door

Ontmoet ridders en jonkvrouwen tijdens de Dag van het Kasteel

Foto 1. Tijdens de Dag van het Kasteel openen kastelen door het hele land hun poorten, vaak met extra activiteiten. Zoals Kasteel Ruïne van Teylingen. Foto: Anne Moss

Bezoek kastelen en buitenplaatsen op Tweede Pinksterdag

archief oud artikel 31 mei 2022 Toerisme Landelijk De valbruggen worden massaal neergelaten en statige poorten zwieren open op Tweede Pinksterdag. Maandag 6 juni is het de Dag van het Kasteel! Neem een kijkje in vertrekken die normaal gesproken gesloten zijn voor het publiek, doe mee aan bijzondere activiteiten en ontdek welke verhalen schuilgaan achter sprookjesachtige kasteelmuren. Dit jaar is het thema 'Een ramp is van alle tijden'.

Strijd en rampen door alle eeuwen

TEYLINGEN - Tussen de ruïnes van Kasteel van Teylingen kun je niet heen om het thema 'Een ramp is van alle tijden'. Op zowel de Eerste als de Tweede Pinksterdag kun je hier zelf enkele van deze rampen meemaken, want groepen re-enacters beelden verschillende rampen uit in meerdere tijdsperiodes. Veldslagen, belegeringen, vechtende soldaten en ridders: hier kom je het allemaal tegen. Net als ambachtslieden die aan het werk zijn andere voormalige bewoners die proberen de rampen te overleven. De verschillende groepen en kampementen laten je zien en beleven hoe het er aan toe ging van de vroege IJzertijd tot aan de negentiende eeuw.

Foto 2. Bezoek de kampementen bij Kasteel Ruïne van Teylingen. Foto: Anne Moss
Bekijk wat er nog meer is te doen op de Dag van het Kasteel.

Middeleeuwse kook- en krijgskunst

DUSSEN - Op en rond het schattige Kasteel Dussen wordt de Kastelendag onder het motto Terug van weggeweest uitbundig gevierd! De Heeren van Altena demonstreren in hun kampement de middeleeuwse kook- en krijgskunst en je ziet middeleeuwse ambachtslieden aan het werk. Er varen modelbootjes op de gracht, overal zijn activiteiten voor kinderen en de live muziek maakt de feeststemming compleet.

Het herbouwde kasteeltje is zelf een duidelijk voorbeeld van de vele rampen die kunnen gebeuren, want de sporen van de Sint Elizabetvloed die het kasteel totaal verwoestte in 1421, zijn nog herkenbaar. Dus ga zeker naar binnen, bekijk de oudste restanten en ontmoet de voormalige bewoners van het kasteel.

Foto 3. Ook op Kasteel Dussen wordt de Dag van het Kasteel gevierd. Foto: Astrid Bouman / Kasteel Dussen

Lentefair en kinderactiviteiten

VAASSEN - In het mooie kasteelpark van het zestiende-eeuwse Kasteel Cannenburch kun je tijdens het hele pinksterweekend naar een gezellige Lente Fair. Struin relaxt langs de vele kraampjes vol buitenartikelen, woonaccessoires en streekproducten en luister naar boeiende verhalen. Ondertussen vermaken de kinderen zich met de vele kinderactiviteiten. Want bij Kasteel Cannenburch vinden ze dat een fair een speciale vorm van festival is, voor iedereen. Dit jaar kunnen kinderen onder andere knutselen in de Knutselbus of een experiment doen met Professor Bombasticus.

Foto 4. Bij Kasteel Cannenburch is van 4 tot en met 6 juni een Lente Fair. Foto: Casteel Cannenburch

Help! Brand!

DOORN - Eén van de rampen die kastelen en buitenplaatsen bedreigden was brand. Daar weten zij bij Huis Doorn alles van. Hier staat tijdens de Dag van het Kasteel op 6 juni alles in het teken van Brand in het kasteel. Je ontdekt alles over de gevaren van het gebruik van kaarsen en open vuur en hoe moeilijk het vroeger was om een brand te blussen. Wat konden de kasteelbewoners doen om brand te voorkomen? En wat gebeurt er nu, want brand blijft een gevaar.

