Ga underground bij de archeoloog en ontdek jouw geschiedenis
archief oud artikel 9 oktober 2018 Geschiedenis Landelijk Wat maakt archeologie zo leuk? Kom het ontdekken tijdens de Nationale Archeologiedagen op 12, 13 en 14 oktober. Een unieke gelegenheid om eens te kijken naar wat er allemaal in de Nederlandse bodem verborgen zit en zat. Of om het zelf uit de grond te zien komen bij allerlei opgravingen.
Kijk achter deuren die normaal gesloten blijven
Het mooiste van de Archeologiedagen? Dat je een keertje kan kijken achter deuren die normaal gesloten blijven, bij allerlei archeologische organisaties en depots. Of daadwerkelijk mee kan doen bij opgravingen en je handen vuil kan maken samen met echte archeologen. Misschien help je liever mee in een lab waar je samen vondsten uit de grond schoonmaakt en onderzoekt. Blijkt een verroest rondje opeens een prachtige munt. Ook leuk: buiten op pad gaan met een gids langs archeologische locaties, mooie tentoonstellingen bezoeken en luisteren naar interessante lezingen. Zo ontdek je pas echt de geschiedenis van Nederland!
Kortom, er zijn veel, heel veel, mogelijkheden voor een interessant weekend. Voor wie niet kan kiezen volgen hier vijf tips:
1. Ga schatgraven in Schokland
Midden in de Noordoostpolder ligt een mysterie: het voormalige eiland Schokland. Een plek tussen land en water, waar eeuwenlang mensen woonden. Altijd in strijd met de natuur. Dit voormalige eiland is een archeologisch monument en zit vol met prachtige bodemschatten. Tijdens de Archeologiezondag op Schokland kun je die zelf gaan zoeken. Of kijk eerst even hoe een archeoloog te werk gaat. Wist je trouwens dat Schokland ook een scheepskerkhof is? Hoor er alles over! Je kunt ook de archeologiescherven puzzel doen, zien hoe de Vikingen leer bewerkten en onderzoek doen naar de geschiedenis van een steen. Maar je weet pas echt hoe mensen duizenden jaren geleden leefden als je het zelf uitprobeert. En ook dat kan, in de Gesteentetuin.
2. Bezoek één van de Archeohotspots
ArcheoHotspots zijn plekken waar je zelf kennis kan maken met archeologie. Je kunt er gratis binnenlopen en meehelpen met archeologisch onderzoek. Op sommige Archeohotspots sorteer je materiaal uit opgravingen, of help je puzzelen met scherven uit bijvoorbeeld een beerput. Op andere plekken ga je aan de slag bij een echte opgraving, of zie je ter plekke hoe dat nou eigenlijk allemaal gebeurt. Zo kom je letterlijk in contact met het verleden. Er zijn verschillende Archeohotspots door het hele land. Zoals in Batavialand bij Lelystad: daar opent op vrijdag de nieuwste Archeohotspot.
3. Dwaal door een eeuwenoude kasteelruïne
Bij Valkenburg staat de enige hoogteburcht van Nederland. Al bijna 1000 jaar bepaalt deze burcht het beeld van Valkenburg en doet dat nog steeds als een indrukwekkende ruïne. In 1672 werd het kasteel van Valkenburg opgeblazen met buskruit door Stadhouder Willem III. Op de Kasteelruïne zijn de ridderzaal, de artilleriekamer en de kapel duidelijk te herkennen. Hier wandel je letterlijk door een stukje geschiedenis van Nederland! Tijdens de Archeologiedagen worden daarom interessante rondleidingen door de kasteelruÃne gegeven. Vergeet niet om ook te genieten van het prachtige uitzicht over Valkenburg. Zo'n uitzicht vind je niet snel in ons platte landje.
4. Ga op zoek naar de Vikingen
In Asselt denken ze een heus Vikingkamp te hebben gevonden. Archeologen onderzoeken op dit moment of dat echt zo is en bekijken de grachten en putten van dit mogelijke Vikingkamp. Superinteressant om hier zelf rond te lopen en te zien of er al sporen van Vikingen zijn gevonden. Ga mee met de rondleiding op het onderzoeksterrein en trek je eigen conclusies. Je wordt meteen ook meegenomen door het verleden rond het oude kerkje in de buurt en langs de rijke collectie in het cultuurhistorisch museum.
5. Doe het allemaal op één plek
Nieuw dit jaar is het Archeologiefestival Stichtse Vecht, op landgoed Goudestein in Maarssen. Hier kom je op één plek alles tegen wat de Archeologiedagen zo leuk maakt. Je kunt je eigen vondsten laten beoordelen. Er is een historische markt met oude ambachten en een tentenkamp waarin het leven in de middeleeuwen wordt nagespeeld. En je kunt zelf graven naar het verleden. Wist je dat archeologen daar vaak een metaaldetector bij gebruiken? Dat kan jij hier ook. Of luister eerst naar de aanwezige archeologen: zij vertellen wat ze precies doen en hoe ze te werk gaan. Er is zelfs een museum waar je in kunt, het Vechtstreekmuseum.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2018-10-12 10:51:33 · Gepubliceerd: 9 oktober 2018 - 779
Activiteiten Kasteelruïne & Fluweelengrot Valkenburg
Nu te bezoeken
Kerstmarkt Fluweelengrot 2024
Een Zuid-Limburgs kerstuitje zou niet compleet zijn zonder een bezoek aan deze ondergrondse kerstbeleving.