door

Help! Keizer Wilhelm II staat op de stoep van Kasteel Amerongen

Foto 1. Keizer Wilhelm met de door hem omgehakte kerstboom tijdens zijn verblijf in Kasteel Amerongen. Foto: Kasteel Amerongen

Het leven van keizer Wilhelm op Kasteel Amerongen

archief oud artikel 15 juni 2018 Geschiedenis Amerongen, Utrecht Honderd jaar geleden eindigde de Eerste Wereldoorlog op 11 november. Diezelfde dag klopte keizer Wilhelm II op de poort van Kasteel Amerongen. Hij was gevlucht en zou drie dagen blijven, maar bleef uiteindelijk maar liefst achttien maanden. Over deze roerige tijd maakte Kasteel Amerongen een nieuwe rondleiding en tentoonstelling!

Asiel in Nederland

Op 11 november 1918 werd de wapenstilstand getekend, waarmee er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. De Duitse keizer Wilhelm II was afgezet door zijn generaals en vluchtte halsoverkop naar het neutrale Nederland. Hij kreeg asiel in Kasteel Amerongen, waar Graaf Bentinck hem onderdak bood op verzoek van de Nederlandse regering. Kasteel Amerongen was plotseling het toneel van wereldgeschiedenis, zeker toen de keizer op 28 november 1918 zijn troonsafstand tekende in Kasteel Amerongen en er een einde kwam aan het Duitse keizerrijk. Voor veel mensen is het onbekend dat de Duitse keizer ooit in Kasteel Amerongen verbleef, veel bekender is zijn verblijf in Huis Doorn. In Doorn sleet hij zijn laatste dagen, terwijl hij bleef hopen op een terugkeer als vorst van Duitsland.

Roerige tijden

Voor Kasteel Amerongen was de tijd dat keizer Wilhelm er verbleef nogal roerig, blijkt in de tentoonstelling en themarondleiding 'Help, de Keizer komt!' Het terrein werd direct na zijn aankomst hermetisch afgesloten en de aanwezige pers, pogingen tot ontvoering en vele dreigbrieven veroorzaakten veel spanning op het kasteel. Er moesten bovendien vluchtroutes bedacht worden, want in de tuin wandelen was al gevaarlijk voor de keizer. Daarnaast was Wilhelm gewend aan een luxe leventje en had hij bijna vijftig man personeel bij zich, waarvan hij er slechts drie mocht houden van de Nederlandse regering. Ook de Nederlandse overheid had haar handen vol aan de plotselinge gast. Er kwamen veel reacties uit binnen- en buitenland op de komst van de keizer.

Alles in ere hersteld

In de tentoonstelling zie je hoe de bewoners van Kasteel Amerongen de komst van de keizer ervoeren. Honderd jaar na het bezoek van de keizer is het kasteel weer ingericht zoals in 1918. In de keukens ruik je de geur van de vele gerechten die de keizer en zijn staf aten, het keizerlijk servies schittert weer in de eetkamer en het eeuwenoude hemelbed waar de keizer in sliep is weer opgetuigd. Ook het bureautje waaraan de keizer zijn abdicatie tekende, is te zien. Door middel van brieven, historische documenten, kranten, foto's en menukaarten krijg je een inkijkje in de anderhalf jaar dat keizer Wilhelm II in Kasteel Amerongen woonde.

Praktische informatie:

Foto 2. Bewonder de helmen van de gevluchte Duitse keizer. Foto: Kasteel Amerongen © Cees Keur
Foto 3. De keizer, keizerin, graaf Bentinck en hun gezelschap. Foto: Kasteel Amerongen

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2018-10-09 11:38:58 · Gepubliceerd: 15 juni 2018 - 1152