Ontdek het geheim achter de Deventer koek
archief oud artikel 24 april 2018 Toerisme Deventer, Overijssel Den Haag heeft z'n hopjes, Den Bosch z'n bollen en Deventer z'n koek. Al ruim zes eeuwen is de Deventer Koek het handelsmerk van de Koekstad. Waarom eigenlijk? Wat maakt de koek zo bijzonder? DagjeWeg.NL nam een kijkje bij de tentoonstelling Deventer Koek. Al zes eeuwen houdbaar in Museum De Waag in hartje Deventer.
Koek in het museum
Het mooie waaggebouw in Deventer is niet te missen: midden op het plein Brink in het centrum van de 1200 jaar oude stad vind je dit statige, historische gebouw. Hier huisvest Museum De Waag, waar tot en met 3 juni 2018 de Deventer Koek in de spotlights staat in de tentoonstelling Deventer Koek. Al zes eeuwen houdbaar. Dat is te merken als je binnenkomt; Museum De Waag is één en al koek. Om het waaggebouw heen staan grote pamfletten met afbeeldingen van de beroemde kruidkoek en met een beetje fantasie ruikt het er binnen zelfs naar!
Meer Deventer Koek:
- Erg leuk om ook te volgen: de koekwandeling die je meeneemt Deventer in. Te koop bij VVV Deventer, Brink 89;
- Veel restaurants hebben de Deventer Koek op het menu staan, verwerkt in gerechten;
- Neem na een bezoekje aan de expositie ook even een kijkje in het Deventer Koekwinkeltje op honderd meter afstand van het museum. Hier is de Deventer Koek te koop in alle soorten en maten!
Allemaal koekbakkers
De expositie is te zien in drie zalen: op de begane grond, eerste verdieping en tweede verdieping. We beginnen op de begane grond, waar grote oude foto's tonen hoe de koekbakkerijen in Deventer er vroeger uitzagen. Een audioguide vertelt over de grote namen achter de Deventer Koek: Bussink en Klopman Baerselman. Achterin speelt een video van het wereldrecord koekhappen, dat in de zomer van 2017 werd neergezet door Deventenaren. Maar waarom is de koek zo bekend en geprezen? Het antwoord op deze vraag vinden we niet op de begane grond, dus hiervoor gaan we een verdieping omhoog.
De koek naar het buitenland
Op de eerste verdieping staat de tentoonstelling vooral in het kader van de export van de Deventer Koek. "Door het gebruik van honing, roggemeel en specerijen was de koek extra lang houdbaar en zeer geschikt voor export naar verre Hanzesteden", lezen we. Aha, dat maakte de koek dus zo revolutionair. Zelfs de scheepsjongens aten aan boord geen brood, maar koek! Deventer koekbakkers haalden hoge prijzen met de koek op wereldtentoonstellingen, blijkt uit de vele tentoongestelde medailles. We zien de jute zakken waarin de koek naar het buitenland werd verscheept, het gildebord van de koekbakkers, oude koekverpakkingen en heel veel oud reclamemateriaal.
Wat maakt de koek nou zo bijzonder?
Op de bovenste verdieping aangekomen zijn we wel benieuwd geworden naar het recept van deze 'wonderkoek'. Wat maakt de koek nou zo bijzonder? Helaas krijgen we geen antwoord op deze vraag, want het recept blijkt geheim te zijn. Wel vinden we hier alle ingrediënten van de koek en mogen we hem eindelijk proeven! Ook ontdekken we hier een rijtje recepten met Deventer Koek, bedacht door chefs uit de stad. Wat dacht je van panna cotta met Deventer Koek? Leuk om thuis de keuken mee in te duiken, dus er verdwijnen er een aantal in onze tas. De bovenste verdieping is wat ons betreft het leukst! Jammer dat je deze pas als laatste bezoekt.
- Na een hele expositie over koek is het leuk dat je de koek ook kunt proeven;
- De audioguide voegt echt iets toe aan de expositie, zonder audioguide krijg je weinig informatie en is de tentoonstelling een stuk saaier;
- De tentoonstelling is niet te groot en erg overzichtelijk;
Dit vonden wij minder leuk:
- Het zou leuk zijn als je de tentoonstelling van achteren naar voren zou kunnen bezoeken. We zouden eerst meer willen weten over de ingrediënten van de koek en deze willen proeven om daarna meer te leren over de koekbakkers en export;
- De tentoonstelling is niet echt interactief;
Reportage - Laatst gewijzigd: 2018-05-18 16:21:13 · Gepubliceerd: 24 april 2018 - 1081