Ontdek deze voorjaarsvakantie wat nou echt typisch Fries is
archief oud artikel 18 februari 2018 Opmerkelijk Bijna veertig Friese musea bundelen deze voorjaarsvakantie opnieuw hun krachten met de actie Help pake en beppe de vakantie door. Kinderen tot en met twaalf jaar mogen gratis naar musea als ze hun pake of beppe meenemen. Voor wie nu in de war is: dat betekent opa en oma in het Fries. Dat is dan ook gelijk het thema van de actie: Typisch Fries! Waarom zijn Friezen zo trots, hoe belangrijk is hun eigen taal voor ze en wat maakt Fryslân zo noflik?
Gratis dagje uit met grootouders
Leuk weetje: Help pake en beppe de vakantie door is meer dan vijftien jaar geleden bedacht omdat veel kinderen tijdens schoolvakanties bij hun opa of oma blijven logeren. Op deze manier kunnen ze samen gezellig en voordelig een dagje uit - en leren ze nog wat over Friesland ook. Lisette Zwerver van Museumfederatie Fryslân over de kracht van het concept: "De activiteiten zijn toegespitst op kinderen, maar ook voor pake en beppe of heit en mem zijn ze leuk. Daarnaast zijn de vaste collecties en activiteiten van de musea natuurlijk ook de moeite waard."
Hoe werkt het?
Kinderen vanaf vier tot en met twaalf jaar hebben gratis toegang tot deelnemende musea in Friesland op vertoon van hun grootouders. Een andere volwassene geldt ook, want niet iedereen heeft een pake en beppe en niet elke pake of beppe is fit genoeg voor een dagje uit. De actie loopt officieel vanaf dinsdag 27 februari tot en met vrijdag 2 maart, maar sommige musea beginnen al op 24 februari en gaan door tot en met 4 maart.Deze Friese musea doen mee
In totaal doen er dit jaar 38 Friese musea mee, waarvan veel extra leuke activiteiten organiseren voor pake, beppe, heit, mem en kinderen. Het thema 'Typisch Fries' komt overal terug. Hieronder de leukste museumactiviteiten op een rijtje. Kinderen hebben gratis entree, maar volwassenen moeten soms wel gewoon entree betalen.
- Leeuwarden - Us beppe wit alles! Een typisch Friese uitspraak: oma weet alles. In Tresoar testen ze of beppe écht alles weet. Aan de hand van foto's ga je samen op zoek naar een kluis en onderweg wordt beppe's kennis flink getest. De speurtocht met beppe is vanaf 27 februari tot en met 4 maart te doen.
- Leeuwarden - Je ziet ze overal in Friese huizen terug - vooral als de bewoners boven de zeventig zijn: Friese tegeltjes! Wit met blauw en altijd met een schildering van het boerenleven of iets moois uit de natuur. Tijdens Frisse Friese tegeltjes in Keramiekmuseum Princessehof bewonder je de mooiste exemplaren (leuk voor pake en beppe) en versier je je eigen Friese tegel (leuk voor kinderen). Je kunt vanaf 27 februari tot en met 4 meedoen aan de activiteit.
- Harlingen - Voor het eerst een deelnemer dit jaar: het Hannemahuis. Maak hier vanaf 24 februari tot en met 4 maart een tijdreis. Vroeger vertrokken schepen vanuit Harlingen naar Engeland om boter en kaas te brengen, of vaarden ze naar Groenland voor de walvissenjacht. In het museum luister je naar historische verhalen en kom je tijdens de tijdreis koffertjes met doe-opdrachten tegen.
- Gorredijk - In Museum Opsterlân breekt vanaf 24 februari tot en met 4 maart een historisch moment aan: It giet oan! Pake, beppe en kleinkinderen kunnen in de voorjaarsvakantie meedoen aan de Elfstedentocht. Dat is pas écht typisch Fries. In het museum kom je langs de elf Friese steden uit de tocht der tochten. Om de beleving compleet te maken kom je onderweg Koek en Zopie tegen en krijg je aan het einde van je ontdekkingstocht een elfstedenkruisje.
- Burgum - Ook typisch Fries: Lekker beppe, sûkerbôle! Dat betekent lekker oma, suikerbrood. Een Friese lekkernij - en daar hoort natuurlijk een verhaaltje bij. In Streekmuseum Burgum zijn er vanaf 27 februari tot en met 3 maart dagelijks voorleesuurtjes, spelletjes en films. Ook kun je je als ridder laten trainen door Grutte Pier, de grootste held uit de Friese geschiedenis.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2018-02-15 10:07:42 · Gepubliceerd: 18 februari 2018 - 1410