Uit de stal van Bosch. Jheronimus Bosch en De Aanbidding der Koningen
archief oud artikel 4 december 2018 Toerisme Den Bosch, Noord-Brabant Zo dol als wij op de kunstwerken van Jheronimus Bosch (circa 1450-1516) zijn, zo dol was de meester zelf misschien wel op Driekoningen. Bosch maakte namelijk maar liefst drie schilderijen met de christelijke feestdag als onderwerp. Maar twee van deze schilderijen zijn bewaard gebleven, waarvan De Aanbidding der Koningen uit 1475 er eentje is. Het iconische schilderij is te zien in de tentoonstelling Uit de stal van Bosch in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch, de stad waar Bosch woonde, werkte en uiteindelijk stierf.
Bossche ode aan Driekoningen
Jheronimus Bosch is terug in zijn hometown. In de tentoonstelling Uit de stal van Bosch is nu een van zijn oudste werken te zien: De Aanbidding der Koningen. Normaal gesproken hangt het iconische schilderij in het Metropolitan Museum of Art in New York. Bosch maakte het kunstwerk in 1475, toen hij nog maar zo'n 25 jaar oud was. Het is een van zijn vroegste werken en het topstuk en startpunt van de huidige expo in Het Noordbrabants Museum. Het bruikleen van 'the Met' is behoorlijk bijzonder. Wereldwijd zijn er ongeveer 25 originele schilderijen van Bosch bewaard gebleven. De Aanbidding der Koningen is een typische Bosch. Op het schilderij zijn drie koningen te zien die het Christuskind op de schoot van Maria eren. In het werk zie je typisch Bosschiaanse elementen terug zoals het gezicht van Christus, kleine figuren in de achtergrond en - natuurlijk - een uil. De uil zit in bijna alle werken van Bosch. In de expo leer je meer over de symboliek en het nalatenschap van Bosch en bekijk je werken van leerlingen en tijdgenoten als Jacob Cornelisz van Oostsanen en Martin Schongauer. Ook leer je meer over Driekoningen. De christelijke feestdag - de eerstvolgende is op 6 januari 2019 - is inmiddels ietwat in de vergetelheid geraakt.
Meer Bosch in Noordbrabants Museum
Naast grootheden als Vincent van Gogh en Jan Sluijters geldt Jheronimus Bosch als een van de kernkunstenaars van Het Noordbrabants Museum. Het museum wil geregeld een ode brengen aan Bosch in de vorm van kleinschalige exposities die niet alleen zijn werk laten zien, maar ook zijn invloed door de jaren heen. Denk hierbij ook aan indrukwekkende kunstwerken van kunstenaars die zich door Bosch lieten inspireren. Opmerkelijk: Het Noordbrabants Museum heeft zelf geen origineel werk van Bosch in bezit. Des te specialer dus wanneer een origineel werk van Bosch er te zien is.
Wat is nou typisch Jheronimus Bosch?
Jheronimus, Jeroen, Hiëronymus en in Spanje beter bekend als El Bosco. Jheronimus Bosch kende vele benamingen. Zeldzaam, maar waar: Bosch was ook in zijn eigen tijd al een wereldberoemd kunstenaar. Bijna alles wat Bosch schilderde, was symbolisch bedoeld. Hij uitte zijn geloof en liefde voor natuur in thema's als zonde, verleiding en het hiernamaals. Hij schilderde veel ongelukkige mensen, heiligen en fabelachtige wezens. Zijn schilderijen vol sprookjesachtige creaties en religieuze thema's zijn nog steeds uniek. Eeuwen later zoeken mensen nog steeds naar verborgen boodschappen en onontdekte details in de werken van Bosch.- Uit de stal van Bosch is tot en met 10 maart 2019 in Het Noordbrabants Museum te zien;
- Meer doen en zien? Maak er een dagje Den Bosch van!
- Sla tijdens een dagje Den Bosch het Jheronimus Bosch Art Center in de stad niet over. Hier hangen allerlei soorten replica's van zijn werken. Het museumgebouw is een bijzondere en toepasselijke locatie: een Brabantse kerk.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2018-12-03 15:05:54 · Gepubliceerd: 4 december 2018 - 2214