Vanaf eind juni mag iedereen een plan indienen voor het Slavernijmuseum.
archief oud artikel 24 mei 2018 Geschiedenis Amsterdam, Noord-Holland Het Nederlandse slavernijverleden, hoe pijnlijk ook, moet een plekje krijgen in de samenleving. Vanaf 1 juni kan iedereen meedenken over de invulling van een Nationaal Slavernijmuseum in Amsterdam. Musea, landelijke instellingen, maar ook persoonlijke betrokkenen nemen de komende maanden deel aan het debat rond het te realiseren museum.
Nieuw museum begin 2020
"Dat is het verhaal wat een slavernijmuseum moet vertellen - een verhaal van lijden, onmenselijkheid, angst maar ook van hoop, verandering en gelijkwaardigheid", sprak het Amsterdamse raadslid raadslid Simion Blom eind 2017. Tijdens een gemeenteraadsvergadering werd het initiatiefvoorstel voor een Nationaal Slavernijmuseum aangenomen en stelde de gemeente Amsterdam 100.000 euro beschikbaar voor de verkenning van de mogelijkheden. Het museum moet een plek worden waarin het verhaal van voor, tijdens en na de transAtlantische slavernij wordt verteld. Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim (D66) hoopt dat er de komende maanden - tot eind september - een landelijk debat ontstaat over de invulling van het museum. Na september beoordeelt een commissie alle ingekomen plannen op haalbaarheid en creativiteit en brengt in december een rapport uit. Begin 2020 hoopt de gemeente daadwerkelijk te starten met het inrichten van een museum.
Verhit debat
Dat het slavernijverleden nogal ingewikkeld is en niet zomaar in een museum te vangen is, dat lees je in dit interessante artikel van Trouw over de historie van de slavernij. Ook rond de stichting van een Nationaal Slavernijmuseum wordt een flink debat verwacht. Of dit ook landelijk zal zijn, is de vraag. Hoewel in de naam Nationaal staat, bemoeit de landelijke politiek zich tot nu toe niet met de oprichting van het slavernijmuseum.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2018-05-24 16:43:43 · Gepubliceerd: 24 mei 2018 - 316