Laat je ogen dwalen op verborgen plekken tijdens Open Monumentendag
archief oud artikel 6 september 2018 Cultuur Landelijk Verder kijken in je eigen dorp en stad of juist een speciaal monument bezoeken. Tijdens Open Monumentendag kom je op plekken die de rest van het jaar verborgen zijn. Of soms al tientallen jaren niet toegankelijk waren. Plannen dit weekend? Sla de Open Monumentendag 2018 niet over! Want anders moet je weer een jaar wachten..
Meer dan vierduizend monumenten zijn in het weekend van 8 en 9 september open voor nieuwsgierige en bewonderende ogen. En dit jaar leidt het thema van het evenement 'In Europa' bezoekers nog verder weg, naar, jawel, Europa! Hoe zijn we verbonden met al die verschillende Europese landen? Ontdek het bijvoorbeeld in de stad Groningen, waar bouwkunst uit verschillende Europese landen te vinden is. En in Maastricht gaat het Gouvernement aan de Maas open, waar het Verdrag van Maastricht werd getekend en de EU tot leven kwam.
En naast Europese parels zijn er nog veel meer prachtige plekken om op 8 en 9 september even om het hoekje te kijken. Zoals deze vijf locaties!
1. Ken je Klein Kinderdijk?
SLOCHTEREN - Drie poldermolens, en nog een kleine weidemolen, op een rij dragen samen trots de titel ‘Klein Kinderdijk' in het Groningse Slochteren. Op de Groenedijk draaien deze molens nog zoals ze eens in vol bedrijf deden. Op zaterdag 8 september kan iedereen zien hoe dat ging en binnen kijken in de Fraeylemameulen, de Groote Poldermolen, de Ruiten en Bakkers Meulentje.
2. Schitterende synagoge
ENSCHEDE - Een opvallende verschijning in Enschede is de schitterende synagoge, die door zijn schoonheid ook buiten Nederland bekendheid geniet. Het art deco-ontwerp is van Karel de Bazel, die de synagoge van Enschede in 1928 ontwierp. Op zondag 9 september is iedereen van 11:00 uur tot 17:00 uur welkom om de synagoge van binnen te bekijken. En dat is zeker het bewonderen waard, want er is van alles te zien. Mozaïeken, glas-in-loodramen en en bronzen beelden sieren het interieur van dit opvallende gebouw.
3. Kijk verder dan de dieren in Blijdorp
ROTTERDAM - In een dierentuin verwacht je misschien geen monumenten te vinden, maar toch staat Diergaarde Blijdorp er vol mee. Blijdorp was in de eerste dierentuin die in één keer door een architect werd ontworpen. In 1937 maakte architect Sybold van Ravesteyn het ontwerp en maakte met zijn kenmerkende stijl mooie ruime dierenverblijven. Veel van die gebouwen zijn inmiddels gerestaureerd en gemoderniseerd. Benieuwd naar alle 21 (rijks)monumenten in Diergaarde Blijdorp? Reserveer dan een rondleiding op 8 en 9 septemberen kijk voorbij de dieren naar de architectonische bezienswaardigheden.
4. Voor het eerst in tachtig jaar
LUNTEREN - Op een podium voor een grote muur sprak NSB-leider Anton Mussert zijn publiek toe in Lunteren. Op het bijbehorende terrein hield de NSB van 1936 tot 1940 partijbijeenkomsten. De muur waar Mussert voor sprak, de zogenaamde Muur van Mussert, staat er nog steeds en ligt al vele jaren op het terrein van een camping. Begin 2018 is besloten dat de muur een rijksmonument wordt. En op 8 en 9 september is het voor het eerst sinds de bouw in 1938 dat het publiek de muur aan de buiten- en de binnenkant kan bekijken. Een unieke kans! Op beide dagen zijn er historici aanwezig om vragen te beantwoorden. In de komende jaar krijgt de Muur van Mussert een educatieve herbestemming, met mogelijk een ondergronds museum.
5. Feestelijk kloosterweekend
UTRECHT - Een feestje in het klooster! Je kunt het meemaken in het klooster Museum Catharijneconvent, wat dit jaar 550 jaar bestaat. Het hele weekend staat in het teken van deze bijzondere verjaardag en iedereen is welkom om op verjaardagsvisite te komen. Geniet van muziek in de kloostertuin of proef van middeleeuwse smaken in het kookatelier. Op de binnenplaats kun je om 14:00 uur en 15:00 uur aansluiten bij een kloosterwandeling, langs de kloosters van Utrecht.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2018-09-10 10:02:23 · Gepubliceerd: 6 september 2018 - 1161