door

150 jaar mode: van rijgkorset tot charleston jurkjes

Foto 1. Links: 1900, Zomerjapon in droit devant model met satijnen ceintuur. Rechts: 2000, Spijkerrok met geruite blouse en spijker bolero. Foto: Lino Lithium

Museum van de Vrouw heropent met modetentoonstelling

archief oud artikel 10 januari 2019 Cultuur Echt, Limburg Van schort tot spijkerbroek, van gelaagde rokken en korsetten tot losse truien en bloesjes. Hoe vrouwen zich kleden verandert voortdurend! Het vernieuwde Museum van de Vrouw in Echt heropent op 12 januari met de tentoonstelling #Modegek en laat zien hoe compleet anders het modebeeld 150 jaar geleden was. En, hoe met het rijgkorset ook de afhankelijke positie van de vrouw in de samenleving verdween.

Mode voor iedereen

De afhankelijke burgervrouw van 1850 staat in schril contrast met de vrouwen anno 2019. "1850 was nog de tijd van het rijgkorset en de crinolines", vertelt Dorien van Meel, collectiebeheerder van het Museum van de Vrouw. "Het was de tijd dat vrouwen er alleen waren om mooi te zijn." In de tentoonstelling #Modegek, te zien van 12 januari tot en met 1 december 2019, begint het allemaal met deze jurk met het rijgkorset. Van de 19e eeuw voert de expositie de bezoeker door 150 jaar modegeschiedenis. Naar het einde van de 19e eeuw en de tournure - de tijd dat vrouwen zich in korsetten persten voor de perfecte s-vorm. En van de charleston jurken uit de roaring twenties, naar de New Look van Dior en de fleurige korte jurkjes uit de sixties. De mode door de jaren is een symbool voor de veranderende positie van de vrouw in de samenleving. Waar de kleding steeds losser werd kreeg ook de vrouw steeds meer vrijheid. "De mode was eerst alleen voor de aristocratie, maar na de Eerste Wereldoorlog was mode voor iedereen. Vrouwen gingen werken en later kwam de confectiemode op, omdat vrouwen niet meer zo lang wilden wachten op kleding", legt Dorien van Meel uit.

"Het was de tijd dat vrouwen alleen waren om mooi te zijn."

Vrijheid van vandaag: een illusie?

Hoe meer vrijheid, hoe beter en de positie van de vrouw ziet er vandaag de dag dan ook rooskleurig uit. Toch is dit niet het einde van de tentoonstelling #Modegek, maar krijgt de bezoeker te maken met een onverwachte twist. Is het zo dat vrouwen tegenwoordig werkelijk ongebonden zijn? Of is dat een illusie? Nee, we hijsen ons niet meer in een korset om bepaalde vormen te krijgen, maar wat is mode nu dan wel? "De Zara, de Primark en andere modeketens hangen iedere zes weken de winkels vol met weer een nieuwe collectie. We vernietigen onze maatschappij hier mee, onze planeet", vindt Dorien. "En als je het over mode hebt, dan mogen we onze bezoekers daar best op wijzen." Bevrijd van het korset, maar ingepakt door reclame en media, die ons verleiden steeds meer te kopen? Dat is wat de bezoekers van het Museum van de Vrouw zich afvragen na het zien van de tentoonstelling.

Het vernieuwde Museum van de Vrouw

Het vernieuwde Museum van de Vrouw is nog steeds te vinden in het oude raadhuis van Echt. Alleen is het museum nu grotendeels te vinden op de eerste verdieping. En heeft het museum in het Wonderkabinet op de begane grond een vaste opstelling. In dit Wonderkabinet zijn voorwerpen uit verschillende collecties uit de gemeente te zien. Een mooi overzicht van de rijke historie van de streek.

Foto 2. Museum van de Vrouw presenteert #Modegek. Foto: Museum van de Vrouw
Foto 3. Het Museum van de Vrouw bevindt zich in het oude raadshuis van Echt. Foto: Museum van de Vrouw

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2021-09-14 14:10:25 · Gepubliceerd: 10 januari 2019 - 2114