door

Deze musea in Gelderland wil je bezoeken

Foto 1. Zie hoe mensen uit Afrika over de hele wereld zijn verspreid. Foto: Afrika Museum

Bewonder papierkunst en ga op bezoek in een bijzonder slot

18 juni 2019 bijgewerkt: 23 oktober 2024 Cultuur Van kleine musea verstopt in de dorpen op de Veluwe tot het beroemde Museum Het Valkhof in Nijmegen. De musea in Gelderland hebben een enorme schat voor je in petto! Duik in de geschiedenis van ons land en ontdek het beroemde verhaal van Hugo de Groot op Slot Loevestein. Of reis af naar het Afrikaanse continent en bezoek Afrikaanse woonerven in het Afrika Museum. Deze musea in Gelderland zijn de moeite van het bezoeken waard.

Ontdek de geheimen op Slot Loevestein

POEDEROIJEN - 'De list met de kist', om zijn bijzondere vlucht uit Slot Loevestein staat Hugo de Groot bekend. Maar Hugo de Groot én Slot Loevestein zijn nog veel meer dan die beroemde ontsnapping. Ga naar Slot Loevestein en ontvang als toegangskaart een sleutel om alle geheimen in het slot te ontdekken. De geheimen van Hugo, maar ook van Dirc Loef en van het mysterieuze wapen. Op verschillende plaatsen in de vesting, bijgebouwen en kasteel zijn interactieve presentaties te vinden met ridders, gevangen en soldaten in de hoofdrol. Samen brengen ze de explosieve geschiedenis van de vesting en haar bewoners tot leven. In het kasteel vertellen professionele gidsen over de voormalige bewoners. Voor kinderen is er het verhaal 'Ontsnapt', waarbij ze zelf in de boekenkist mogen klimmen.

De bewogen historie van Nijmegen

NIJMEGEN - Museum Het Valkhof is tijdelijk gesloten voor een grote verbouwing. Vanaf 1 maart 2023 opent het museum op een tijdelijke locatie aan het Keizer Karelplein. De locatie aan het Kelfkensbos gaat open in het voorjaar van 2025. De oudste stad van het land bezit een rijke schat aan bodemvondsten en Museum Het Valkhof heeft een groot deel hiervan in de collectie. En dat is een rijk bezit, want de Romeinse bodemvondsten behoren door hun kwaliteit en diversiteit tot de top van het Nederlandse cultuurbezit. Wist je dat Nijmegen vier eeuwen lang de grootste en belangrijkste vestigingsplaats van de Romeinen in ons land was? De talloze vondsten uit de tijd dat de Romeinen in Nijmegen leefden, laten zien hoe militairen en burgers toen leefden. Naast deze archeologische schatten heeft Museum Het Valkhof mooie collecties aan oude en moderne kunst. Een van de nieuwste aanwinsten is een eikenhouten beeld van de heilige Sebastiaan uit het begin van de zestiende eeuw. De sculptuur is gemaakt door de Nederrijnse kunstenaar Henrick van Holt. Het met pijlen doorboorde lichaam van martelaar Sebastiaan is door Van Holt indrukwekkend weergegeven. Het beeld is te zien in de collectiepresentatie Nijmegen 1500-1940.

Reis door Oost-Afrika!

BERG EN DAL - In het Afrika Museum zie je door traditionele en moderne topstukken hoe mensen uit Afrika door slavenhandel en emigratie zijn verspreid over de hele wereld. Maak in het museum kennis met de herdersvolken uit Soedan en Kenia, ga via de Makonde uit Mozambique en Tanzania, naar de de islamitische Swahili langs de kust en de christenen in Ethiopië. Elk jaar wordt met het Keti Koti festival de afschaffing van de slavernij gevierd. Keti Koti staat voor verbroken ketenen, en verwijst naar de afschaffing van slavernij in Suriname & de Nederlandse Antillen (1 juli 1863). Er kwamen toen ruim 45.000 - oorspronkelijk Afrikaanse - tot slaaf gemaakte mensen vrij. Tijdens het festival is er in het Afrika Museum livemuziek, een reeks lezingen, workshops en een Caribische markt vol lekker eten.

CODA Museum

APELDOORN - Laat je inspireren door kunst, literatuur en geschiedenis in het CODA Museum in Apeldoorn. Het museum heeft een mooie historische collectie waarin de geschiedenis van Apeldoorn en Veluwe wordt verteld. In verschillende tentoonstellingen krijgen bezoekers steeds nieuwe inkijkjes in het verleden. Naast de historische collectie heeft het CODA Museum een grote collectie moderne en hedendaagse kunst. En die wordt steeds groter! Bijzonder is de sieradencollectie, waaronder de Rijkscollectie sieraden die het museum sinds 2015 in langdurig bruikleen heeft. En wist je dat er ook kunst bestaat van papier en karton? Van raadselachtige ruimtevullende werelden tot verfijnde sieraden, van kartonnen animaties tot levensgrote papierknipkunst. Het CODA Museum verzamelt papierkunst en toont de pracht hiervan onder meer tijdens de tweejaarlijkse tentoonstelling Paper Art.

Verborgen parels op de Veluwe

In de grootste provincie van Nederland wemelt het van de regionale musea. Ook op de Veluwe! Kippen en kuikens, speeldozen en straatpiano's, treinen en toys, tegels en tableaus – je komt het allemaal tegen op je tocht langs deze kleine pareltjes van de Veluwe. Kom, kijk, luister en verwonder je over de verhalen die er verteld worden!

Leer de wereldreligies kennen

HEILIG LANDSTICHTING - Ontdek met de hele familie de kleurrijke wereld van het Jodendom, Christendom en de Islam in Museumpark Orientalis. Dit Rijksmonument van 30 hectare dat bestaat uit drie themadorpen: het Joodse dorp, het Arabische dorp en de Romeinse staat. Je leert hier op een leuke en leerzame manier culturen en religie kennen. In de expositie Proeven van het Midden-Oosten wordt bijvoorbeeld onderzocht hoe voedsel en religie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Je ziet hoe joden, christenen en moslims hun feesten vieren en welke voeding daar bij hoort. Zet je zintuigen op scherp en proef en ruik zélf het authentieke voedsel uit het Midden-Oosten. Wat betekent het eigenlijk als je koosjer of halal eet? Je komt erachter in Museumpark Orientalis!

Ontdek alle culturele hoogtepunten in Gelderland en bezoek musea, kastelen en schitterende Hanzesteden.
Foto 2. Maak kennis met het Jodendom, Christendom en de Islam. Foto: Museumpark Orientalis
Foto 3. Mysteries ontrafelen op Slot Loevestein. Foto: RBT Rivierenland, Slot Loevestein © Marcel Köppen
Foto 4. Laat je inspireren in het CODA Museum. Foto: CODA Museum
Foto 5. Eikenhouten beeld van de heilige Sebastiaan. Foto: Julius Böhler Kunsthandlung / Museum Het Valkhof
Foto 6. Elk jaar wordt met het Keti Koti festival de afschaffing van de slavernij gevierd. Foto: Afrika Museum

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2024-10-23 11:49:04 · Gepubliceerd: 18 juni 2019 - 7226