door

Waan je even Sjakie in de chocoladefabriek bij Chocolate Nation

Foto 1. Stap in de fantastische en fantasievolle wereld van Belgische chocolade bij Chocolate Nation. Foto: Yasmina Besseghir

Chocolademuseum is een magische experience

16 oktober 2023 Cultuur Antwerpen, Antwerpen Tegenover station Antwerpen-Centraal valt het hoge halfronde gebouw van Chocolate Nation direct op. Bij het openen van de deur komt de heerlijke geur van chocola je al tegemoet. Daarna stap je in een kamer vol twinkelende spiegels en lichtjes, waar een echte chocolatier je alvast wat vertelt en chocolade geeft om te proeven. Dit wordt een heerlijke ervaring.

Enorme chocolademachine

Het eerste dat je na de introductiekamer tegenkomt in Chocolate Nation is een cacaoboom midden in de jungle. Op de grote bonen die eraan hangen lichten opeens beelden op. Ze laten zien hoe de cacaoboon groeit. Daarna stap je in een ruimte waar je je op een groot vrachtschip waant. Over de reling kijk je omlaag en zie je de reis die een cacaoboon maakt van de jungle naar de haven van Antwerpen. En dan kom je bij een enorme chocolademachine. Radars draaien, door pijpen valt cacaopoeder de machine in, vloeibare chocolade stroomt door enorme bakken.... Hier voel je je als Sjakie in de chocoladefabriek.

Het artikel gaat verder onder de video.

Echt

Hoe fantastisch ook qua uiterlijk, dit is niet alleen een fantasiemachine, vertelt Mickelle Haest, één van de initiatiefnemers voor dit museum. "Het maken van chocola is een ingewikkeld proces dat gebeurt in verschillende machines. Die machines hebben we bij elkaar gevoegd en als het ware binnenstebuiten gekeerd, zodat je het hele proces kunt zien." De echte machines staan ook in Chocolate Nation, want er wordt ook écht chocola gemaakt!

Foto 2. Een deel van de fantastische machine waarin je ziet hoe chocola gemaakt wordt. Foto: Marjorie Romeijn

Proeven bij de chocoladefonteinen

Bij Chocolate Nation stroomt de chocolade niet uit de machine in een rivier, maar naar chocoladefonteinen. Mickelle: "We hebben er tien, allemaal met een andere smaak. Je kunt ze allemaal proeven via machines die speciaal voor ons zijn gemaakt." Bij zo'n machine haal je een hendel over en dan loopt de vloeibare chocola zo op je lepel. Ook de roze Ruby chocolate zit ertussen. Mickelle: "De roze kleur is niet toegevoegd, maar komt echt uit de cacaobonen zelf."

Foto 3. Ook de roze Ruby chocolate kun je proeven bij de chocoladefonteinen! Foto: Yasmina Besseghir

Belevingsruimtes

Voor je deze chocoladehemel bereikt kom je eerst door allerlei andere belevingsruimtes, zoals een nostalgisch winkeltje en een ruimte met allerlei sculpturen van chocola. In één van de eigen chocoladeateliers van het museum zie je hoe bonbons worden gemaakt en mag je ze ook proeven. En je komt door een schemerig straatje met prachtige etalages. Daarin zie je verschillende taferelen rondom chocola die lijken op grote silhouetkaarten met meerdere lagen. "Eigenlijk een soort kijkdozen", vindt Mickelle zelf. "Ons museum is een belevingsmuseum, maar we wilden niet alles digitaal doen. De Belgische chocola wordt ambachtelijk gemaakt en dat ambachtelijke willen we ook in het museum terug laten komen."

Foto 4. Je loopt bij Chocolate Nation door veel bijzondere plekken, zoals dit historische winkeltje. Foto: Marjorie Romeijn

Zoek de kleine chocolatier

Bij de deur kun je al zien dat Chocolate Nation geen gewoon museum is. Naast de gewone deur zit namelijk nog een piepklein deurtje. Mickelle: "Het is het deurtje van de kleine chocolatier. Vooral kinderen vinden dat deurtje meteen interessant. Zij kunnen in elke ruimte naar hem op zoek. Onder een machine, hangend aan een ballon in de lucht, hij kan overal zijn. Dat maakt elke ruimte een zoekplaatje voor ze." Het leukste is toch wel het restaurantje van de kleine chocolatier. Als je aan één van de tafels gaat zitten, zie je in je bord opeens zijn verhaal geprojecteerd worden en ook een heerlijk chocoladegerecht ontstaan. Zo echt, dat je geneigd bent om te proberen het van je bord te pakken!

Foto 5. Een enorme kluis vol geheime chocolade, te zien vanuit de winkel. Foto: Yasmina Besseghir

Handige weetjes

  • Chocolate Nation is elke dag open van 10:15 uur tot 18:30 uur. Het laatste moment dat je naar binnen kunt is 17:00 uur, omdat je tour door het museum toch wel zo'n 60 tot 90 minuten zal duren;
  • De prijs is inclusief een audiogids en de proeverijen onderweg;
  • In het museum maken ze zelf Belgische chocolade in hun eigen ateliers. Hier kun je kijken, proeven en groepen kunnen er ook workshops volgen. De chocola wordt verkocht in een winkel bij het museum;
  • Maak van je bezoek meteen een uitgebreider dagje of weekend in Antwerpen.
Foto 6. Stap in de fantastische en fantasievolle wereld van Belgische chocolade bij Chocolate Nation. Foto: Yasmina Besseghir

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2023-10-16 10:23:39 · Gepubliceerd: 16 oktober 2023 - 17876