door

Ontdek de streken van Reynaert de vos per fiets

Foto 1. Ontdek Reynaert de vos. Foto: VOSSEN © Joris Herregods

Ga op 'culturele expeditie' door het mooie Belgische Waasland

archief oud artikel 14 juni 2018 Toerisme Beveren, Oost-Vlaanderen Reynaert de vos is geen onbekende naam in Hulst en de polders van het Waasland. Het verhaal van dit middeleeuwse epos speelt zich af in deze omgeving. Daarom hebben diverse kunstzinnige organisaties een themafietstocht uitgezet waarbij niemand minder dan Reynaert de vos je gidst: VOSSEN Of nou ja, fietstocht. Het is meer een belevingstocht vol sprookjesachtige avonturen, waarbij je puzzels moet oplossen en het epos over Reynaert de vos door en door leert kennen!

Hoe ging het epos over Reynaert de vos ook alweer?

Reynaert, koning Nobel en Bruun de beer. Wellicht zeggen deze namen je wel wat, maar ken je het exacte verhaal van deze literaire parel uit de middeleeuwen niet meer. Het verhaal begint op de Hofdag in het dierenrijk, waarbij bijna alle dieren klagen bij koning Nobel over de streken die Reynaert de vos ze levert. Bruun de beer en Tibeert de kater worden erop uit gestuurd om de vos te dagvaarden, maar dit blijkt niet zo eenvoudig. De vos zit vol listen. Uiteindelijk lukt het Grimbeert de das om Reynaert mee te krijgen naar het hof. Reynaert wordt ter dood veroordeeld, maar als Bruun, Tibeert en Isengrijn de wolf vertrekken om de galg gereed te maken, slaagt de vos erin om koning Nobel wijs te maken dat juist deze drie dieren gestraft moeten worden en hijzelf onschuldig is. Reynaert brengt terloops een schat ter sprake, waardoor de koning en koningin snel overtuigd raken. Reynaert gaat uiteindelijk vrijuit, waarna de hebberige koning pas later doorheeft dat hem een loer is gedraaid.

Vier verschillende stops

Het spannende verhaal over Reynaert de vos komt op verschillende manieren tot leven tijdens de fietstocht. Je stopt onderweg op vier verschillende locaties, waar je Reynaert nog beter leert kennen:

  • Het Hof van Nobel - De tijdelijk opgebouwde Hof van Nobel, ook wel bekend als Burcht Singelberg, is te vinden in een loods in Kallo-Beveren - tevens het vertrekpunt van de fietsroute. Buiten staat Cuwaert de haas, een van de hoofdpersonen uit het epos, je al op te wachten. Je dringt je naar binnen door het letterlijk nagemaakte vossenhol binnen te lopen. Via een tunnel loop je naar het domein van koning Nobel: het Burchtplein. Op dit plein staan diverse beelden die met het verhaal te maken hebben en vind je Theater Madoc. In dit theater kun je twee bijzondere films kijken. De film in de ene zaal gaat over de wetenschappelijke benadering van het verhaal van Reynaert en de andere brengt het verhaal met een humoristische inslag. Bovendien kun je in 't Scriptorium een expo bekijken over de geschiedenis van het verhaal van Reynaert de vos. In iedere eeuw klonk dit verhaal namelijk nét een beetje anders. Sla ook zeker de tuinen rondom het gebouw niet over, hier staan een heleboel prachtige beelden!

  • Het Huis van Zonde - Het Huis van Zonde is tijdelijk gevestigd in de Pastorij in Kieldrecht. Ook hier staat een boeiende expositie voor je klaar. Het thema van de expositie is - je raadt het al - de zeven hoofdzonden. Reynaert de vos was namelijk zeker niet zonder zonden; juist als de zonde zegevierde was hij in de buurt. Door het gebruik van multimediale snufjes is de expositie leuk voor zowel jong als oud; je mag zelf namelijk ook aan de slag met allerlei digitale puzzels en raadsels. Leg legpuzzels vol uitdagingen, beantwoord vragen en los elk vraagstuk op dat je via beeldschermen voorgeschoteld krijgt. Naast de expo over zonden kun je hier ook een selectie van historisch waardevolle schilderijen bekijken, bijvoorbeeld van Rubens of De Clerck!

