door

Inspirerend: 5 tentoonstellingen over sterke vrouwen

Foto 1. Elsa Schiaparelli, 1932. Foto: George Hoyningen-Huene. Getty Images / George Hoyningen-Huene / Gemeentemuseum Den Haag.

Van Coco Chanel tot tante Riek: exposities over powervrouwen

archief oud artikel 6 januari 2019 Cultuur Landelijk Powervrouwen in de modewereld, historische heldinnen en vrouwen die vandaag de dag hun beste beentje voorzetten. Er zijn prachtige tentoonstellingen over sterke vrouwen te zien in verschillende musea. DagjeWeg.NL zet vijf aanraders voor je op een rijtje. Bezoek een van deze tentoonstellingen en laat je inspireren!

De vrouw als spil van het verzet

AALTEN - De vrouw als spil van het verzet in het Nationaal Onderduikmuseum. Te zien tot en met 25 augustus 2019. Deze tentoonstelling laat zien hoe vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog keihard meestreden voor vrijheid. Vrouwen speelden vooral vanaf 1943 een essentiële rol in het verzet. Ze opereerden vaak in de schaduw van mannen - achteraf krijgen ze daardoor weinig erkenning, maar in oorlogstijd was die anonimiteit juist handig. Ze sluisden informatie door, smokkelden spullen en verzorgden gestrande geallieerde militairen. Vrouwen waren ook een soort van 'momagers' in het verzet: zo nam Helena Theodora Kuipers-Rietberg - alias tante Riek - al in 1933 het initiatief om het georganiseerde landelijke netwerk Hulp aan Onderduikers op te richten. Aan de hand van brieven, interviews, dagboeken en foto's leer je tien verschillende vrouwen kennen, die allemaal een unieke rol binnen het verzet vervulden.

Cultural Threads

TILBURG - Cultural Threads in het TextielMuseum. Te zien tot en met 12 mei 2019. Tegenwoordig mixen en matchen we verschillende culturen net zo makkelijk als we een outfit samenstellen. In deze tentoonstelling gebruiken kunstenaars dat idee om politieke en maatschappelijke kwesties aan de kaak te stellen. Door middel van kunstwerken van textiel beelden kunstenaars hun eigen zoektocht naar de balans tussen afkomst en identiteit uit. Zo zie je prachtige wandkleden waar een schip in is verwerkt; een persoonlijk verhaal van de kunstenaar Jennifer Tee. Haar vader migreerde per schip van Indonesië naar Nederland. Verschillende vormen van textiel, ook prachtige jurken, vertellen meer over racisme, politiek en maatschappelijke onderwerpen in de Nederlandse samenleving. Gaaf: rapper Akwasi maakte een speciale audiotour voor de expo.

Femme Fatales – Sterke vrouwen in de mode

DEN HAAG - Femme Fatales – Sterke vrouwen in de mode in het Gemeentemuseum Den Haag. Te zien tot en met 24 maart 2019. Ze is nu een onsterfelijk mode-icoon, maar vroeger noemden tijdgenoten haar spottend 'dat naaistertje'. In haar tijd werd Coco Chanel niet door iedereen serieus genomen, alleen omdat ze een vrouw was. Tegenwoordig is dat voor veel machtige vrouwen helaas ook de realiteit. Anno 2019 staan er meer vrouwelijke ontwerpers aan het hoofd van een modehuis dan ooit tevoren, maar ze hebben moeten vechten om aan de top te komen. In deze tentoonstelling staan grootheden als Coco Chanel, Vivienne Westwood, Elsa Schiaparelli, Mary Quant en vele anderen centraal. Hun mode, hun persoonlijke en politieke overtuigingen en hoe ze die twee slim combineren om boodschappen over te brengen. Zo bestormde Rei Kawakuba in de jaren zeventig de catwalk van Parijs met de naam 'Comme des Garçons', wat gewoon 'net als de jongens' betekent. Interessant: naast wereldberoemde namen komen ook de onbekende vrouwen aan bod die bij modehuizen achter de schermen van invloed zijn (geweest).

Foto 2. Title: A Reversed Retrogress, Scene 1. Artist: Mary Sibande. Year: 2013. Dimension: two life-sized mannequins, plinth h20 x w600cm. Loan: courtesy of Gallery MOMO and the artist. Foto: © Image courtesy of Gallery MOMO / TextielMuseum.
Foto 3. Japonnen van zijde, tweede helft achttiende eeuw, gemaakt door mannelijke kleermakers of vrouwelijke naaisters. Foto: Gemeentemuseum Den Haag.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2019-05-21 09:43:16 · Gepubliceerd: 6 januari 2019 - 3140