door

Rembrandt in restauratie: Operatie Nachtwacht van start

Foto 1. Rembrandt Harmensz. van Rijn, Schutters van wijk II onder leiding van kapitein Frans Banninck Cocq, bekend als de 'Nachtwacht', 1642. Rijksmuseum, Amsterdam. Bruikleen van de gemeente Amsterdam. Foto: Rijksmuseum.

Kijk mee met de restauratie van De Nachtwacht in het Rijksmuseum

archief oud artikel 8 juli 2019 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland De langverwachte Operatie Nachtwacht is go! Voor het oog van de wereld wordt het meesterwerk De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn in het Rijksmuseum gerestaureerd. Vanaf 8 juli kun je zelf je neus tegen het glas aandrukken om mee te kijken. De restauratie vindt plaats in een geluidsdichte glazen kubus in de - hoe kan het ook anders - Nachtwachtzaal. Want één van de beroemdste schilderijen ooit onder handen nemen is natuurlijk een grootse klus die opperste concentratie vergt.

Iconische opknapbeurt

Je zou het misschien niet zeggen, maar De Nachtwacht is aan een APK'tje toe. Hier en daar is de verf zichtbaar versleten, zijn er witte puntjes op het schilderij te zien door veroudering en in de linkerhoek bolt het doek zelfs een beetje op. Dus wordt het meesterwerk opgeknapt, voor het oog van de wereld. De crème de la crème op het gebied van technische snufjes wordt hiervoor gebruikt. Het wordt het grootste restauratieproject in de geschiedenis van het meesterwerk, zodat Neerlands trots ook voor volgende generaties bewaard zal blijven. Een historisch moment dus, waar bezoekers getuige van kunnen zijn.

Eerdere restauraties

De Nachtwacht is na zijn voltooiing in 1642 al 25 keer behandeld. De laatste grote opknapbeurt is inmiddels alweer meer dan veertig jaar geleden. Aanleiding voor die restauratie was een aanval met een mes in 1975. Dit was niet de eerste bestorming die De Nachtwacht overleefde. In 1911 was er ook een man met een mes die het op het schilderij had gemunt en in 1990 spoot een man zuur op De Nachtwacht. Door deze aanvallen werd gelukkig alleen het vernis aangetast, een chemische topcoat die voor bescherming wordt aangebracht. Natuurlijk heeft het meesterwerk ook al meerdere oorlogen doorstaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag De Nachtwacht opgerold in een grot in de Pietersberg in Maastricht.

Nachtwacht en Rijksmuseum

De Nachtwacht en het Rijksmuseum zijn sinds 1808 onlosmakelijk met elkaar verbonden. Rembrandts meesterwerk is het hoogtepunt van de collectie en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers van over de hele wereld. Architect Pierre Cuypers (1827-1921) was zelfs zo van het schilderij gecharmeerd dat hij er een eigen erezaal voor ontwierp. De Nachtwacht is eigendom van de stad Amsterdam en is Rembrandts grootste werk, in formaat en uitvoering. Hoe lang Rembrandt over zijn creatie deed, is niet bekend. Waarschijnlijk sowieso langer dan een jaar. Leuk weetje: er zijn in een ver verleden repen van de zijkanten van De Nachtwacht afgesneden omdat het stuk anders niet aan de muur paste. Deze repen zijn helaas verloren geraakt. Eigenlijk is De Nachtwacht dus nâg groter.

2019 Jaar van Rembrandt

De 350ste sterfdag van Rembrandt van Rijn is aanleiding voor het themajaar Rembrandt & de Gouden Eeuw. Ontdek wat er nog meer te zien is in het Rembrandtjaar. Zo is in oktober de tentoonstelling Rembrandt-Velázquez in het Rijks te zien, met Spaanse en Nederlandse topstukken uit de zeventiende eeuw.
Foto 2. In de Nachtwachtzaal van het Rijksmuseum wordt De Nachtwacht in een glazen constructie vanaf 8 juli voor de ogen van bezoekers gerestaureerd. Foto: Rijksmuseum © Erik Smits.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2019-10-09 10:00:06 · Gepubliceerd: 8 juli 2019 - 1382

Activiteiten Rijksmuseum Amsterdam

Later dit jaar

Amerikaanse fotografie in Europa


Rijksmuseum neemt je mee. Naar The American Dream. Naar de échte Amerikaan. Naar onverwachte herkenning. Voor het eerst in Nederland biedt het Rijksmuseum een groots overzicht van de Amerikaanse...