Sta oog in oog met een dino of een mammoet
31 augustus 2019 bijgewerkt: 1 september 2020 Toerisme Leiden, Zuid-Holland Oog in oog met een T-rex, voelen aan een mammoetbot van tienduizenden jaren oud of een opgezet babyzeehondje aaien. Het kan allemaal in Naturalis. De schoonheid van de natuur overspoelt je op elke verdieping.
Trix is terug
Ze was de ster van de tijdelijke tentoonstelling toen Naturalis werd verbouwd. We hebben het natuurlijk over Trix, de T-rex die door onderzoekers werd gevonden op de Amerikaanse prairie. Voor je de donkere Dinozaal binnen gaat, hoor je al een gebrul uit de ruimte komen. Eenmaal binnen kijk je meteen op tegen een 12 meter hoge camarasaurus. Wees maar niet bang, dit enorme dier was een planteneter. Anne Schulp is de dino-expert van Naturalis. Hij is trots op de nieuwe zaal: "We hebben nu van alle dino's een vertegenwoordiger: dino's uit verschillende periodes, vlees- en planteneters en ook een paar vliegende dino's". Het skelet van een triceratops komt tot leven door een projectie waarop zijn grazende soortgenoten aan komen rennen. Zoek dekking! Maar waar is Trix nu? Deze dame heeft haar eigen hoek in de zaal. Ga het hoekje om en je loopt bijna in de bek van dit enorme roofdier met tanden zo groot als bananen.
Gratis Live Science zaal
Makkelijk in contact komen met een wetenschapper? Dan kan in Naturalis! In de Live Science-zaal zijn medewerkers aan het werk. Kijk hoe een vogeltje wordt opgezet of hoe een opgegraven dinobot wordt schoongemaakt. In deze zaal zijn ook vaak lezingen of andere bijeenkomsten. Heel fijn: een bezoek aan deze zaal is gratis! Als je er bent, kijk dan even naar het plafond waar het machtige skelet van een walvis hangt.Laat je verleiden door een vos (of een leeuwin)
Ooit verleid door een vrouwtjesvos? Het kan je zomaar overkomen in de Verleiding. Deze zaal is geheel gewijd aan voortplanting en opvoeding. Caroline Breunesse, hoofd tentoonstellingen van Naturalis: "Wij kozen voor dit onderwerp, omdat al het leven in de natuur begint met voortplanting. Het is wel een beetje een lastig onderwerp. We hebben aan ouders én kinderen hun mening gevraagd. De kinderen wilden graag meer weten over voortplanting, maar vooral de oudere kinderen wilden de tentoonstelling het liefst zonder hun ouders bekijken. Terwijl de ouders graag wilden dat de expositie niet te schokkend is voor hun kinderen". De hele zaal is uitgelicht als een warenhuis. Een warenhuis draait ook om verleiding, en wel van de klant. In de etalages vind je eieren en opgezette babydieren. Hier hoor je ook de lokroep van allerlei dieren wanneer ze willen paren, waaronder dus ook van een vrouwtjesvos. De hele zaal zit vol met kleine nissen en hoekjes waar je allerlei opdrachten kunt doen. Ook leuk: sommige ruimtes kun je afsluiten, zodat je alleen kunt kijken.
Op de rand van een vulkaanuitbarsting
Op wat voor soort planeet leven we eigenlijk? Dat zie je in de Geologiezaal waar je van alles leert over aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Ook hier kiest Naturalis voor een nieuwe manier van informatie overbrengen. Weg met die saaie tekstbordjes! In een oud Volkswagenbusje van twee surfers leer je meer over vulkanen en in een Japanse tempel leer je alles over aardbevingen. Er is geen land waar de aarde zo vaak beeft als Japan. En verhalen over schuivende aardplaten worden nog spannender wanneer je aan de rand van een virtuele afgrond staat.
Op naar de mammoeten
Geen steden, geen dorpen, bijna geen bomen. Het Nederland van 10.000 jaar terug was een woeste vlakte. Kleine plukjes mensen leefden van de jacht, want er was genoeg wild. De mensen van toen leefden samen met beren, mammoeten en neushoorns. Altijd al willen voelen hoe zwaar een mammoetbot is? Dat kan in de IJstijdzaal. Onder begeleiding van een medewerker van Naturalis mag je een bot van duizenden jaren oud in je handen houden. Is die van de mammoet in de zaal? En wat is het, een slagtand of een rib? Een rugwervel of een kies? Het dier waar het bot in zat, vind je ook ergens in de IJstijdzaal. Voel, ruik en onderzoek!
Leuke Naturalis weetjes
- De entree is een 42 meter hoog atrium waar het licht in bladerpatroon naar binnenvalt door het glas. Indrukwekkend!
- Bijna het hele gebouw is gemaakt van natuurlijke materialen. Het roodbruine natuursteen komt uit Iran;
- Het gebouw oogt als een enorme berg en kan ook gezien worden als een symbool voor de aarde;
- De benedenverdieping is gratis toegankelijk. Dus de Live Science zaal en het prachtige atrium kun je gratis verkennen.
Reportage - Laatst gewijzigd: 2020-09-01 11:17:58 · Gepubliceerd: 31 augustus 2019 - 5969