Ontdek de Biblebelt in unieke expositie
archief oud artikel 7 juli 2019 Cultuur Utrecht, Utrecht Grote gezinnen, vrouwen in rok en geen tv in huis. Dat is wat de meeste Nederlanders weten over de orthodoxe christenen in de Biblebelt. Stereotypen. Maar hoe leven deze mensen echt, wat zijn hun overtuigingen en waar komen die vandaan? Wie met een open mind naar de expositie 'Bij ons in de Biblebelt' gaat in het Catharijneconvent, komt veel te weten. De tentoonstelling geeft een beeld van de geschiedenis van de Biblebelt, maar laat vooral het dagelijkse leven zien door middel van films, interviews en foto's. Ja, het moderne leven bereikt wel degelijk ook de Biblebelt!
Statenbijbel en Oudvaders
De tentoonstelling Bij ons in de Biblebelt begint met wat vooral bekend is in de rest van Nederland. Terwijl op de achtergrond psalmgezang klinkt loop je langs de Statenbijbel, de Heidelbergse Catechismus en portretten van de Oudvaders: vrome, Lutherse theologen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Maar de werkelijke hoofdpersonen van de tentoonstelling zijn de orthodoxe christenen zelf, met hun dilemma's en opvattingen. Wat die dilemma's zijn en waar hun opvattingen vandaan komen zie je onder andere in een serie filmpjes. Zeven mensen vertellen daarin hoe ze denken over allerlei onderwerpen. Over de zondagsrust, de media, kleding en gezin, maar ook over homo-emancipatie, vrouwen die werken en het internet.
Eigen keuzes
Misschien hebben de orthodoxe christenen in de Biblebelt nog steeds geen tv, maar ze blijken wel degelijk met hun tijd mee te gaan. Een reeks foto's toont dubbelportretten van vrouwen, één door de week genomen en één op zondag. De jonge vrouwen blijken zich zelfbewust en modieus te kleden. Kleurig door de week, stemmig maar met hun eigen twist op zondag. In een andere serie zie je jonge pasgetrouwde stellen in hun nieuwe huis. De interieurs zijn modern en zouden niet misstaan in een woonmagazine. Overal in de expositie kom je teksten tegen die je verder meenemen deze wereld in. Zo ontstaat een beeld van mensen die zelfbewust leven en van daaruit hun keuzes maken. Keuzes gemaakt vanuit een streng geloof, dat overal op de achtergrond aanwezig blijft in de tentoonstelling. Soms is die aanwezigheid heel subtiel: de collectie moderne kunst van een reformatorisch kunstenaarscollectief verdwijnt op zondag achter een gordijn. Een voorwaarde van het collectief om mee te werken aan de tentoonstelling.
Schaduwkant
Aan het eind van de tentoonstelling in het Museum Catharijneconvent kom je langs enkele kunstwerken die gaan over groepsdruk en over de dreigende veroordeling als je je eigen weg wilt vinden. Hier komt de schaduwkant van het leven in de Biblebelt naar voren. Een van de kunstwerken beeldt de brede en de smalle weg uit: de makkelijke brede weg die leidt naar zonde en verderf en de smalle en moeilijke weg die leidt naar redding. Je kunt door een laag poortje kruipen naar een ruimte waar je een preek hoort, of in een ballenbak springen terwijl hel en verdoemenis over je worden afgeroepen. De twist in het kunstwerk is dat beide wegen doodlopen. Dit is een tentoonstelling die op meerdere momenten tot nadenken stemt.
- De tentoonstelling Bij ons in de Biblebelt is te zien van 7 juli tot en met 22 september.
- Bij de tentoonstelling hoort ook een serie lezingen. Over mode in de Biblebelt, de Amerikaanse Biblebelt, oude schrijvers en meer. Ook auteurs Jan Siebelink en Franca Treur komen vertellen. Kijk op de site van Museum Catharijneconvent.
- Laatst gewijzigd: 2019-07-24 16:01:03 · Gepubliceerd: 7 juli 2019 - 2056
Activiteiten Museum Catharijneconvent
Nu te bezoeken
Kerststal bij Museum Catharijneconvent
Ontmoet de figuren uit de mooiste kerststal van Nederland tijdens een bezoekje bij Museum Catharijneconvent.
De mooiste kerststal van Nederland
erwijl de zomer nu echt losbarst, zit Museum Catharijneconvent in Utrecht al in de kerstsferen. Want De mooiste kerststal van Nederland keert de komende kerstperiode weer terug! Na twee succesvolle...
In de ban van de middeleeuwen
Haal vanaf 18 oktober je hart op aan middeleeuwse pracht uit Kasteel De Haar, kasteel Huis Bergh en Museum Catharijneconvent. De adembenemende kunstcollecties ontstonden vanaf de negentiende eeuw...