door

Dwaal door Poppenhuis vol pracht en praal in Drents Museum

Foto 1. Waan je in de achttiende eeuw in Het Grootste Poppenhuis van Nederland. Aan elk detail is gedacht. Foto: DagjeWeg.NL.

Achttiende eeuw komt tot leven in Het Grootste Poppenhuis van Nederland

28 september 2019 bijgewerkt: 30 september 2019 Geschiedenis Assen, Drenthe Een poppenhuis was vroeger geen kinderspel. In het Drents Museum staat een extravagant exemplaar van Rolina van Lier, uit 1777. Zij was de vrouw van Johannes van Lier, één van de hoogste ambtenaren in Drenthe in de achttiende eeuw. Wandel in het museum door Het Grootste Poppenhuis van Nederland en ontdek alles over de familie Van Lier en de tijd waarin ze leefden. Een tijd van gigantische pruiken, weelderige jurken en strenge etiquette.

Levend poppenhuis

In de permanente tentoonstelling Het Grootste Poppenhuis van Nederland neemt Rolina van Lier je mee door haar 'poppenhuis'. De beleving begint bij het échte poppenhuis. Een gigantisch ding met statige poppetjes en fancy decors - een stuk chiquer dan de poppenhuizen van nu. En dan komt de boel opeens tot leven: Rolina, gespeeld door actrice Liz Snoijink, tuurt door het raampje van het poppenhuis en vraagt of je haar familie wilt ontmoeten en een rondleiding door het échte huis wilt. Maar door wiens ogen wil je het leven van de Van Liers in de achttiende eeuw meemaken? Je kiest zelf je digitale gids uit. De heer des huizes Johannes van Lier, zijn onhandige puberzoon Helperus van Lier, 'Kokkie' Jantien, koetsier Roelof: je kunt het huishouden vanuit het perspectief van alle bewoners meemaken. Op die manier is de tour voor alle leeftijden leuk. Zo kunnen tienermeiden wegdromen bij de romantische perikelen van dochter des huizes Barbara en herkennen moeders zich misschien in de lieve en hardwerkende huishoudster Tallegien, zonder wie alles in huis in de soep zou lopen.

Wereld vol weelde

De eerste kamer is gelijk al een erg mooie. Je stapt de eetkamer binnen, waar mensen op het punt lijken te staan om aan te schuiven voor een luxe maal. De tafel is namelijk rijkelijk gedekt en het menu met meerdere gangen van Kokkie ligt ter info op tafel. Door geluidseffecten is het alsof er écht een gezelschap aan tafel gaat zitten. Je voelt je eventjes een indringer. De ruimte daarnaast is de keuken. Het geschoten wild hangt bij de schoorsteenmantel en er staat een pot op het vuur. En floep, in een spiegel verschijnt je rondleider, die je iets vertelt over de kamer en zegt welke ruimte hierna aan de beurt is. Op die manier loop je allerlei verschillende vertrekken door. Van een luxe slaapkamer waar de baljurk voor het feest van die avond al klaar hangt, de werkkamer van Johannes van Lier tot de muziekkamer waar gasten worden ontvangen. En waar je ook zelf een muziekstuk uit mag zoeken. Elke kamer heeft een eigen functie en verhaal, waardoor je een idee krijgt van een huishouden uit de achttiende eeuw. De persoonlijke verhalen en leuke weetjes die de rondleiders met je delen zijn een leuke toevoeging, maar de ruimtes op zich zijn al ontzettend mooi en gedetailleerd om te zien.

Let op: de tekst gaat verder onder de video.

Elk huisje heeft z'n kruisje

Af en toe komt er een andere bewoner bij je rondleider om het hoekje kijken. En daaruit wordt al snel duidelijk dat eigenlijk iedereen wel ergens mee worstelt, rijk of niet. Dochter Barbara moet trouwen met iemand terwijl ze over een ander zwijmelt. Kokkie Jantien werkt al keihard sinds haar twaalfde en heeft geen moment rust. En zoon Helperus is de stijve etiquette zat en wil gewoon een puber zijn. Het leven van de Van Liers in de achttiende eeuw ging dus niet altijd over rozen. Daarnaast ging alles traag, zonder elektriciteit en moderne voorzieningen. Wilde je iemand iets vertellen? Dan regelde je een postduif. Eventjes schoonmaken zat er niet in: waar we nu vlug de stofzuiger pakken, werd er toen de hele dag door gestoft en geboend. Ook de rijkelui hadden het lastig, met al die regeltjes en sociale verwachtingen. Ging je naar een evenement? Pruik op, want dat was mode. En als vrouw natuurlijk strak in het korset gesnoerd waardoor je amper kon ademen. Je vangt in de multimediatour van alles een glimp op, maar eigenlijk zou je zes keer de hele rondleiding door het Poppenhuis willen volgen. Dan komen alle bewoners in de hoofdrol aan bod en krijg je een completer beeld van het dagelijks leven van toen.

Praktische informatie

  • Het Grootse Poppenhuis van Nederland is een vast onderdeel van de collectie van het Drents Museum in Assen. Toegang is bij een museumkaartje inbegrepen;
  • Een nadeel aan de tentoonstelling is dat de vertrekken niet voor iedereen goed toegankelijk zijn. Er zijn veel drempels en trappen in het Poppenhuis;
  • De multimediatour start om de zoveel minuten, maar je bent ook vrij om zelf de ruimtes in het Poppenhuis te verkennen zonder tour.
Foto 2. De bewoners van het Poppenhuis leiden bezoekers rond in een multimediatour. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 3. De achttiende eeuw komt tot leven tijdens de tour en je voelt je een indringer in het huis van de Van Liers. Aan elk detail is gedacht. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 4. Het poppenhuis van Rolina van Lier, waarmee de tour begint. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 5. Een beetje entertainment in de stijl van 1777! In de muziekzaal kies je zelf welk muziekstuk moet worden gespeeld. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 6. De werkkamer van ambtenaar Johannes van Lier. Foto: DagjeWeg.NL.

Reportage - Laatst gewijzigd: 2019-09-30 09:16:03 · Gepubliceerd: 28 september 2019 - 9103