door

5 tentoonstellingen die je niet wilt missen in 2018

Foto 1. Bewonder Hollandse meesters voor heel even weer op eigen bodem in het Mauritshuis. Foto: Gerard ter Borch. Een officier die buigt voor een dame, c. 1662. Doek, 76 x 68 cm. National Trust, Polesden Lacey, Surrey.

Deze tentoonstellingen mâet je bezoeken dit najaar

archief oud artikel 12 september 2018 Toerisme Landelijk Het wordt een prachtig najaar voor Nederlandse musea. Er staan prachtige tentoonstellingen op de planning voor de laatste maanden van het jaar. Van weelderige schilderkunst en wonderbaarlijke verhalen tot items van de dalai lama himself: deze exposities zijn te mooi en bijzonder om te missen.

Ode aan een powervrouw in oorlogstijd

Rosa Glaser was joods, maar trok zich niet veel aan van de anti-Joodse maatregelen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze was een danseres, had een eigen dansschool en zat in de bloei van haar leven en carrière. Totdat ze door haar ex-man werd verraden. Ze belandde in zes concentratiekampen, maakte afschuwelijke dingen mee en bleef ondanks alle ellende altijd dansen - zelfs in Auschwitz. In de tentoonstelling Dansen met de vijand beleef je haar wonderbaarlijke levensverhaal. Lees meer over de tentoonstelling. Dansen met de vijand is tot en met 6 januari 2019 te zien in De Museumfabriek in Enschede.

Fotoshoppen in de Gouden Eeuw

Heb je net een peperduur familieportret laten schilderen, krijg je ruzie met je broer. Dan maar vakkundig weg laten halen. Zo ging dat vroeger: na een ruzie of een sterfgeval in de familie liet je de kunstenaar gewoon het schilderij fotoshoppen à la 1650. Bekijk in de tentoonstelling Lief en Leed de mooiste familieportretten - die vaak gigantisch zijn en indrukwekkend om te zien. Achter elk doek schuilen familiedrama's, schandalen en onopgeloste mysteries. Gelukkig had een fotoshopmomentje soms ook een blije aanleiding: de geboorte van een kindje of een huwelijk, bijvoorbeeld. Lees meer over de tentoonstelling. Lief en Leed. Hollandse families in voor- en tegenspoed is tot en met 6 januari 2019 te zien in Rijksmuseum Twenthe in Enschede.

Ontrafel het levensverhaal van Boeddha

Een tentoonstelling waar letterlijk jarenlang aan is gewerkt, is dit najaar eindelijk in Nederland te zien. Het leven van Boeddha, de weg naar nu schittert in De Nieuwe Kerk Amsterdam. De expositie vertelt het levensverhaal van Boeddha en hoe boeddhisme een rol is gaan spelen in onze maatschappij. Er zijn eeuwenoude items te zien - het oudste object dateert uit de derde (!) eeuw - en er zijn moderne kunstwerken te zien, waaronder kunst van Yoko Ono. Een van de topstukken is een Boeddhabeeld van ruim twee meter hoog uit de vijfde-zesde eeuw. Een ander topstuk is een bruikleen van niemand minder dan de dalai lama: een thangka, een Tibetaanse rolschildering uit de negentiende eeuw. Het leven van Boeddha, de weg naar nu is vanaf 16 september 2018 tot en met 3 februari 2019 te zien in De Nieuwe Kerk Amsterdam.

Oogjes dicht en snaveltjes toe!

Hallo, Meneer de Uil! Deze tentoonstelling is een feest van herkenning - en een ontdekkingstocht voor kinderen van nu. In de tentoonstelling Fabeltjesland komt een van de populairste kinderprogramma's van Nederland tot leven: de Fabeltjeskrant. Alle karakters uit het kinderprogramma zijn aanwezig. Mevrouw Mier, Zoef de Haas en natuurlijk Meneer de Uil. Onder andere de echte poppen en decors uit de serie zijn te bewonderen. Wandel door het Dierenbos of help Ed en Willem Bever een handje mee in hun klusbedrijf. Fabeltjesland, een reis door 50 jaar Fabeltjeskrant is vanaf 29 september 2018 tot en met 6 januari 2019 te zien in LP2 Las Palmas Rotterdam.

Hollandse Meesters terug op eigen bodem

Hollandse schilderkunst is al eeuwenlang wereldwijd geliefd. Met name het Verenigd Koninkrijk is dol op onze Hollandse meesters. In de achttiende en negentiende eeuw begonnen eigenaars van statige Engelse landhuizen Nederlandse kunst te verzamelen. Die kunstwerken bleven door de jaren heen in handen van de Engelsen, overgedragen van generatie op generatie. Voor deze ene keer komen de Hollandse klassiekers voor even terug op eigen bodem. Een selectie van de allermooiste Hollandse schilderkunst uit landhuizen van de National Trust is dit najaar in het Mauritshuis te bewonderen. Een primeur: nooit eerder werd een dergelijke collectie buiten het Verenigd Koninkrijk vertoond. Dit is dus misschien je enige kans om deze prachtige, eeuwenoude schilderijen in eigen land te aanschouwen. National Trust. Hollandse meesters uit Britse landhuizen is vanaf 11 oktober 2018 tot en met 6 januari 2019 te zien in het Mauritshuis in Den Haag.

Meer mooie tentoonstellingen

Foto 2. Foto: 2018, De Fabeltjeskrant®. © De Levita Productions & Rubinstein Pictures. Licensed by Rubinstein, Amsterdam. De Fabeltjeskrant en alle daarin voorkomende elementen, zoals de verhalen en de karakters, zijn door het auteursrecht en het merkenrecht beschermde intellectuele eigendomsrechten.
Foto 3. De tentoonstelling Dansen met de vijand in De Museumfabriek is een ode aan de levenslustige Rosa Glaser (1917-2000), die zelfs in Auschwitz bleef dansen. Foto: De Museumfabriek © Archief Roosje Glaser.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2019-01-17 16:02:35 · Gepubliceerd: 12 september 2018 - 5310