lang gevierd, van maandag 12 tot en met maandag 19 februari.

2018: 4715 - Jaar van de Hond

De hond is het elfde dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender. Volgens diezelfde kalender leven we vanaf 16 februari in het jaar 4715.

Optredens en vuurwerk in Den Haag

DEN HAAG - De binnenstad van Den Haag staat volledig in het teken van China op zaterdag 17 februari. In en rondom het Stadhuis wordt het Chinees Nieuwjaar in Den Haag feestelijk ingeluid met vuurwerk, draken en leeuwen en optredens van Chinese en Nederlandse artiesten. Om 10:30 uur start een dans met Chinese leeuwen en draken en is er een groots vuurwerk op het Spuiplein, waarna om 11:30 uur de officiële opening is van de viering. Rond het eind van de ochtend en in de middag staan er optredens vol acrobatiek, Chinese vechtsporten, zang en dans gepland. Leuke Chinese hebbedingetjes scoor je op de markt in het Atrium vanaf 11:00 uur (bijvoorbeeld zo'n leuke zwaaiende kat)!

Amsterdam

AMSTERDAM - Waar kun je beter Chinees Nieuwjaar vieren dan bij het grote, prominente drijvende Chinese restaurant Sea Palace aan de Oosterdokskade? Geniet hier van al het lekkers dat de Chinese keuken te bieden heeft of ga naar een van de andere Chinese restaurants aan de Stormsteeg en Geldersekade die Amsterdam rijk is. De echte viering vindt op vrijdag 16 februari plaats bij de boeddhistische tempel, de Fo Guang Shan He Hua. Deze vind je in het Chinatown van Amsterdam; de Nieuwmarktbuurt. Hier barst het ook van de Aziatische winkeltjes en restaurants. Hou ook de Dam in de gaten, want hier zijn ook feestjes te vieren.

Waarom vieren Chinezen Nieuwjaar op een andere datum?

Hoewel China sinds 1912 de westerse kalender hanteert, is de traditionele maankalender van groot belang voor de feestdagen. De datum van het Chinees Nieuwjaar wordt bepaald door deze maankalender en valt altijd op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december - tussen 21 januari en 20 februari. Dit jaar is het Chinees Nieuwjaar op vrijdag 16 februari.
Foto 2. Leer de geheimen van de Chinese keuken kennen tijdens een kookdemo. Foto: RCNY © Niké Dolman
Foto 3. Lekker struinen op een Chinese markt. Foto: RCNY © Evert Buitendijk
Foto 4. Maak kennis met de Chinese cultuur. Foto: RCNY © Niké Dolman

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2018-02-08 10:41:06 · Gepubliceerd: 8 februari 2018 - 740