door

Open dag bij bunkers van Zeeland tot de Wadden

Foto 1. Neem een kijkje in bunkers langs de Nederlandse kust. Foto: Bunkerdag © Jorn Baars

Bekijk de Atlantikwall vanuit een bunker

archief oud artikel 5 juni 2018 Geschiedenis Landelijk Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kustlijn van Nederland volgezet met bunkers door de Duitsers, als onderdeel van de Atlantikwall. Het zijn kolossale bouwwerken, meestal gemaakt van gewapend beton en al dan niet met schuilkelder erbij. Normaal zijn de bunkers gesloten voor het publiek, maar op zaterdag 9 juni openen ze hun deuren voor de Bunkerdag.

Diverse activiteiten bij de bunkers

Bunkers langs de hele kust van Nederland doen mee, van Zeeland tot de Waddeneilanden. Naast dat je een kijkje kunt nemen in de betonnen bouwwerken, bieden sommige bunkers ook iets extra's. Zo kun je in Bunkermuseum Ameland een rondleiding volgen langs alle plekken waaruit het hele bunkercomplex op Ameland bestond tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tussen de Keukenbunker en de Manschappenbunker in het Goedlijfpark in Den Haag hebben de mannen van een re-enactmentgroep hun kampement opgezet. Gekleed als Amerikaanse soldaten van toen leren ze kinderen hoe je orders doorgeeft met vlaggen en wie de grote leiders van de Tweede Wereldoorlog waren.

Wat is de Atlantikwall?

Hitler wilde in de Tweede Wereldoorlog van de hele West-Europese kust een gesloten verdedigingslinie maken; van de Noordelijke IJszee tot de Golf van Biskaje. De West-Europese kust moest een onneembare vesting worden en een Engelse invasie tegengaan. De bouw schoot echter niet erg op door een gebrek aan arbeidskrachten, bouwmaterialen en brandstof. Op 1 mei 1943 zouden er 15.000 bunkers af moeten zijn, maar er werden er slechts 6000 opgeleverd. Daarvan stonden er 510 in Nederland. Hoewel lang niet alle bunkers af waren, had de aanleg van de Atlantikwall ingrijpende gevolgen voor de bewoners van de kuststreek. Veel mensen moesten gedwongen evacueren, de Duitsers zetten grote gedeelten van Zeeland onder water en ongeveer 10.000 woningen en gebouwen moesten gesloopt worden.

Wandel door de loopgraven

Als je toch in Den Haag bent, speel dan ook de Dertiendagh Escape Experience: een mobiel puzzelspel. Aan de hand van diverse puzzels is de uitdaging om een code te ontdekken en zo de plannen van de boosaardige Everhart te dwarsbomen. In het Bunker Museum IJmuiden is het wrak van een miniduikboot te bewonderen. Wandel hier ook door de loopgraven en klim en klauter over de andere bunkers. Steek na een bezoekje de weg over en loop over het duin langs een rij van vijf verzetsbunkers. Ook het voormalige commandocentrum van de vesting IJmuiden is geopend op de Bunkerdag. IJmuiden of Den Haag niet in de buurt? Kijk op de website welke bunkers allemaal meedoen met de Bunkerdag.

Bunkernacht

Bunkers hebben overdag al iets spannends, maar 's nachts nog veel meer. Na de Tweede Wereldoorlog bleken de bunkers een prima woonplaats voor vleermuizen en slakken te zijn. Deze dieren kun jij spotten tijdens een nachtelijk bezoekje aan een bunker. Op vrijdag 8 juni, de avond voor Bunkerdag, openen een aantal bunkercomplexen in Nederland de deuren. Twee gidsen nemen je mee. De ene gids vertelt je alles over de Atlantikwall en de bunkers terwijl de andere gids alles weet over de dieren en planten die leven in en rondom de bunkers. Met een batdetector ga je vervolgens op zoek naar vleermuizen. Vergeet je niet in te schrijven en neem je zaklamp mee!

Praktische informatie:

  • Wat? De Bunkerdag;
  • Waar? Langs de kustlijn van heel Nederland;
  • Wanneer? Op 6 juni 2018 van 10:00 uur tot 17:00 uur;
  • Hoe duur? Een ticket om de bunkers te bezichtigen kost € 6,00 en voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar € 3,00. Tickets zijn online te koop en bij sommige verkooppunten.
Foto 2. Bekijk bunkers van binnen en buiten. Foto: Bunkerdag © Jorn Baars
Foto 3. De bunkers zijn onderdeel van de Duitse Atlantikwall. Foto: Bunkerdag © Jorn Baars
Foto 4. Durf jij de Bunkernacht aan? Foto: Bunkerdag © Jorn Baars
Foto 5. Ervaar de Tweede Wereldoorlog vanuit een bunker. Foto: Bunkerdag © Jorn Baars

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2018-06-05 17:16:17 · Gepubliceerd: 5 juni 2018 - 816