door

Erwin Olaf: van activistische fotograaf tot kunstenaar

Foto 1. Erwin Olaf, Palm Springs, The Kite, 2018. Foto: Courtesy Flatland Gallery © Erwin Olaf

Kom naar de première van Erwin Olafs nieuwste werk

archief oud artikel 19 februari 2019 Cultuur Den Haag, Zuid-Holland Twee musea in Den Haag hebben de handen ineen geslagen voor een indrukwekkende dubbelexpositie van de fotograaf Erwin Olaf. Hiermee willen het Fotomuseum en het Gemeentemuseum Den Haag vieren dat een van Nederlands bekendste fotografen dit jaar zestig wordt. De expositie toont tot en met 12 mei hoe Olaf zich ontwikkelde van fotograaf die mensen wakker wilde schudden met shockerende foto's tot kunstenaar en hoffotograaf. Als kers op de taart zie je hier ook zijn laatste, nog nooit eerder getoonde serie over de ondergang van de American Dream.

Shockerende foto's

Wil je de ontwikkeling van Erwin Olafs werk zien, start dan in Fotomuseum Den Haag. Hier zie je vooral het werk van de jonge Olaf, van 1980 tot ongeveer 2000. Er hangen zelfs enkele werken uit zijn tijd op de School voor Journalistiek in Utrecht. Zeker in de jaren tachtig van de vorige eeuw wilde Olaf shockeren met zijn foto's. Je loopt in het Fotomuseum bijvoorbeeld langs grote naaktfoto's, waarin hij de schaamte voor het eigen lijf tot uitdrukking brengt. Maar je ziet ook hoe hij zich steeds meer ontwikkelde tot kunstenaar. Vooral met de komst van de digitale fotografie, toen het mogelijk werd om beeld te bewerken en te manipuleren. In een persoonlijke 'Hall of Fame' van Olaf zie je foto's gemaakt door zijn persoonlijke helden in de fotografie.

Nog niet eerder te zien

In het Gemeentemuseum Den Haag hangt het werk waarmee Olaf de wereld van de kunst instapte. Foto's en series die verhalen vertellen over onze maatschappij. De expositie over Erwin Olaf begint met zijn laatste serie, Palm Springs. Een première, want deze foto's zijn nog niet eerder vertoond. Ze geven je het gevoel alsof ze zijn genomen in de jaren 1950 en 1960, een optimistische tijd waarin de Amerikanen nog sterk geloofden in de American Dream. Alleen laten de portretten en foto's vooral de barsten zien in die droom: een zwanger tienermeisje, discriminatie, een landschap vol windmolens in plaats van uitzicht op de bergen in de verte. Tussen de foto's zie je opeens iets bewegen. Het is een GIF van een gescheurde vliegerversie van de Amerikaanse vlag, die al wapperend probeert te ontsnappen uit de takken van een struik.

Hoffotograaf

Ook elders in de expositie zie je opeens tussen de foto's iemand opkijken, of een gezicht veranderen van man naar jong meisje naar oude vrouw. Elke galerij laat een andere serie zien met Olafs kijk op een speciaal onderwerp: het Berlijn tussen de twee wereldoorlogen, de multiculturele maatschappij van Nederland, politieke foto's. Het is alsof je loopt door zijn gedachten, zijn kijk op de wereld. In één zaal komt de hoffotograaf voor het Koninklijk Huis naar voren - want dat is Erwin Olaf ook! Hier hangen zijn foto's van de Koninklijke Familie, waaronder de foto's die hij in december maakte van koning Willem-Alexander, koningin Maxima en de drie prinsessen.

Meer info

  • De dubbelexpositie over Erwin Olaf is te zien in Gemeentemuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag. Hij werd geopend op 16 februari en is te zien tot en met 12 mei;
  • De twee exposities zijn makkelijk te combineren, omdat de twee musea naast elkaar liggen. Ze hebben ook dezelfde openingstijden. Handig: je kunt een combikaart kopen!
  • Bij het gedeelte in Fotomuseum Den Haag is een audiotour beschikbaar die door Erwin Olaf zelf is ingesproken. De tour is verkrijgbaar in Nederlands en Engels en kost € 3,50;
  • Bekijk wat er nog meer is te doen in Den Haag.
Foto 2. Erwin Olaf, Hope, The Hallway. 2005. Bijgesneden voor DagjeWeg.NL. Foto: Courtesy Flatland Gallery © Erwin Olaf

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2019-02-18 16:55:58 · Gepubliceerd: 19 februari 2019 - 3694