door

Big Art maakt plaats voor de allergrootste kunst

Foto 1. De meterslange installatie Tomopteris micans ('glinsterende borstelworm') van Ana Oosting is ook te zien tijdens Big Art. Foto: Big Art 2019 © Galerie Heden.

70 XL kunstwerken in oude munitiefabriek

archief oud artikel 12 september 2019 Zaandam, Noord-Holland Sculpturen, schilderijen, tekeningen, fotografie en installaties. Het aanbod aan kunst is heel divers op de vierde editie van het festival Big Art in Zaandam. Eén opvallende overeenkomst bindt al die kunstwerken. Alles is megagroot! Het festival strekt zich uit over bijna 8000 vierkante meter (!) rond het Noordzeekanaal, op een steenworp afstand van Amsterdam. Van 12 tot en met 15 september mag je niet alleen kijken naar kunst, maar zie je ook kunstenaars in actie. En mocht je thuis nog een plekje aan de wand hebben: kunst kopen kan ook op Big Art!

Groot, groter, grootst!

Diverse kunst laten zien op bijzondere locaties. Dat is de missie van Anne van der Zwaag, initiatiefnemer van Big Art. Eerder stelde zij grote tentoonstellingen samen in Paleis Soestdijk en de Kunsthal. De vorige editie van Big Art was in de Bijlmerbajes voor deze editie voor het Zaanse Hembrugterrein. Volgens Van der Zwaag is Hembrug "absoluut een verborgen parel, op slechts een half uur fietsen van Amsterdam Centraal". Meest opvallende gebouw op Hembrug is de oude munitiefabriek, pal aan het water. Naast industriële gebouwen is er ook opvallend veel groen. Eeuwenlang was dit terrein het hart van de verdedigingslinie van Amsterdam. Nu is de munitiefabriek de perfecte plek om kunst te exposeren die te groot is voor menig museum. Een voorbeeld zijn de enorme 'murals' van Guido Winkler en Tonneke Sengers die beiden ook tijdens het weekend op locatie gaan schilderen.

Dans mee met botsauto's

Naast extra large schilderwerk maakt Big Art ook plaats voor bijzondere installaties. Een goed voorbeeld is Bumper Ballet, een grappige installatie die laat zien dat botsautootjes ook kunst kunnen zijn. Het werk werd gebouwd door DROPSTUFF.nl en laat je nadenken over controle. Je stapt in het botsautootje, maar na enige tijd neemt een computer de controle van het stuur over. Grote verrassing, de botsauto's kunnen ook dansen! Bumper Ballet was eerder al te zien op de Biënnale van Venetië en viel daar goed in de smaak, vooral ook bij de jongste bezoekers.

Origami van kolossale zeedieren

Een andere bijzondere installatie is het werk van Ana Oosting. Haar sculpturen lijken op enorme prehistorische zeedieren. Oosting is gefascineerd door het leven in zee. Haar werk Tomopteris micans is een uitvergroting van een borstelworm van een paar centimeter die ook in de Noordzee rondzwemt. Het kunstwerk is een kolossale origami waar Oosting zeven weken non-stop aan bouwde. Het materiaal is gemaakt van heel dun plastic. Op dit kunstwerk volledig te kunnen doorgronden, krijg je een led-lampje op je voorhoofd. Met dat licht zie je het kunstwerk bewegen op een manier die iemand zonder lampje niet waarneemt. Ook knap: het zeedier beweegt zo dat het net lijkt of het fantasiedier echt leeft.

Dit kun je ook doen in de buurt

Foto 2. De installatie Bumper Ballet zorgt voor blije gezichten. Foto: Big Art 2019 © DROPSTUFF.

- Laatst gewijzigd: 2019-09-13 11:13:14 · Gepubliceerd: 12 september 2019 - 1358