door

Bewandel het levenspad van Boeddha in De Nieuwe Kerk Amsterdam

Foto 1. Ontdek alles over het levensverhaal van Boeddha in De Nieuwe Kerk Amsterdam. Er zijn ruim zestig kunstwerken - historisch en modern - te zien. Foto: Boeddha Sakyamuni in Nirwana-pose, Thailand, 18de eeuw, 165cm, Ger Eenens Collection The Netherlands / Wereldmuseum Rotterdam. Foto: Erik en Petra Hesmerg.

Het leven van Boeddha, de weg naar nu

archief oud artikel 15 september 2018 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland Een steenrijke prins die het roer omgooit en voor een bewust, minimalistisch leven kiest. Klinkt als een inspirerend verhaal - zie je het iemand uit ons koningshuis al doen? Het is het verhaal van de Boeddha; een prins die er in de vijfde eeuw voor Christus radicaal voor koos zijn leven te veranderen. In de langverwachte tentoonstelling Het leven van Boeddha, de weg naar nu in De Nieuwe Kerk Amsterdam doorloop je het levensverhaal van Boeddha en bewonder je allerlei topstukken die met het boeddhisme te maken hebben. Ga je toch anders kijken naar de Boeddhabeeldjes die je in de tuin hebt staan. Dat deze expositie een big deal is mag duidelijk zijn: er is jarenlang aan gewerkt en de dalai lama himself opent de tentoonstelling.

Bruikleen van de dalai lama

De tentoonstelling barst van de bijzondere kunstwerken en historische topstukken. Er zijn eeuwenoude objecten te zien - het oudste dateert uit de derde (!) eeuw - en er zijn moderne kunstwerken te zien, waaronder kunst van Yoko Ono. Een van de absolute topstukken is een Boeddhabeeld van ruim twee meter hoog uit de vijfde annex zesde eeuw. Indrukwekkend, het is het eerste wat je ziet als je de tentoonstelling binnenloopt. Een ander topstuk is een bruikleen van niemand minder dan de dalai lama, de leider van de Tibetaanse boeddhisten. Hij schonk de tentoonstelling een thangka, een Tibetaanse rolschildering uit de negentiende eeuw. Aan de hand van deze en andere waardevolle kunstwerken en historische vondsten doorloop je de levensfases van de Boeddha, die de kern van het boeddhisme typeren.

Boeddhisme: van vroeger tot nu

De levensfases van de Boeddha zijn de geboorte, de ommekeer, de verlichting, de eerste leerrede en zijn overlijden. Deze staan symbool voor het boeddhisme en fungeren dan ook als de rode draad in de tentoonstelling. Centraal staat het hoogst haalbare in de religieuze stroming: de verlichting. De bewustwording van het hier en nu. Dat 'nu' komt in de tentoonstelling terug in kunstwerken van moderne kunstenaars. Sommigen maakten zelfs speciaal voor deze expositie een nieuw kunstwerk. Je doorloopt in De Nieuwe Kerk dus het boeddhisme vanaf het allereerste begin tot het heden. Waardevol als je boeddhist bent maar ook zeker interessant voor niet-gelovigen. In totaal zijn er ruim zestig eeuwenoude en moderne kunstwerken te zien.

  • Het leven van Boeddha, de weg naar nu is te zien van 16 september 2018 tot en met 3 februari 2019;
  • De Nieuwe Kerk Amsterdam is dagelijks geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur. De kassa sluit om 16:30 uur.
Foto 2. Quan Am, de bodhisattva van het mededogen. Beeld uit een groep van vijf sculpturen. Vietnam, 17de eeuw. Ger Eenens Collection The Netherlands / Wereldmuseum Rotterdam. Foto: Erik en Petra Hesmerg.
Foto 3. Deze hoopjes aarde komen van een plek waar geweld tegen vrouwen plaatsvond. De bedoeling is dat uit de bergen gedurende de tentoonstelling nieuw leven groeit, als teken van hoop. Het is een verwijzing naar het eerste stadium in het leven van de Boeddha, de geboorte. Foto: Yoko Ono, Three Mounds, 1999/2008–2018, Tentoonstelling Between the Sky and My Head, Kunsthalle Bielefeld, 24 aug. – 16 nov. 2008. Foto │ Photo by Philipp Ottendoerfer © Yoko Ono.
Foto 4. Thangka: levensscène van de Boeddha, Tibet, 19de eeuw, 213,4 × 153 cm. Speciaal voor deze tentoonstelling uitgeleend uit de persoonlijke bezittingen van Zijne Heiligheid de Dalai Lama. Foto: Leo Hol.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2018-10-09 11:46:49 · Gepubliceerd: 15 september 2018 - 2967

Activiteiten De Nieuwe Kerk Amsterdam

Nu te bezoeken

Ontdek De Nieuwe Kerk


Een tentoonstelling over de eeuwenlange en veelbewogen geschiedenis van de kerk, die onlosmakelijk verbonden is met Nederland en de stad Amsterdam.