door

De grootste reus van Europa naar reuzenfestival

archief oud artikel 13 september 2005 Oisterwijk In het Brabantse Oisterwijk vindt op 18 september een internationaal reuzenfestival plaats. Aan dit bijzondere culturele evenement doen ruim zeventig reuzen uit Nederland, België en Frankrijk mee. In de optocht lopen tientallen muziekgroepen, gilden en dansgroepen mee. In het kader van het reuzenfestival wordt een kookwedstrijd Brabantse streekgerechten en een markt voor streekproducten gehouden. Alle onderdelen zijn gratis toegankelijk.

Reuzen zijn grote poppen die meegedragen worden in optochten. In Europa zijn ongeveer 7000 reuzen, in Nederland zeventien. Momenteel wordt in Tilburg aan drie nieuwe reuzen gewerkt en bestaan er plannen voor reuzen in Rotterdam. De reuzencultuur is in de Middeleeuwen in de Vlaamse steden ontstaan. Nederland had vroeger honderden reuzen. Deze zijn vernietigd tijdens de Reformatie en tijdens de Franse overheersing. Een reus drukt de identiteit van een gemeenschap uit.In Oisterwijk zijn de mooiste en cultuur-historisch belangrijkste reuzen van Nederland, België en Frankrijk te zien. Onder de reuzen die naar Oisterwijk komen bevindt zich de grootste van Europa: 10,5 meter en gedragen door 24 zeer potige mannen. De organisatie van het evenement vertelt met de optocht een verhaal. Tussen de verschillende reuzengroepen loopt een keur aan Brabantse volkscultuur, van gilden tot fanfares, van carnavalsorkestjes tot dansgroepen. Hiermee wil de organisatie tot uitdrukking brengen dat de reuzen deel uitmaken van de Brabantse folklore.

Tijdens de optocht wordt een gratis reuzenkrant uitgedeeld. Op twee plaatsen langs de route worden de reuzen aan het publiek voorgesteld. Na afloop van de optocht worden de reuzen samengebracht voor een tentoonstelling. De finale van het evenement is een gezamenlijk uitgevoerde reuzendans. Op het voorplein, het lindeplein, is een markt voor streekproducten. Daar wordt ook het reuzenbier geschonken. Het reuzenevenement wordt georganiseerd om de vijfde verjaardag van de drie plaatselijke reuzen te vieren. Deze drie reuzen zijn in 2000 'geboren' om de inwoners van de drie kernen waaruit de gemeente Oisterwijk bestaat met elkaar te laten samenwerken na de gemeentelijke herindeling.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 13 september 2005 - 1629