door

De kogelgaten staan nog in de muur: hier werd Willem van Oranje vermoord

Foto 1. De kogelgaten in de muur van Museum Prinsenhof Delft. Foto: DagjeWeg.NL.

Bezoek zelf de beruchte crime scene in het museum

1 maart 2018 bijgewerkt: 14 januari 2021 Geschiedenis Delft, Zuid-Holland In Museum Prinsenhof Delft vind je een van de meest beruchte crime scenes uit de Nederlandse geschiedenis: hier vond de moord op Willem van Oranje op 10 juli 1584 plaats. Het gebeurde in het hart van het museum, dat vroeger het Agathaklooster en daarna de woon- en werkplek van Willem van Oranje was. Nog steeds zijn de sporen van de moord te zien: de kogelgaten staan nog in de muur.

Prins van Oranje in vogelvlucht

Dat Museum Prinsenhof Delft sowieso historie ademt, wordt bij de ingang al duidelijk. Het gebouw heeft nog steeds de karakteristieken van een voormalig klooster en alle sfeervolle hoekjes en kamertjes die je van een oud pand verwacht. In het museum doorloop je het leven van Willem van Oranje (1544 -1584) in vogelvlucht. Ontdek zijn stamboom, bekijk een schilderij door Anthonis Mor van Dashorst van Willem als twintiger, bekijk de portretten van al zijn vrouwen (het waren er maar liefst vier) en ontdek hoe hij steeds meer macht vergaarde in Europa als prins van Oranje. Natuurlijk kom je uit bij het onvermijdelijke: het tragische einde van zijn leven. Je bezoekt de exacte plek waar Willem van Oranje door Balthasar Gerards werd neergeschoten.

Plaats delict in Prinsenhof

Het ziet er nog net zo uit als op de tekeningen uit de geschiedenisboeken. Een kamer met meerdere doorgangen en pilaren, en dus genoeg hoekjes om je te verschuilen tijdens een vuurgevecht. De beroemde trap springt gelijk in het oog: de trap waarop Willem van Oranje om het leven werd gebracht door Gerards. De kogelgaten staan nog in de muur en zijn verrassend diep en ruim. De impact van de schoten moet enorm zijn geweest. Bizar om in te denken dat je letterlijk op de trap staat waar de Vader des Vaderlands werd omgebracht. Een stukje iconische Nederlandse geschiedenis, letterlijk binnen handbereik.

Interessant: In een filmpje wordt de moord door experts onder de loep genomen en kun je een reconstructie bekijken van alle details van de daad. Wie waar stond, wat er precies gebeurde. Ook zijn er 'getuigenverklaringen' te zien van mensen van nu: straatinterviews met mensen in Delft, die vertellen wat ze van Willem van Oranje en van zijn noodlottig einde weten.

Onderzoek zelf de beruchte zaak

Kinderen uit de groepen zes tot en met acht kunnen zelf in het museum de zaak onderzoeken alsof het een cold case is. Onder begeleiding volgen ze een museumles waarin ze allerlei onderzoeksmethodes leren. Daarna duiken ze in de zaak door middel van reconstructies en rollenspellen. Hoe bizar; je kunt dus de moord onderzoeken en naspelen op de plek waar die daadwerkelijk plaatsvond. Op die manier komt geschiedenis pas echt dichtbij voor kinderen en wordt het verhaal van Willem van Oranje meer dan een hoofdstuk uit een geschiedenisles. En door de cold case leren ze ook dat geschiedenis niet altijd per se waar hoeft te zijn; soms zijn er meerdere waarheden en meerdere bronnen. Zo is het nog steeds een mysterie of Willem van Oranje écht beroemde laatste woorden had toen hij werd vermoord, en wat hij dan precies zou hebben gezegd. De museumles is via het museum te boeken voor scholen.

Delfts Blauw, knappe koppen van vroeger en een ode aan ons Koningshuis. Lees hier wat er nog meer te zien en te doen is in Museum Prinsenhof Delft. Een interactieve tocht door een iconisch stukje Hollandse geschiedenis!
Foto 2. Links een jonge Willem van Oranje geschilderd door Anthonis Mor van Dashorst. Rechts de Willem van Oranje zoals velen hem kennen uit geschiedenisboeken, geschilderd door Michiel Jansz. van Mierevelt (atelier van), ca. 1632. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 3. Willem had vele vrouwen in zijn leven en trouwde steeds hogerop om zijn reputatie in de samenleving te verbeteren. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 4. De tijdlijn van Willem van Oranje die eindigt op de beruchte datum 10 juli 1584. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 5. Een replica van de opgebaarde Willem van Oranje in het museum - met zijn hond aan zijn voeten. Foto: DagjeWeg.NL.

Reportage - Laatst gewijzigd: 2021-01-14 11:14:04 · Gepubliceerd: 1 maart 2018 - 9589