Lief en leed in de Gouden Eeuw in het Fries Museum
archief oud artikel 23 november 2018 Geschiedenis Leeuwarden, Friesland Het is misschien wel het beroemdste Friese bruidspaar ooit: Rembrandt van Rijn en Saskia Uylenburgh. In 1634 trouwden ze in Sint Annaparochie, waarna ze verhuisden naar Amsterdam. Het Fries Museum neemt je mee door hun relatie en de geschiedenis van Nederland in de tentoonstelling Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw. Het huwelijk kende veel ups en downs, net als de tijd waarin ze leefden. Een periode van bloei en voorspoed, die langzaam werd ingeruild voor onvermijdelijke tegenslag.
Rembrandt en Saskia
Saskia is Rembrandts eerste vrouw en zijn grote liefde. De twee ontmoeten elkaar in 1633, wanneer Rembrandt aan het begin van een veelbelovende carrière staat. Saskia is een dochter van een rechter en komt uit een rijke Friese familie. Een korte periode van hofmakerij volgt - zoals dat hoort in die tijd - en al snel trouwen ze in Fryslân. Ze verhuizen na de bruiloft naar Amsterdam, waar Rembrandt zijn atelier heeft. Saskia staat regelmatig model voor de kunstwerken van haar man. Het huwelijk van Rembrandt en Saskia duurt niet lang: ze zijn slechts acht jaar getrouwd. Saskia baart vier kinderen, waarvan er drie in de wieg sterven. Alleen de vierde, Titus, wordt volwassen. Maar dat heeft Saskia nooit meegemaakt: ze sterft enkele maanden na zijn geboorte. Ze is dan pas 29 jaar.
Zeldzame topstukken
De tentoonstelling Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw zit vol topstukken. Naast de tekeningen en etsen waarop zijn vrouw als muze pronkt, zijn er ook prachtige en zeldzame schilderijen in de tentoonstelling te zien. Een van de meest persoonlijke meesterwerken van Rembrandt, Saskia en profil in rijk gewaad is voor het eerst sinds ruim 250 jaar in Nederland te zien. Rembrandt voltooide het kunstwerk vlak na de dood van zijn vrouw. Een andere blikvanger is een portret van Saskia door meesterleerling Govert Flinck. Flinck kwam ook uit Leeuwarden en kende Saskia - de Friese hoofdstad was in die tijd maar klein. In het trouwjaar van Rembrandt en Saskia verhuisde ook Flinck naar Amsterdam, om bij Rembrandt in de leer te gaan. Rembrandts Zelfportret uit 1632 is tijdens de expo ook in het Fries Museum te zien. Het werk is sinds 1727 niet meer in Nederland gezien.
Liefde in de Gouden Eeuw
In totaal zijn er meer dan 250 objecten in de tentoonstelling te zien, die samen een goed beeld geven van wat liefde in de Gouden Eeuw was. Van de eerste hofmakerij tot luxe bruiloften en van kindersterfte tot overspel: een mix van lief en leed. Er is niet alleen aandacht voor Rembrandt en Saskia, maar ook voor societyhuwelijken in de zeventiende eeuw. Een bruiloft kon vroeger weken duren en kosten noch moeite werden gespaard. Mensen bedachten de gekste dingen om hun liefde voor elkaar te uiten - en om een statement te maken naar de maatschappij toe. Kostbare juwelen, dramatische schilderijen, uitbundige feesten. Kinderen waren de ultieme kroon op een huwelijk in die tijd. Zo werd de familienaam voortgezet en kon men hun status en bezittingen doorgeven. Maar een kinderwens bracht ook tragedie met zich mee. Veel vrouwen overleefden een bevalling niet of ternauwernood en wiegendood en kindersterfte kwamen veel voor. Daarom wilden ouders hun kinderen zoveel mogelijk laten vereeuwigen in familieportretten. Diverse portretten zijn in de expo te zien, onder anderen van Wybrand de Geest, Lambert Jacobsz en Abraham van der Tempel.
Handige informatie
- De tentoonstelling Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw is van 24 november 2018 tot en met 17 maart 2019 in het Fries Museum in Leeuwarden te zien;
- De tentoonstelling is geschikt voor het hele gezin. Voor kinderen is er een speurtocht met plaatjes en zijn er creatieve doe-opdrachten;
- 2019 is het Rembrandtjaar. Dan is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn stierf. In verschillende grote steden wordt hij geëerd en zijn er in musea bijzondere tentoonstellingen te zien die je meenemen naar de Gouden Eeuw.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2018-11-26 13:45:46 · Gepubliceerd: 23 november 2018 - 2650
Activiteiten Fries Museum
Nu te bezoeken
Ja, ik wil!
Dit najaar brengt het Fries Museum een grote tentoonstelling over de trouwjurk van de afgelopen 250 jaar, met zowel historische, moderne als hedendaagse jurken. Centraal staat de bruidsjurk in...
Tentoonstelling Ja, ik wil!
Bezoek vanaf 14 september 2024 de nieuwe tentoonstelling 'Ja, ik wil!' in het Fries Museum en ontdek alles over het iconische kledingstuk: de trouwjurk.
Later dit jaar
IMPACT - de luchtoorlog in Friesland, 1940-1945
Ter gelegenheid van de landelijke herdenking van 80 jaar vrijheid, opent het Fries Verzetsmuseum de nieuwe tentoonstelling 'IMPACT – De Luchtoorlog in Friesland, 1940-1945'. Van 29 maart tot en met...