door

Oog in oog met Nederlandse militairen in Afghanistan

Foto 1. Roemers fotografeerde de militairen met een antieke camera. Foto: Martin Roemers, courtesy Torch Gallery

Bekijk portretfoto's van Martin Roemer in het Drents Museum

archief oud artikel 25 maart 2018 Cultuur Assen, Drenthe Fotograaf Martin Roemers trok naar Afghanistan in opdracht van het voormalige Legermuseum in Delft. Zijn missie: de Nederlandse troepen in dit land op de gevoelige plaat vastleggen. Roemers leende een antieke camera van een straatfotograaf om bijzondere foto's te krijgen en ontwikkelde ze ter plekke. Het resultaat is te zien in de fototentoonstelling Martin Roemers - Kabul Portraits, Nederlandse soldaten in Afghanistan in het Drents Museum.

Wie is Martin Roemers?

Fotograaf Martin Roemers is geen onbekende als het gaat over het fotograferen van oorlogen en conflicten. Onder andere veteranen van de Tweede Wereldoorlog en Nederlandse militairen in Kaboel zette hij voor zijn camera. Ook schoot Roemers plaatjes van verlaten landschappen en architectuur van de Koude Oorlog. De Nederlandse militairen in Kaboel zijn te zien in de fototentoonstelling Martin Roemers - Kabul Portraits, Nederlandse soldaten in Afghanistan. Roemers werk is daarnaast onder andere te zien in Het Rijksmuseum in Amsterdam, en museums in Berlijn en Houston.

Tip! Voor de opening van de expositie is Afghanistankenner Willem Vogelsang aanwezig in het Drents Museum op zondag 25 maart. Hij bezocht Afghanistan als archeoloog, journalist, conservator, militair en diplomaat. In een lezing van 13:00 uur tot 14:00 uur vraagt hij zich af hoe het kan dat Afghanistan een land lijkt waar de hele wereld er zijn problemen wil uitvechten. De toegang is gratis voor bezoekers met een entreebewijs voor het Drents Museum.

Foto's maken met een antieke camera

Toen Roemers aankwam in Kaboel zag hij straatfotografen op een plein in de stad foto's maken met antieke camera's. De foto's spraken hem wel aan en hij gebruikte dezelfde methode voor zijn eigen serie. Hij leende een camera van een straatfotograaf, maakte een geïmproviseerde studio op de NAVO-basis in Kaboel en koos de soldaten met een intrigerend gezicht en uitstraling uit. Voor de foto moesten de militairen tien seconden stilzitten, waarna de Afghaanse fotograaf de foto's ter plekke ontwikkelde.

Militairen zonder opsmuk

Veertien van de foto's hangen op groot formaat in de Abdijkerk van het Drents Museum. Door de antieke camera hebben de foto's een rauw randje en zitten ze vol vlekken, krassen en andere imperfecties. Dat klinkt niet mooi, maar juist daardoor krijgen de foto's een soort ernst met zich mee, waardoor je blijft staren. Op de foto's zie je namelijk militairen ontdaan van alle opsmuk, gefotografeerd op de traditioneel Afghaanse manier. In de expositie is verder ook geen tekst of audio aanwezig: de beelden moeten spreken. Bewonder de foto's zelf in de tentoonstelling van zondag 25 maart tot en met zondag 17 juni.

Goed om te weten:

Foto 2. De soldaten van de foto's zijn ontdaan van alle opsmuk. Foto: Martin Roemers, courtesy Torch Gallery

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2018-03-27 12:18:20 · Gepubliceerd: 25 maart 2018 - 992