door

Reis met Rembrandt door de Gouden Eeuw

Foto 1. Rembrandt Harmensz. van Rijn, Schutters van wijk II onder leiding van kapitein Frans Banninck Cocq, bekend als de ‘Nachtwacht', 1642. Foto: Rijksmuseum, Amsterdam. Bruikleen van de gemeente Amsterdam

Tentoonstellingen ter ere van het Rembrandtjaar 2019

archief oud artikel 30 december 2018 Cultuur Landelijk Wie schildert, blijft. Tenminste, als je zulk fascinerend werk aflevert als Rembrandt deed. Door zijn prachtige schilderijen kunnen we ook nu nog kennismaken met de weerbarstige schilder, hoewel hij al op 4 oktober 1669 overleed. Zijn 350ste sterfdag dit jaar is aanleiding voor het themajaar Rembrandt & de Gouden Eeuw. Verschillende musea presenteren een tentoonstelling rond de oude meester, die je de kans geven om in dit themajaar zijn bijzondere kwaliteit te leren kennen.

Rembrandt in het Rijks

Het meesterwerk van Rembrandt, De Nachtwacht, hangt iedere dag te pronken in het Rijksmuseum. In 2019 wordt dit enorme schilderij grondig bestudeerd en gerestaureerd voor het oog van het publiek. Iedereen kan elke dag in het museum én online meekijken tijdens dit grootste onderzoek wat ooit gedaan is naar De Nachtwacht.

Rembrandt-Velázquez

In het najaar van 2019 verbindt het Rijksmuseum Rembrandt met grote Nederlandse en Spaanse meesters. Velázquez, Rembrandt, Murillo, Vermeer, Zurbarán, Hals en Ribera zijn voor het eerst samen te zien dankzij de samenwerking met het Museo del Prado in Madrid. Rembrandt-Velázquez is te bezoeken van 11 oktober 2019 tot 19 januari 2020.

Voorbij: Van 15 februari tot 10 juni 2019 waren alle Rembrandts van het Rijks bijeen. Voor de tentoonstelling Alle Rembrandts was de Philipsvleugel van het museum gevuld met alle schilderijen, prenten en tekeningen van Rembrandt uit de eigen collectie. Een prachtig overzicht van de schilder, zijn gave en zijn leven.

Prinses Beatrix opende het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw op 30 januari 2019 in het Mauritshuis.

Rembrandt is thuis

Waar kun je Rembrandt beter ontmoeten dan in zijn eigen huis? In het Rembrandthuis aan de Jodenbreestraat in Amsterdam wachten zijn persoonlijke spullen en zijn verzamelingen, alsof de meester himself zo thuis kan komen. Hier schilderde Rembrandt zijn meesterwerk De Nachtwacht en ontving hij zijn vrienden en klanten.

Exposities in het Rembrandthuis

Het Rembrandthuis viert het themajaar uitbundig met tentoonstellingen.
  • In de tentoonstelling Laboratorium Rembrandt, van 21 september 2019 tot 16 februari 2020, kijken bezoekers mee naar het onderzoek naar de achtergrond van Rembrandts werken.
  • Voorbij: Inspired by Rembrandt, laat een selectie uit de eigen collectie van het museum zien, met etsen van Rembrandt, maar ook van zijn voorlopers en tijdgenoten. En de moderne en hedendaagse kunstenaars die zich door Rembrandt hebben laten inspireren. Te zien van 7 juni tot 1 september 2019.

Tijdgenoten van Rembrandt

Niet alleen Rembrandt krijgt de ruimte in de Nederlandse musea, ook zijn meest getalenteerde leerlingen staan in de spotlights. Nicolaes Maes krijgt zijn eerste internationale tentoonstelling in het Mauritshuis. Van 17 oktober 2019 tot 19 januari 2020 zijn er meer dan dertig schilderijen van Maes te zien in de tentoonstelling Nicolaes Maes. Bijbelse geschiedenissen, later huiselijke tafereeltjes: in het werk van Nicolaes Maes is de invloed van zijn leraar duidelijk terug te zien, maar komt ook het talent van deze onbekende schilder goed naar voren!

Pieter de Hooch in Delft

Museum Prinsenhof in Delft brengt een andere tijdgenoot van Rembrandt voor het voetlicht en wijdt een tentoonstelling aan Pieter de Hooch. Na Johannes Vermeer is hij de beroemdste Delftse meester van de Gouden Eeuw. Hij schilderde prachtige binnenplaatsen en interieurs in Delft en zijn schilderijen zijn opgenomen in collecties over de hele wereld. Maar voor de tentoonstelling komen dertig van Pieter de Hoochs werken weer samen in de stad waar ze geschilderd zijn. Pieter de Hooch in Delft is te zien van 11 oktober 2019 tot 16 februari 2020.

