door

Op zoek naar het voorjaar in de krokusvakantie

Foto 1. Hoe zet je al die mooie planten en bloemen nou op de foto? Volg de workshop Natuurfotografie! Foto: Natuurmonumenten © Wiel Arets

Lekker de buitenlucht in!

archief oud artikel 9 februari 2018 Natuur Landelijk Het is bijna voorjaarsvakantie, dus dat betekent dat de eerste waterige zonnestralen weer te zien zijn en de lente in de lucht hangt! Trek je jas aan en ga lekker naar buiten met het hele gezin, want in het voorjaar valt er genoeg te zien en beleven in de natuur. Ontdek het buitenleven zelf tijdens een kinderworkshop natuurfotografie of help de natuur een handje door zaadbommetjes te maken.

1. Fotograferen bij de Nieuwkoopse Plassen

In de lente komt de natuur tot leven, dus is het voorjaar bij uitstek de periode van het jaar om met camera en al de natuur in te trekken. Wil je leren hoe je foto's maakt waar je op Instagram en Snapchat de show mee steelt? De zeventienjarige Quiniver, auteur van het doe-boek Natuurfotografie voor kinderen legt het je heel graag uit. Hij neemt je op zaterdag 17 februari mee op vaartocht en fotoworkshop op de Nieuwkoopse Plassen. Je neemt je eigen camera of smartphone mee en Quiniver deelt zijn tips en tricks, zodat je meteen met je eigen camera aan de slag kunt. De workshop is voor deelnemers van negen tot vijftien jaar en er mogen twee begeleiders mee per kind. Zorg dat je een kwartier voor aanvang bij Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen bent.

Wat gebeurt er in de natuur in de lente?

De lente begint pas op 20 maart, maar zodra de zon meer gaat schijnen gaan alle planten, bomen en bloemen weer groeien en bloeien. Knollen en bollen zoals krokussen, narcissen, tulpen en hyacinten komen uit in de lente, dieren komen uit hun winterslaap en er worden veel jonge dieren geboren. De vogels komen terug uit het zuiden en gaan nestelen en broeien. Overal zie je bloesem verschijnen in de bomen en struiken. Kortom: elke lente wordt de natuur herboren.

2. Reeën spotten in het Eerder Achterbroek

In de lente worden veel jonge dieren geboren, en zo ook reeën. Toch heb je misschien nog niet zo vaak oog in oog gestaan met een ree. Het zijn schuwe beesten, dus als je er een spot verdwijnt die meestal net in de verte. De boswachters van Natuurmonumenten weten echter waar je moet zijn om deze elegante dieren te ontmoeten. Een van deze boswachters neemt je mee naar het Eerder Achterbroek, vlakbij Ommen en landgoed Eerde, om op zoek te gaan naar herten en reeën. Verzamel op zaterdag 17 februari om 16:00 uur op de parkeerplaats bij Eerder Achterbroek. Trek donkere kleren aan, vergeet je verrekijker niet en spotten maar!

3. Met de huifkar door Dwingelderveld

Hoewel ons land klein en dichtbevolkt is, hebben we toch nog mooie, uitgestrekte heidevelden. Die grote, stille heide ontdek je zelf tijdens een huifkartocht met het hele gezin door de bos en de hei van Dwingelderveld op dinsdag 20 of 27 februari. Een deskundige gids van Natuurmonumenten gaat mee om je alles te vertellen over wat je onderweg ziet. Je stopt daarnaast ook een paar keer voor een kleine wandeling met de gids. De tocht duurt zo'n twee uur, start bij Bezoekerscentrum Dwingelderveld in Ruinen en is leuk voor jong en oud!

Ontdek ook de Veluwe per huifkar!

4. Nestkastjes timmeren bij De Wieden

In de lente komen de trekvogels terug uit het warme zuiden om in Nederland een nestje te maken. Help de vogels een handje en timmer een nestkastje waar ze hun eieren straks kwijt kunnen. Als je op dinsdag 27 februari of woensdag 28 februari naar Bezoekerscentrum De Wieden in Nationaal Park Weerribben-Wieden in Sint Jansklooster komt, krijg je een bouwpakketje die je onder begeleiding in elkaar timmert. Vergeet niet om daarna het nestkastje in de tuin te hangen, zodat roodborstjes het vinden als ze jouw tuin komen inspecteren. Is het bouwpakket best lastig? Geen nood, (groot)ouders mogen helpen timmeren! Vergeet je eigen hamer niet!

5. Zaadbommetjes op Schiermonnikoog

In de lente groeit en bloeit de natuur. Bloemetjes komen uit, er verschijnt bloesem aan de takken van bomen en struiken en overal verschijnt kleur. Help de natuur in je eigen buurt een handje en kom op donderdag 1 maart zaadbommetjes maken bij het bezoekerscentrum op Schiermonnikoog. Zaadbommetjes maak je van aarde, klei en zaden en als je ze ergens neergooit in de natuur kan er zomaar een heel veld vol bloemen uit komen. Leuk om cadeau te geven aan je opa en oma of vrienden! Of om lekker in je eigen tuin en buurt neer te gooien natuurlijk.

Foto 2. Genieten in de huifkar. Foto: Natuurmonumenten © Andries de la Lande Cremer
Foto 3. Aan de slag met nestkastjes. Foto: Natuurmonumenten © Stefan Claessens
Foto 4. Vergeet je verrekijker niet bij het reeën spotten! Foto: Natuurmonumenten © Laurens Delderfield
Foto 5. Maak zaadbommetjes op Schiermonnikoog! Foto: Natuurmonumenten © Marten van Dijl

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2018-02-08 15:47:58 · Gepubliceerd: 9 februari 2018 - 965