door

De schatkamer van Perzië is te zien in Assen

Foto 1. Overwinningsreliëf van koning Darius I, ca. 520 v. Chr., Bisotun. Foto: Drents Museum © Hans Avontuur

Het begin van de beschaving verhaalt door vondsten uit het Iran van nu

archief oud artikel 7 juni 2018 Geschiedenis Assen, Drenthe Na spotlights op het Rijk van de Maya's en het Mongolische Rijk gericht te hebben, is het nu de beurt aan het Perzische Rijk in het Drents Museum. In de tentoonstelling Iran - Bakermat van de beschaving krijg je een kijkje in de schatkamer van het enorme, succesvolle en stinkend rijke Perzische Rijk. Vondsten uit het huidige Iran laten zien waar de beschaving ooit begon.

Schatkamer van Perzië

Het Perzische Rijk, met Persopolis als kloppend hart, was het grootste en machtigste rijk zo'n vijfhonderd jaar voor Christus - zelfs groter dan het Romeinse Rijk ooit geweest is. Het rijk strekte zich uit van het huidige Griekenland tot India en van Armenië tot Ethiopië en bereikte zijn hoogtepunt onder koning Darius I, oftewel Darius de Grote. In het Drents Museum zijn de schatten uit het Perzische Rijk verzamelt die eeuwen lang onder het zand van de woestijn bedolven lagen. Bewonder ze zelf in de tentoonstelling Iran - Bakermat van de Beschaving en waan je op een sprookjesachtige bazaar vol exclusieve koopwaar in Isfahan.

Tip! Van 19 juni tot en met 18 november kun je gratis de tentoonstelling History as a poem bekijken in tentoonstellingsruimte KINK, Weiersstraat 1 in Assen. Deze tentoonstelling toont poëtisch werk van de Iraans-Nederlandse kunstenaar Atousa Bandeh.

Overwinningsreliëf van Darius de Grote

Bekwame krijgshelden en handel dreven de beschaving in Perzië tot grote culturele hoogte en rijkdom, wat spectaculaire architectuur en kunstschatten tot gevolg had. Ongeveer tweehonderd unieke vondsten hiervan zijn te zien in de expositie. Denk aan kleitabletten met spijkerschrift, bronzen wapens, beschilderd aardewerk en gouden drinkbekers. Het hoogtepunt is een kopie van het enorme overwinningsreliëf, vijftien bij zes meter groot, dat koning Darius I rond 520 voor Christus liet aanbrengen op een honderd meter hoge rots in Bisotun, vlak langs de oude karavaanroute van Babylon naar Centraal-Azië. Deze is van grote archeologische waarde, omdat hiermee het spijkerschrift werd ontcijferd. Maar ook de puur gouden drinkbekers uit de tijd van de Achaemeniden zijn een symbool voor weelde en luxe.

Schatten uit verschillende tijdsperiodes

De tentoonstelling Iran - Bakermat van de beschaving bestrijkt eigenlijk een langere tijdsperiode dan alleen het machtige Perzische Rijk. De schatten die er te zien zijn, zijn afkomstig uit de jaren 7000 tot 330 voor Christus. Aan de hand van vondsten uit het tegenwoordige Iran wordt de geschiedenis vertelt van het gebied dat als eerste op aarde - al sinds 7000 voor Christus - enige vorm van beschaving kent. De beschaving begint met een periode van landbouw en veeteelt in het vruchtbare gebied rondom de Eufraat en Tigris, gevolgd door het Perzische Rijk onder leiding van de Elamieten, de Achaemeniden en de Sassaniden. Uit al die uiteenlopende periodes toont het Drents Museum topstukken afkomstig van verschillende vindplaatsen uit Iran en in bruikleen gegeven door het National Museum of Iran in Teheran. Best bijzonder, want een groot gedeelte van de schatten is zelfs nog nooit buiten Iran te zien geweest.

Praktische informatie:

  • Wat? Tentoonstelling Iran - Bakermat van de beschaving;
  • Waar? In het Drents Museum in Assen;
  • Wanneer? De expositie is te zien van 17 juni tot en met 18 november 2018;
  • Hoe duur? Een toegangskaartje voor volwassenen kost € 15,-. Kinderen tot en met achttien jaar hebben gratis entree.
Foto 2. Gouden drinkbeker, 500 – 450 v. Chr., Hamedan, collectie The National Museum of Iran, Teheran. Foto: Neda Hossein Tehrani & Nima Mohammadi Fakoorzadeh

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2018-10-09 11:35:11 · Gepubliceerd: 7 juni 2018 - 2662