  • Het Mercatorhuis - Het Mercatorhuis in Melsele is een waar paradijs voor liefhebbers van kaarten en cartografie. Ontdek op kaarten en atlassen de plekken waar Reynaert vertoefde tijdens zijn tochten in het Waasland, door middel van augmentend reality. Houd een soort tablet voor plekken op de kaart en het verhaal van Reynaert komt tot leven. Ook kun je hier de Atlas maior bewonderen: de 'Google Maps van de zeventiende eeuw', gemaakt door de Nederlandse cartograaf Joan Blaeu. Deze bijzonder mooie, wereldberoemde en met goud bestempelde atlas staat bekend als de mooiste atlas ter wereld en is Unesco werelderfgoed! Atlassen en globes waren namelijk een zeer geliefd voorwerp in de zeventiende eeuw en de Atlas maior toonde de hele toenmalig bekende aarde én hemel. Rijke burgers gebruikten de atlas als statussymbool en de ingekleurde versie was het meest kostbare boek van de zeventiende eeuw. Daarnaast zijn er kostbare werken te zien van de cartografen Mercator, Hondius, Ortelius en Kaerius. Sla ook hier de beeldentuin niet over! Er staan beelden van Jan Fabre, Sophie Ryder en Nadia Naveau. Fiets na het Mercatorhuis door naar IJshoeve De Boey (Groenendijkstraat 11, Sint-Gillis-Waas) voor een welverdiende onderbreking. Kom tot rust en ontdek in het prieel in de tuin van de ijshoeve welke geheimen Reynaert de vos heeft achtergelaten.

  • Het Cachot - Zodra je de poort van Hulst binnen fietst, zie je het Reynaert-monument. Het 's Landshuis in Hulst is de laatste stop. Eeuwenlang werd de omgeving tussen de Westerschelde en de landsgrens met Vlaanderen bestuurd vanuit dit gebouw. Bewonder een maquette en een historische docu over de stad. Op de zolder zie je een eeuwenoude gevangenis vol oude marteltuigen. Er staan zelfs inscripties in het hout van gevangenen die hier eeuwen geleden vastzaten! Ook Reynaert de vos is hier aanwezig, althans digitaal. Gelukkig zit de sluwe vos opgesloten achter de tralies van een achttiende-eeuwse cel. Na een bezoekje aan 's Landshuis fiets je weer terug naar het Hof van Nobel in Kallo-Beveren.

Praktische informatie

  • De fietstocht is te volgen van 5 mei tot en met 30 september 2018. Elke dag kun je starten tussen 09:00 uur en 13:30 uur bij Burcht Singelberg, Ketenislaan 1 in Kallo-Beveren;
  • Er is een route van veertig kilometer en zestig kilometer, die met bezoeken aan de thematentoonstellingen vijf à zes uur duurt;
  • Slecht ter been? Ook per auto is het een fantastische tour;
  • Een ticket voor de fietstocht kost € 15,- en is gratis voor jongeren tot en met achttien jaar. Tip! Kom voor 11:00 uur en krijg je kaartje (exclusief fietshuur) gratis!
  • Een fiets huren kan bij het startpunt voor € 10,-;
  • Bij ontvangst krijg je een kop koffie of thee en een exemplaar van het verhaal van Reynaert de vos, herschreven in een eenentwintigste-eeuwse versie. Verder krijg je ook een routeplan, een krant met spelzoektocht en een exemplaar van het boekje 'Phoebus Focus Reynaert de vos', waar het hele epos instaat.

Ook leuk: de fietsroutes van Happen en Trappen. Dit zijn fietsroutes met culturele, sportieve, culinaire of recreatieve thema's!
Foto 2. Fiets door het mooie Waasland. Foto: VOSSEN © Joris Herregods
Foto 3. Ga VOSSEN. Foto: VOSSEN
Foto 4. Begin in het hol van de vos. Foto: VOSSEN © Joris Herregods
Foto 5. Neem plaats in een van de twee bioscoopzalen van Hof van Nobel. Foto: VOSSEN © Joris Herregods

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2018-06-19 09:52:17 · Gepubliceerd: 14 juni 2018 - 1673