De jonge Rembrandt in nieuwe Lakenhal

In juni 2019 opende het compleet vernieuwde Museum de Lakenhal in Leiden, mét een tentoonstelling over Rembrandt & de Gouden Eeuw. Natuurlijk kan het Leidense museum niet aan het themajaar voorbij gaan, want Rembrandt is in Leiden geboren! Tussen zijn tijdgenoten en leerlingen, waaronder Jan Lievens en Gerard Dou, schittert Rembrandt met zijn vroegste werken, zoals de Brillenverkoper uit circa 1624.

In het najaar pakt Museum de Lakenhal nogmaals uit met een tentoonstelling, dit keer rond de Jonge Rembrandt 1624-1634. Voor deze speciale expositie, te zien van 3 november 2019 tot 9 februari 2020, sieren 40 schilderijen, 120 etsen en 20 tekeningen de gloednieuwe zalen van Museum de Lakenhal. Het uitzonderlijke talent van Rembrandt en hoe zich dat razendsnel ontwikkelde spreekt uit alle werken. Sommige van de schilderijen keren voor het eerst in 400 jaar terug naar Leiden, naar de plek waar Rembrandt ze maakte.

Rembrandt in Den Haag

Voorbij: Het Mauritshuis in Den Haag heeft een mooie collectie Rembrandts in huis en haalt die voor het themajaar 2019 maar wat graag uit de kast. Het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw startte in Den Haag met de opening van de tentoonstelling Rembrandt en het Mauritshuis. Van 31 januari tot 15 september 2019 zijn alle achttien schilderijen van het museum te zien, die aangekocht zijn als een Rembrandt. Sommige van deze werken worden inmiddels niet meer toegeschreven aan de meester. Kun je het verschil ontdekken tussen wel of geen echte Rembrandt? Van elk schilderij in de tentoonstelling ontdekken bezoekers het ware verhaal. Ook in Den Haag: Gouden Eeuw in Den Haag in het Haags Historisch Museum. Een tentoonstelling over de realiteit van deze bloeiperiode, te zien van 28 april tot 8 september 2019.

Rembrandt en zijn geliefde Saskia

Het Fries Museum trapte in november 2018 al af met de tentoonstelling Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw. Bezoekers maakten kennis met het bruidspaar Rembrandt van Rijn en Saskia Uylenburgh, die in 1634 het huwelijksbootje instapten in Sint Annaparochie, waarna ze verhuisden naar Amsterdam. Het Fries Museum lichtte hun relatie en de geschiedenis van Nederland uit in de tentoonstelling Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw, te zien tot en met 17 maart 2019. Het huwelijk kende veel ups en downs, net als de tijd waarin ze leefden. Een periode van bloei en voorspoed, die langzaam werd ingeruild voor onvermijdelijke tegenslag. Naast de tekeningen en etsen waarop zijn vrouw als muze pronkt, waren er ook prachtige en zeldzame schilderijen in de tentoonstelling te zien. Een van de meest persoonlijke meesterwerken van Rembrandt, Saskia en profil in rijk gewaad was voor het eerst sinds ruim 250 jaar(!) in Nederland te zien.

Lees ook: Rembrandt & Saskia: verliefd, verloofd, beroemd.

Foto 2. Rembrandt van Rijn, Zelfportret, 1669. Foto: Mauritshuis
Foto 3. Rembrandt, Portret van Titus, ca. 1660, olieverf op doek, 81,5 x 78,5 cm, Baltimore Museum of Art (The Mary Frick Jacobs Collection). Foto: Rembrandthuis

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2020-01-09 08:27:47 · Gepubliceerd: 30 december 2018 - 3201

Activiteiten Fries Museum

Nu te bezoeken

Ja, ik wil!


Dit najaar brengt het Fries Museum een grote tentoonstelling over de trouwjurk van de afgelopen 250 jaar, met zowel historische, moderne als hedendaagse jurken. Centraal staat de bruidsjurk in...

Tentoonstelling Ja, ik wil!


Bezoek vanaf 14 september 2024 de nieuwe tentoonstelling 'Ja, ik wil!' in het Fries Museum en ontdek alles over het iconische kledingstuk: de trouwjurk.

Later dit jaar

IMPACT - de luchtoorlog in Friesland, 1940-1945


Ter gelegenheid van de landelijke herdenking van 80 jaar vrijheid, opent het Fries Verzetsmuseum de nieuwe tentoonstelling 'IMPACT – De Luchtoorlog in Friesland, 1940-1945'. Van 29 maart tot en met...

Activiteiten Rijksmuseum Amsterdam

Later dit jaar

Amerikaanse fotografie in Europa


Rijksmuseum neemt je mee. Naar The American Dream. Naar de échte Amerikaan. Naar onverwachte herkenning. Voor het eerst in Nederland biedt het Rijksmuseum een groots overzicht van de Amerikaanse...

Activiteiten Mauritshuis

Nu te bezoeken

Het verdwenen museum


Van 12 september 2024 tot en met 5 januari 2025 organiseert het Mauritshuis de tentoonstelling Het verdwenen museum. Ruim 120 objecten worden bijeengebracht uit het Koninklijk Kabinet van...