door

Spot wilde dieren vanuit je luie stoel

Foto 1. Help jij om dit dier en zijn vrienden te identificeren? Foto: Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft je hulp nodig

29 mei 2018 bijgewerkt: 9 oktober 2018 Natuur Landelijk Verspreid door Het Nationale Park De Hoge Veluwe staan zo'n zeventig wildcamera's die automatisch foto's maken als er wild voorbij loopt. Samen maken de camera's ongeveer een miljoen foto's per jaar. Teveel voor de vrijwilligers van het natuurpark om allemaal zelf te bekijken, dus vragen ze jou om te helpen met het online project Snapshot!

Miljarden foto's

Dieren vanaf de grootte van een hermelijn tot een edelhert: ze worden allemaal op de gevoelige plaat gezet door de cameravallen in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De camera maakt een serie van tien foto's en als het dier voor de lens blijft staan, nog een serie van tien foto's en daarna nog eens, enzovoorts. Al met al zijn de wildcamera's goed voor een miljoen nieuwe foto's per jaar. Een leger vrijwilligers bekijkt zoveel mogelijk foto's om te identificeren welke en hoeveel dieren er op de foto's staan, en op welk tijdstip de foto is gemaakt. Die informatie wordt gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met Wageningen University.

Dieren identificeren

Het aantal foto's groeit echter sneller dan dat vrijwilligers ze kunnen bekijken, dus staan er miljoenen foto's in het systeem die nog niet bekeken zijn. Om toch alle foto's te kunnen analyseren wordt de hulp van de Nederlander, van jou dus, gevraagd. Via het online project Snapshot kun je foto's bekijken en dieren identificeren. Hartstikke leuk, want na een tijdje wordt je zelf wildexpert! Iedereen kan meedoen, of je nu veel of weinig van flora en fauna afweet. De website helpt je om de dieren juist te identificeren en als je er niet uitkomt kun je vragen stellen aan wildexperts en andere vrijwilligers. Als blijk van dank verloot Het Nationale Park De Hoge Veluwe ieder half jaar een rondleiding met de boswachter en honderd gratis toegangskaartjes voor het park. Hoe meer dieren je identificeert, hoe groter de kans dat je wint.

De natuur in de huiskamer

Jakob Leidekker, Hoofd Bedrijfsvoering: "Dit project brengt letterlijk de natuur de huiskamer in, en daar is Het Nationale Park De Hoge Veluwe best wel trots op. Er lopen al dergelijke projecten in Serengeti National Park, het Amazonegebied en Antarctica. We zijn dus in goed gezelschap." Door de wildcamera's zijn al interessante dingen aan het licht gekomen. Zo blijkt dat dieren doorhebben wat de openingstijden van het park zijn. Direct na sluitingstijd worden ze actiever. Ook zijn er bijzondere gedragingen gespot op de foto, zoals een edelhert dat een boom omver probeert te duwen, vechtende mannetjesherten en parende reeën.

Enthousiast geworden? Ga direct aan de slag!
Foto 2. Een groep reeën in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Foto: Wim Weenink

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2018-10-09 12:03:43 · Gepubliceerd: 29 mei 2018 - 1709