door

Prijs voor museum in oprichting De Fenix

Foto 1. Vanaf de Rijnhaven kijk je op de Wilhelminakade, waar vandaan miljoenen Europeanen op de boot stapten naar Amerika. Het plan voor een museum over deze landverhuizers, museum De Fenix, heeft de Ranald MacDonald Prijs gewonnen. Foto: Peter Schmidt via Pixabay

Nu nog een loods, straks een museum over landverhuizers

archief oud artikel 6 september 2019 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland De Fenixloods in de Rijnhaven van Rotterdam is groot, oud en vervallen maar niet leeg. Op de begane grond vind je hier onder andere enkele leuke eettentjes en een brouwerij. Er liggen grote plannen voor deze loods. Meest in het oog lopend: op de eerste verdieping komt een museum over de landverhuizers die vanaf de Wilhelminakade vertrokken naar een nieuw bestaan in Noord-Amerika. De opening moet plaatsvinden in 2023. De Fenix, zoals het project heet, is dus eigenlijk nog in de planningsfase. Toch heeft al een prijs gewonnen, de Ranald MacDonald Prijs. Dit is waarom.

Het wordt spectaculair

De Fenix is een project van de Rotterdamse stichting Droom en Daad. Daar spreken ze niet over een museum, De Fenix moet veel meer worden. De levendigheid die er nu al is op de begane grond moet blijven en een culturele en culinaire hotspot van Rotterdam worden. Op de eerste verdieping komt het verhaal van de miljoenen Europeanen die in de negentiende en twintigste eeuw naar Rotterdam kwamen voor de oversteek naar Noord-Amerika. De Fenixloods kijkt uit op de Wilhelminakade, de plek waar ze aan boord stapten. Helemaal de plek dus voor een museum over deze mensen. Maar ook zonder historische achtergrond is dit een prachtig uitzicht. Daarom staat voor op het dak een indrukwekkend uitzichtpunt gepland.

Oudste Chinatown van Europa

Later was de Rijnhaven de plek voor een andere volksverhuizing. Tussen de twee wereldoorlogen in strandden hier honderden chinezen. Werken op de Nederlandse schepen ging niet door, omdat ze veel havens niet in mochten. Vooral niet de havens van Noord-Amerika omdat daar de Chinese Exclusion Act gold. Zo ontstond rondom de Fenixloods een van de eerste China Towns in Europa. Ook daar besteedt museum De Fenix straks aandacht aan. Twee immigratiestromen die Europa, Noord-Amerika en Azië met elkaar verbinden: dat is helemaal in het straatje van de stichting die de Ranald MacDonald Prijs uitreikt. Doel van deze Stichting Friends of MacDonald - The Dutch Connection is namelijk zorgen voor meer inzicht en begrip in de betrekkingen tussen Azië, Europa en Noord-Amerika. En dat doet De Fenix met een onvervalst stukje Rotterdamse geschiedenis dat ook heel internationaal is.

Wereldomvattende samenwerking

Rotterdamse, Nederlandse en Belgische bedrijven restaureren en verbouwen de loods. Een Chinees bureau ontwerpt het uitzichtpunt op het dak. En voor de invulling van het museum wordt nauw samengewerkt met instellingen in Nederland, België, Duitsland, de Verenigde Staten en Canada. Zoveel internationale samenwerking, daar kon de Stichting Friends of MacDonald - The Dutch Connection ook niet omheen. Want dat is juist wat ze willen bevorderen. De Fenix is dan ook een droomkandidaat voor hun prijs en dat is nu beloond.

De Ranald MacDonald Prijs bestaat uit een cheque van 5.000 euro en een speciaal beeldje. De uitreiking is op 11 oktober.

Deze musea in Rotterdam zijn de moeite waard.
Foto 2. De scheepsvaart van vroeger vind je nog in de oude haven van Rotterdam. Foto: Henk Arendse

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2019-09-06 18:02:54 · Gepubliceerd: 6 september 2019 - 564