door

Ontmoet verzetsheldinnen en fashionista's van vroeger

Foto 1. Wie had vroeger in de keuken de broek aan? Kom er achter tijdens de Keukentour van het Openluchtmuseum! Foto: Nederlands Openluchtmuseum.

Zij/Hij is het thema van de Maand van de Geschiedenis

archief oud artikel 1 oktober 2019 Geschiedenis Landelijk De geschiedenis werd eeuwenlang geschreven door mannen, maar tijdens de Maand van de Geschiedenis niet meer! Onder het motto Zij/Hij komen de vrouwen van vroeger voor het voetlicht. In zo'n 600 evenementen door het hele land leer je veel meer over de historische rol van de vrouw. Luister naar de verhalen van verzetsheldinnen uit de Tweede Wereldoorlog of liedjes over oma's tijdens een historisch concert. Ontmoet keukenprinsen uit de zeventiende eeuw of dos je uit als een prehistorisch fashion victim. We zetten de leukste activiteiten van de Maand van de Geschiedenis op een rij.

Ga gekleed als een prehistorische fashionista

EINDHOVEN - Denk je dat mensen in de prehistorie nog geen gevoel hadden voor schoonheid en mode? Na een bezoek aan het Prehistorisch Dorp in het weekend van 5 en 6 oktober denk je daar vast anders over. Al in de oudheid droegen vrouwen graag make-up en mannen ook! Ontdek in het dorp wat jagers-verzamelaars mooi vonden. Bezoek een modeshow uit de oertijd, maak en pas je eigen kleding of laat je haar knippen in een prehistorisch of Romeins model. Ga langs bij een tatoeëerder of leg je oor te luister bij een fashion-orakel. Wie weet verbaas je na dit weekend al je vrienden wel met jouw nieuwe, historisch verantwoorde looks!

Ga in het Openluchtmuseum mee op Keukentour

ARNHEM - Waarom stonden vroeger vooral vrouwen in de keuken, maar zijn tegenwoordig bijna alle chef-koks mannen? Die vraag komt zeker aan bod tijdens de Keukentour in het Nederlands Openluchtmuseum. Wie had vroeger de broek aan en wie het schort om? Het antwoord is minder eenduidig dan je zou denken. Op verschillende zondagen zijn er lezingen in het museum. Op 6 oktober praat Volkskrant-journalist Onno Kleyn over de smaakverschillen tussen mannen en vrouwen en tijdens de lezing 'Om op te eten' (27 oktober) kijkt culinair historica Lizet Kruijff naar de historische relatie tussen eten en de liefde.

History in concert

UTRECHT - Na het succes van vorig jaar wederom op herhaling in Tivoli-Vredenburg: History in Concert! Geschiedenisverhalen komen op 13 oktober tot leven in muziekliedjes. Onder de artiesten dit keer Jeangu Macrooy, Yentl & de Boer, Lucas Hamming, Shirma Rouse en De Nationale Opera Studio. Allemaal maakten ze muziek die was geïnspireerd op de Canon van Nederland. Jeangu neemt de luisteraars mee naar het slavernijverleden van zijn Surinaamse overgrootmoeder terwijl Yentl & de Boer zich richten op de Zeeuwe Watersnoodramp. Matthijs van Nieuwkerk interviewt de muzikanten en gaat ook in gesprek met de historici Fik Meijer en James Kennedy.

Verzetsvrouwen in Varsseveld

AALTEN - Lang niet alle verzetsstrijders waren ferme mannen en stoere knapen. Het besef dat vrouwen een sleutelrol speelden in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog groeit. Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten geeft de verdiende aandacht aan de zussen Minnie en Gerrie Jolink die in de Achterhoek honderden mensen verstopten. Zo overleefde de joodse gemeenschap van Varsseveld de oorlog. De expositie 'Verscholen in Varsseveld' vertelt het tragische verhaal van de zussen die verraden werden en overleden in het vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück.

Ontmoet de prinses van Zweeloo

ASSEN - In 1962 werd er op de Drentse Hondsrug een vrouwengraf gevonden. In de grond lagen bronzen spelden, glazen kralen en een snoer van barnstenen. Verder zijn er een zilveren ringetje, een bevertand, een glazen bol en een grote bos met sleutels gevonden. De dure kleding die de vrouw droeg, wees er op dat ze bij leven belangrijk was. Al snel gaven de Drenten haar de bijnaam 'De prinses van Zweeloo'. Op 5 oktober speelt de theateropleiding Brandstof in het Drents Museum een voorstelling over deze mysterieuze dame van adel. De makers van deze verteltheater-mythe spelen met feit en fictie en brengen zo deze 1500 jaar oude Drentse dame weer tot leven. Toegang voor deze voorstelling is gratis!

Luister naar Hans en Maarten in Haarlem

HAARLEM - In Haarlem is er op 5 oktober van 9 tot 9 uur een bomvol programma in de elf zalen van de Philharmonie tijdens het Geschiedenis Festival. Maarten van Rossem geeft een lezing waarin hij terugkijkt op de eerste twintig jaar van de 21e eeuw. Andere Tijden-presentator Hans Goedkoop gaat in zijn verhaal terug naar de jaren tussen de twee wereldoorlogen. Het Muziektheater Hollands Diep laat muziek uit de zeventiende eeuw horen. Het slotstuk is de voorstelling 'Stad in opstand' van Vincent Bijlo, Leoni Janssen en de bigband van Konrad Koselleck. Ze nemen je mee naar de donkere dagen van 1944 toen Haarlem zuchtte onder de Duitse bezetting. Bijlo leest voor terwijl Janssen en de bigband voor de muziek zorgen.

Twaalf uur lang verhalen uit het verleden op het Geschiedenis Festival in Haarlem!

Foto 2. Dolle Mina viert haar eenjarig bestaan met een demonstratie voor Angela Davis, op de Churchilllaan in Amsterdam. Foto: Rob Mieremet/Nationaal Archief.

- Laatst gewijzigd: 2019-10-15 16:40:50 · Gepubliceerd: 1 oktober 2019 - 885