door

Kom oesters proeven in Yerseke

Foto 1. 'Oysters'. Fotograaf: cwasteson. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com

Bezoek een oesterput of vaar mee op de Oosterschelde

archief oud artikel 19 september 2019 Toerisme Yerseke, Zeeland Nog nooit oesters gegeten? Proef deze Zeeuwse delicatesse in de enige echte oesterhoofdstad van ons land: Yerseke. Van 20 tot en met 22 september is daar het jaarlijkse Oesterfestival. Zie de beste oesterstekers van het land aan het werk, bezoek een honderd jaar oude oesterput of ga gewoon in de zon zitten met een goed glas wijn en iets lekkers uit zee. Behalve oesters eet je dit weekend in Yerseke ook de beste mosselen, vis en kreeft.

Oesterputten en oestersteken

Wanneer je in Yerseke op zoek gaat naar oesters kom je vanzelf terecht bij De Oesterij. Dit familiebedrijf kweekt en verkoopt nog altijd oesters, maar je kan er ook iets leren. In de voormalige Oesterloods zie je oude foto's van stoere vissers. De oesterputten die nog altijd in bedrijf zijn ook te vinden bij De Oesterij. Verder kun je tijdens het Oesterfestival op en rond de Havendijk je buik rond eten aan alle verrassingen uit de zee. In de World of Oysters Bar proef je oesters uit alle delen van de wereld: van de Verenigde Staten tot Japan. Zelf leren oestersteken? Neem een kijkje in de kraam van de Zeeuwse Oesterstand. Daar merk je al snel dat het openen van een oester een lastige klus kan zijn. Oestersteken is een waar ambacht. Tijdens het NK Oestersteken nemen de beste oesterstekers van het land het tegen elkaar op. Wie heeft zijn schelp het snelst open? Maar snelheid is niet alles. De oester dient zo goed mogelijk opgediend te worden. Zit er steengruis in de schelp? Dat kost de oestersteker strafpunten!

Het Zeeuwse goud

De geschiedenis van Yerseke is nauw verbonden met de oester- en mosselvangst. De Oosterschelde, het water waar Yerseke aan ligt, is bekend vanwege zijn oesterbanken. Aan het einde van de negentiende eeuw nam de vraag naar oesters enorm toe. Binnen de 'high society' groeiden oesters uit tot een waar statussymbool. De vissers uit Yerseke voldeden graag aan die vraag en besloten oesters te kweken in speciale oesterputten. Nog altijd zijn twee oesterputten uit 1873 in gebruik en tijdens het Oesterfestival mag je in een rondleiding ze ook van dichtbij bekijken. Met een loopplank loop je letterlijk over de bassins waarin de oesters gekweekt worden. Via een sluis staan deze waterbakken nog altijd in verbinding met de Oosterschelde. Na afloop van de tour kun je het verschil proeven tussen een 'Zeeuwse bolle' en een 'Zeeuwse creuse', de twee oesters die in Zeeland worden gekweekt.

Praktische informatie

De entree voor het Oesterfestival is € 5,00. Bij de entree zit een glas wijn inbegrepen. Omdat de weersvoorspelling gunstig is, verwacht de organisatie dat het druk kan worden. Parkeren kan het makkelijkst bij de Molendijk en Parkeerplaats Haven Yerseke. Ook in Yerseke: het OosterscheldeMuseum met veel aandacht voor de oester- en mosselvaart. Vanuit de haven van Yerseke vertrekt tussen 1 juni en 30 september dagelijks om 15:00 uur een rondvaart over de Oosterschelde in het schip De Oesterbaron.

Zelf oesters plukken? Dat kan!

In de Oosterschelde kan je op verschillende plekken zelf oesters rapen in het wild. Oesters kun je rapen, plukken of vangen. Het is allemaal dezelfde activiteit en ook heel leuk om te doen met kinderen. Scharrel zelf je maaltje bij elkaar! Hou wel rekening met het volgende:

  • Oesters kun je het beste rapen in de maanden dat de 'r' in de maand zit. In de zomermaanden kan het water zo warm worden, dat de oester melkig wordt en niet geschikt is voor consumptie.
  • Het staat iedereen vrij oesters te rapen. Je mag in het wild zelfs tien kilo aan schelpdieren rapen! Dat zijn ongeveer honderd oesters. Het is alleen niet toegestaan die oesters aan derden te verkopen.
  • Oesters raap je bij eb. Bij laag water steken de oesters in de modder. Trek dus wel laarzen en voor de zekerheid ook werkhandschoenen. Oesterschelpen kunnen namelijk scherp zijn.
  • De Oosterschelde is de meest geschikte plek om oesters te vinden. In de buurt van Yerseke kan het bij de Roelshoek of bij Wemeldinge. Ook op Tholen en Schouwen-Duiveland zijn goede vindplaatsen.

Ook leuk om te doen in Zeeland

  • Zelf oesters rapen nog een beetje spannend? Leer het tijdens een Oestour! Trek je laarzen aan, pak je emmertje en steek een oestermes in je zak en ga mee op stap met een ervaren gids die je bij eb meeneemt naar de Oosterschelde. Vlakbij Wilhelminadorp (nabij Goes) vind je altijd wel oesters. Tijdens een Oestour leer je ook wat je met de oester kan doen! Je leert op de juiste manier de oester te openen én te bereiden. Je kunt de oester niet alleen rauw, maar ook op verschillende andere manieren opdienen;
  • Wanneer je liever niet met je laarzen in de modder staat, dan is het OosterscheldeMuseum in Yerseke ook een goede stop. Hier leer je alles over de geschiedenis van de oester- en mosselvaart;
  • Ook op de Oosterschelde en heel erg leuk: stap op MS De Onrust en ga mee bruinvissen spotten;
  • Dit is er verder nog te doen in Zeeland;

    Foto 2. 'Oysters'. Fotograaf: j_bary. Licentie: Sommige rechten voorbehouden. Bron: Flickr.com

    - Laatst gewijzigd: 2019-10-15 17:08:32 · Gepubliceerd: 19 september 2019 - 1203