door

Leef mee met onderduikers en verzetsstrijders

Foto 1. Kinderen vertellen het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in het Verzetsmuseum Junior, zoals Jan wiens ouders in het verzet zaten. Foto: Merijn Soeters.

Deze musea tonen de Tweede Wereldoorlog aan kinderen

8 oktober 2019 bijgewerkt: 13 februari 2020 Geschiedenis Landelijk Hoe vertel je kinderen over de Tweede Wereldoorlog? Een belangrijke vraag, zeker tijdens dit jaar waarin voor de 75e keer het einde van de oorlog wordt herdacht. Een museum is een goede plek om kinderen te laten ervaren hoe het was om jong te zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoor de verhalen over vervolging, onvrijheid, verzet en de militaire strijd in de vijf meest interessante oorlogsmusea voor kinderen.

Verzetsmuseum Junior

AMSTERDAM - Het Verzetsmuseum Junior is het eerste oorlogsmuseum dat volledig is toespitst op kinderen. Het museum vertelt het verhaal vanuit het gezichtspunt van vier verschillende kinderen. Elk kind vertelt een ander deelverhaal van de Tweede Wereldoorlog. De ouders van Jan zitten bij het verzet terwijl Nelly's ouders meewerken met de Duitsers en lid zijn van de NSB. Het joodse meisje Eva zit ondergedoken terwijl het verhaal van Hans vooral gaat over aanpassing. Hij komt uit een 'normaal' Nederlands gezin. Bij binnenkomst krijgt elke jonge bezoeker een speurboekje met vragen. De vragen kun je alleen beantwoorden wanneer je op huisbezoek gaat bij de vier oorlogskinderen. Snuffel in kasten en lades voor de antwoorden. Het bijzondere is dat de vier kinderen allemaal echt hebben bestaan. Jan, Nelly, Eva en Hans waren er, als senior, ook allemaal bij toen het Verzetsmuseum Junior in 2010 haar deuren opende voor het publiek.

Anne Frank Huis

AMSTERDAM - Het dagboek van Anne Frank werd vertaald in meer dan vijftig talen, en gelezen door miljoenen kinderen over de hele wereld. Ondanks dat ze onderdoken tijdens de oorlogsjaren werd het gezin Frank verraden en Anne overleed in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Een bezoek aan het Achterhuis aan de Amsterdamse Prinsengracht is een reis door de tijd. Je voelt hoe het was om opgesloten te zitten op een krappe zolderverdieping en kunt het originele schriftje zien waarin Anne haar gedachtes opschreef. Het Anne Frank Huis heeft een familie-arrangement waarin het verhaal van de Tweede Wereldoorlog wordt verteld met behulp van een tijdlijn. Voor de jongste kinderen worden al te duidelijke beschrijvingen van de jodenvervolging achterwege gelaten.

Oranjehotel

SCHEVENINGEN - Er is geen plek waar het verhaal over verzet en vergelding zo indringend in beeld komt als in het Oranjehotel in Scheveningen. Gedurende de Tweede Wereldoorlog zaten hier alle Nederlanders vast die (al dan niet terecht) werden verdacht van verzet tegen de Duitse bezetter. Zie de inscripties van de gevangen in de muren van de cellen: dagen worden afgeteld, een gekrast gebed in de muur als lichtpunt in de duisternis. Misschien iets te heftig voor jonge kinderen, maar een bezoek geeft zeker gespreksstof met pubers en jongeren. Voor scholen is er een speciale rondleiding, eventueel ook in combinatie met een rondleiding door het Binnenhof van ProDemos.

Airborne Museum

ARNHEM - Een oude auto met gebroken glazen, rondslingerend puin, half ingestorte huizen. Je hoort granaten inslaan en bevelen klinken in het Duits en Engels. Het is een ware ravage in het Airborne Museum in Arnhem. Het museum laat zo zien hoe hevig er werd gevochten om de Gelderse hoofdstad. Wanneer je meer wilt weten over het militaire aspect van de Tweede Wereldoorlog dan is het Airborne een uitstekend museum om te bezoeken met kinderen. Leer over de mislukte strijd om de Rijnbruggen waardoor de geallieerde opmars stokte en het midden en noorden van Nederland nog een half jaar moeten wachten op de bevrijding. Het museum zit in een prachtige villa met geschiedenis. Tijdens de oorlogsjaren had het Britse leger in dit pand haar hoofdkantoor.

Oorlogsmuseum Overloon

OVERLOON - Oude tanks, jeeps en geweren. In het Oorlogsmuseum Overloon heb je niet veel verbeelding nodig om de Tweede Wereldoorlog voor je te zien. Overloon, in het oosten van Brabant, lag in de nadagen van de oorlog midden in de frontlinie. De legers van toen trekken zo aan je geestesoog voorbij. Enorme vliegtuigen tonen welk grof geschut er is ingezet voor de bevrijding van Europa. Ook bijzonder: stap samen op de fiets en rij letterlijk dââr het museum. Sinds september 2019 loopt er een fietsbrug dwars door het Oorlogsmuseum. De brug is onderdeel van een route die het museum verbindt met de Duitse oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn.

Geschiedenis saai? Niet in deze musea!

Foto 2. De Slag om Arnhem wordt in het Airborne Museum levendig in beeld gebracht. Foto: Airborne Museum.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2020-02-13 13:49:03 · Gepubliceerd: 8 oktober 2019 - 4522