door

Mens versus robot: wie wint?

Foto 1. Foto: Museum TwentseWelle.

Ontdek het in Museum TwentseWelle

archief oud artikel 25 februari 2018 Wetenschap Enschede, Overijssel Kunstmatige intelligentie, augmented reality en virtual reality: tien jaar geleden iets uit sciencefictionfilms, tegenwoordig realiteit. De technologische ontwikkelingen vliegen ons om de oren - er zijn zelfs robothonden als huisdieren. Wetenschappers voorspellen dat de technologie ons mensen in 2060 de baas is. Hoe zou de wereld er dan uitzien? Ontdek het in de tentoonstelling 'Frankenstein, ik denk dus ik ben' in het Museum TwentseWelle.

Wondere wereld van technologie

De wondere wereld van technologie is gigantisch, dus licht TwentseWelle je in Frankenstein verschillende aspecten uit. Hoe zitten mensen en robots technisch gezien in elkaar? Hoe werkt het brein eigenlijk? En wat maakt ons mensen anders dan machines? Allerlei technische en wetenschappelijke hoogstandjes komen aan bod om deze vragen te beantwoorden. En bij elk onderdeel kom je leuke weetjes, video's en opdrachten tegen. Conservator Nikki Olde Monnikhof: "Toen we hier mee bezig gingen dachten we 'dit is super interessant en actueel maar ook abstract en wat moeilijk soms'. Daarom hebben we het heel beeldend gemaakt. Heel veel van wat je ziet kun je ook zelf doen en uitproberen." Je krijgt dus geen stortvloed aan info over je heen, maar doet vooral lekker veel zelf om alles beter te begrijpen.

Chatten met een kunstwerk

Er zijn een hoop technische pareltjes in de tentoonstelling te zien. Zo kun je dankzij een virtual reality-bril ervaren hoe het voelt om langzaam blind te worden, zie je met een augmented reality-bril ineens allemaal dieren om je heen rennen en kun je een zelfrijdende auto besturen - al hoeft dat natuurlijk niet, aangezien hij helemaal zelf kan rijden. Wel heel bijzonder zijn de chattende kunstwerken van Louise te Poele. Wanneer je door een mobiele telefoon haar augmented reality kunst bekijkt, komen ze tot leven. Olde Monnikhof: "Het is een soort chatbot. Je opent een app en houd je mobiel voor haar kunst. Dan komt er een chatfunctie omhoog en kun je met een chatbot die zich voordoet als Louise praten over dat kunstwerk. Het is een zelflerende robot die uit ervaring meer woordenschat gaat opdoen en steeds meer leert." Het kan dus een beleefde robot worden, of een vervelende. De persoonlijkheid van de chatbot hangt af van de ervaring die het opdoet, van wat mensen gaan vragen. Een ander topstuk is 'Het Modulaire Lichaam' van Floris Kaayk: een levend organisme gemaakt van menselijke stamcellen. Een soort zelfgemaakt levend menselijk lichaampje dus. Hoe Kaayk dit gemaakt heeft zie je in de tentoonstelling in een filmpje terug.

200 jaar Frankenstein

Waarom 'Frankenstein'? Dit jaar is het 200 jaar geleden dat Mary Shelley haar gelijknamige roman publiceerde. Volgens Museum TwentseWelle is Mary Shelley's Frankenstein - over de mens in de technologische toekomst - nu actueler dan ooit.

Bekijk wat er nog meer is te doen in Enschede.
Foto 2. Foto: Museum TwentseWelle.
Foto 3. Foto: Museum TwentseWelle.
Foto 4. Foto: Museum TwentseWelle.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2018-03-05 10:00:35 · Gepubliceerd: 25 februari 2018 - 1629