Over die laatste vraag gaat de spannende familiespeurtocht Red de collectie en blus de brand! over. Tijdens de route door Huis Doorn proberen kunnen kinderen proberen zoveel mogelijk kunst te redden van het vuur en helpen de (virtuele) brand te blussen. Ook leuk: de spannende escape box vol puzzels, waarmee je een code moet kraken.

Foto 5. De eetkamer in Museum Huis Doorn. Foto: Museum Huis Doorn © Theo Scholten

Stap in de roerige zeventiende eeuw

SLOCHTEREN - Officieren schreeuwen bevelen, gevolgd door wapengekletter en de schoten van musketten. Bij Museum Landgoed Fraeylemaborg blijkt van alles te gebeuren tijdens hun Pinksterevenement. Het slot is belegerd en overal breken gevechten uit. In het kampement voor de borg leven de bewoners ondertussen zo goed en zo kwaad als het gaat verder in de roerige tijden van de zeventiende eeuw. Ze koken hun potje boven het vuur, in een veldsmidse zijn ze hard aan het werk om kogels te maken, je kunt stiekem even in de slaaptenten kijken, de wapenexercities bijwonen en zien hoe je met een rapier moet vechten.

Kinderen kunnen exercitie leren lopen met een bezemsteel, vechten met een kinderpiek en van alles ontdekken over de tachtigjarige oorlog tijdens een speurtocht. Na afloop krijgen ze een kogel mee die gegoten is in het kamp.

Waan je een echte ridder of jonkvrouw

HOENSBROEK - Waan je op 5 en 6 juni een echte ridder of jonkvrouw en maak een spannende speurtocht door Kasteel Hoensbroek, één van de mooiste kastelen van Nederland. Vinden jullie de geheime kamer? Jonge kinderen kunnen het verloren kasteeldagboek van de graaf zoeken, samen met vosje Hoen. Zing en dans daarna mee op de muziek van een bonte groep middeleeuwse speellieden en speel omiddeleeuwse spellen.

Maar het allermooiste is natuurlijk om de ridders van het kasteel te ontmoeten! Ze vertellen je alles over de middeleeuwen en over hun eigen leven, geven demonstraties zwaardvechten, willen best met je op de foto en spannend: tussen 13:00 uur en 14:00 uur leren ze je ook nog eens de kunst van het boogschieten.

Foto 6. Voel je weer even een ridder of jonkvrouw op Kasteel Hoensbroek. Foto: Kasteel Hoensbroek

Rondleidingen en live muziek

HEEZE - Maak tijdens de Dag van het Kasteel in Heeze vooral een rondleiding door Kasteel Heeze, want die brengt je langs de belangrijkste en indrukwekkende bezienswaardigheden zoals de prachtige wandtapijten in de grote en kleine salon, het unieke bad in Romeinse stijl en het authentieke interieur van een slaapkamer. En er is nog veel meer te doen op 6 juni. Overal klinkt live muziek. Buiten kun je struinen langs allemaal kraampjes en relaxen op het terras. En ook voor de kinderen is van alles georganiseerd.

Volg een Archeotrail

LANDELIJK - Ga samen met een gids op zoek naar de onzichtbare kastelen van Nederland met een Archeotrail. Een gids neemt je al wandelend of op de fiets mee langs kastelen waar alleen nog wat resten van over zijn. En soms zijn die zelfs onzichtbaar, op een heuveltje met bomenring of een leeg grachtenstelsel na. Dankzij de verhalen van de gidsen komen ook deze verdwenen kastelen weer tot leven! Er zijn dit jaar vier Archeotrails: in Drenthe/Groningen, Gelderland, Utrecht en Overijssel.

Foto 7. Ontdek onzichtbare kastelen op een Archeotrail. Foto: Dag van het Kasteel

Dag van het Kasteel digitaal

Ben je nu al benieuwd naar wat de kastelen allemaal te vertellen hebben, of kun je op de Dag van het Kasteel zelf niet? Ga dan digitaal op pad met digitale tochten en rondleidingen, filmpjes, verhalen en podcasts. Ze staan al op de site van de Dag van het Kasteel.

Foto 8. Bezoek de kampementen bij Kasteel Ruïne van Teylingen tijdens de Dag van het Kasteel. Dan openen kastelen door het hele land hun poorten, vaak met extra activiteiten. Foto: Anne Moss

- Laatst gewijzigd: 2023-06-22 16:02:13 · Gepubliceerd: 31 mei 2022 - 4218