door

Reis mee naar de jeugd van Piet Mondriaan

Foto 1. Hoera! Het Mondriaanhuis is jarig! Foto: Mondriaanhuis © Wil Groenhuijsen.

Expositie viert 25e verjaardag van het Mondriaanhuis

archief oud artikel 23 september 2019 Cultuur Amersfoort, Utrecht Het was een school, een drukkerij, een sigarenfabriek, maar het Amersfoortse pand aan de Kortegracht 11 is vooral bekend als het geboortehuis van Piet Mondriaan. Sinds 1994 eert Het Mondriaanhuis de wereldberoemde pionier van de abstracte schilderkunst in het huis waar hij de eerste acht jaar van zijn leven woonde. Vanaf 25 september viert het museum haar vijfentwintigste verjaardag met veel activiteiten waaronder een expositie waarin 25 kunstenaars hun liefde voor het werk van Mondriaan tonen.

Kunstenaars in de weer met Mondriaans werk

Piet Mondriaan werkte als een van de eerste schilders met strakke lijnen en grote kleurvlakken. Daarmee was hij van grote invloed op kunstenaars na hem. Het Mondriaanhuis vroeg daarom aan 25 kunstenaars om voor de jubileumtentoonstelling 25x25x25 een werk te maken dat geïnspireerd was op Mondriaan. Elk van de werken is precies 25 x 25 centimeter. Elke artiest was vrij te kiezen door welke periode, stijl of gedachtegoed van Mondriaan hij of zij zich liet inspireren. Dat mocht realistisch zijn of juist abstract. De kunstenaars maakten gebruik van allerlei materialen: olieverf, keramiek, hout en textiel. In de foto's die Harry Dukker op de Maasvlakte schoot, zie je heel sterk de hand van Mondriaan. In de hoog opgestapelde containers herkende Dukker de lijnen en vlakverdeling van Mondriaan. Een heel andere periode van Mondriaan komt terug in het werk 'Devotie II' van Van Lieshout VI. In 1909 werkte de schilder nog figuratief en het beeld van dat schilderij (een meisje met een bloem) keert ook terug in de update van 'Devotie' door Van Lieshout VI.

Dit kunnen kinderen doen in het Mondriaanhuis

  • Ontwerp je eigen Mondriaantas! Voor € 1,- koop je in een linnen tas. Daarna mag je zelf, als een echte Mondriaan, de vlakken inkleuren;
  • Leef je uit op de Lego-wand en maak daar de rode, gele en blauwe vlakken die Mondriaan zo beroemd maakten;
  • Ook leuk! Het Sensorgan in het Mondriaanhuis is een kunstwerk dat reageert op jouw bewegingen.

Ontmoet de jonge Wilhelmina

Speciaal vanwege de vijfentwintigste verjaardag kreeg het Mondriaanhuis een bijzonder werk in bruikleen van Paleis Het Loo: een portret van de toenmalige koningin Wilhelmina. De schilder portretteerde de latere koningin toen ze nog een meisje van zestien was. De schilder zelf was met zijn 26 jaar niet veel ouder. Het is een heel andere wereld dan het latere, abstracte werk waar Mondriaan beroemd mee werd. Die werken hangen helaas niet in het Mondriaanhuis. Dat is een geldkwestie. Waar de schilder bij leven zijn werk voor honderden guldens verkocht, daar worden er tegenwoordig miljoenen voor neergeteld. Denk maar aan zijn meesterwerk Victory Boogie Woogie dat in 1997 voor 82 miljoen gulden werd aangekocht. Dat bijzondere werk komt wel in een andere vorm terug. Een installatie vertelt over de totstandkoming van dit werk waar Mondriaan vlak voor zijn dood nog aan werkte.

Bezoek het oude Amersfoort van de jonge Piet

Piet Mondriaan woonde en werkte in Amsterdam, Parijs, Londen en New York, maar groeide op in Amersfoort. Hoe zag Amersfoort er toen uit? De stadsgidsen van het Gilde Amersfoort nemen je mee naar de stad waar Piet in 1872 werd geboren. Het was een tijd waarin de gracht waaraan de Mondriaans woonden, bij noodweer overstroomde. In een briefwisseling klaagde Pa Mondriaan over "de paddestoelen in de kelder", veroorzaakt door het kruipende vocht. Amersfoort was een kleine provincieplaats met 13.000 inwoners. Slechts negen jaar voor Piet ter wereld kwam, kreeg Amersfoort zijn eerste treinstation. Vier politieagenten en een stadstorenwachter zorgden voor de orde. De stadsgidsen nemen je mee langs de markt, de oude kerken, poorten en nauwe straatjes van de Amersfoortse binnenstad waar de kleine Piet rondliep. Charlotte Rixten, directeur van Villa Mondriaan in Winterswijk, geeft ook een speciale rondleiding. Zij koppelt de jaren van Mondriaan in Amersfoort aan zijn leven in Winterswijk waar Piet en zijn familie in 1880 naar toe verhuisden.

Mis deze uitjes over Mondriaan niet

Foto 2. Twee van de kunstwerken uit 25x25x25 die geïnspireerd zijn door Piet Mondriaan. Links: Harry Dukker, rechts: Devotie II van Suzan van Lieshout. Foto: Mondriaanhuis © Ralf Silvius.

- Laatst gewijzigd: 2020-02-13 14:01:11 · Gepubliceerd: 23 september 2019 - 2018