door

Warm je met Pasen aan een paasvuur

Foto 1. Paasvuur in Twente. Foto: DymphieH. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com

Waar zijn de paasvuren dit jaar te vinden?

archief oud artikel 28 maart 2018 Cultuur Landelijk Het ontstoken van een bult hout van soms wel tientallen meters hoog is al jaren een traditie in het oosten van Nederland. Maandenlang wordt snoeihout verzameld en opgestapeld, waarna op Eerste of Tweede Paasdag de fik erin gaat. Vaak is een paasvuur een echt spektakel en trekt het vuur heel wat toeschouwers. Nieuwsgierig? Bezoek dit jaar ook een paasvuur!

Het grootste paasvuur van het land

DIJKERHOEK - Vijf buurtschappen rondom het dorp Holten houden met Pasen traditiegetrouw een paasvurenwedstrijd. Wie heeft het grootste en mooiste paasvuur? De afgelopen twee jaar heeft het buurtschap Dijkerhoek gewonnen. Ook dit jaar is er weer een paasvuur in Dijkerhoek. De berg hout wordt op Eerste Paasdag om 20:00 uur aangestoken door de burgemeester van de gemeente Rijssen-Holten. Je vind het vuur dit jaar op een perceel dat te bereiken is via de Pasmansweg te Holten.

Vuur in Heino

HEINO - Al maanden zijn de vrijwilligers van vereniging 't Giet Vedan in Heino bezig met het verzamelen van snoeihout voor het paasvuur. Op Eerste Paasdag zal de het paasvuur in Heino aangestoken worden om 19:30 uur. Om 19:00 uur gaat de feesttent al open, en vanaf dan zijn bezoekers ook welkom. DJ Team Het Einde is aanwezig voor de muzikale omlijsting van de avond. De locatie is, net als voorgaande jaren, aan de Raalterstraat in Heino.

Pasen in Espelo

ESPELO - Ook in Espelo is een van de grootste paasvuren van het land te vinden. Espelo doet namelijk ook mee met de competitie in Holten en bouwde in 2012 het grootste paasvuur ooit: 45,98 meter hoog! Om 20:00 uur wordt het paasvuur in Espelo aangestoken aan de Bijvanksweg in Holten. De activiteiten rondom het paasvuur beginnen 's middags al. Vanaf 14:00 uur zijn er allerlei kinderactiviteiten en om 18:15 uur is er een lampionnenoptocht. Onder leiding van een dweilorkest loopt de optocht vanaf de Bosschool door het bos richting de bult. In de feesttent en eetkraampjes bij het paasvuur barst het feest om 19:00 uur al los.

Lampionnen op Landgoed Vilsteren

VILSTEREN - Elk jaar worden op Eerste Paasdag in Vilsteren traditiegetrouw de wintergeesten verdreven met een groot paasvuur op Landgoed Vilsteren. Vanaf 20:30 uur loopt iedereen met lampionnen achter de fakkels van de scouting aan, die zijn aangestoken door de paaskaars. Je vertrekt vanaf de kerk in het midden van het dorp en eindigt bij de paasbult aan het Stuwepad. Bij het vuur wordt warme chocolademelk en brood met worst verkocht.

Groot vuur in Midwolde

MIDWOLDE - Het paasvuur in Midwolde wordt op Tweede Paasdag ontstoken door het Vuurbestuur van Midwolde. 's Avonds om 20:00 uur gaat de fik in de berg snoeihout, te vinden aan de Traansterweg in Midwolde, aan de noordzijde van de A7. Parkeren kan op het industriepark Leeksterweg. Een hapje eten en drinken kan in de tent bij het paasvuur.

Paasbult in Nieuw-Roden

NIEUW-RODEN - Al meer dan dertig jaar pronkt er ieder jaar met Pasen een bult hout aan de Poolswijk 9 in Nieuw-Roden. Hoewel het vroeger een klein bultje was, is het tegenwoordig een enorme berg hout waar de fik in gaat. Op Tweede Paasdag wordt het paasvuur in Nieuw-Roden aangestoken, om 20:00 uur.

Kijk snel wat er allemaal te doen is met Pasen! Ga bijvoorbeeld traditiegetrouw naar een paaskermis of bezoek een paasmarkt.
Foto 2. Bezoek een paasvuur dit jaar! Foto: ritzotencate. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2018-03-27 14:59:48 · Gepubliceerd: 28 maart 2018 - 2650