Dit moet je doen tijdens de Dutch Design Week
archief oud artikel 18 oktober 2019 Wetenschap Eindhoven, Noord-Brabant Hoe ontwerp je de toekomst en wat is de toekomst van het ontwerp? Die vragen komen elk jaar terug tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Van 19 tot en met 27 oktober buigen 2600 ontwerpers op 110 locaties zich over die vragen. Zie de prototypes van de voorwerpen die ons leven later vast makkelijker gaan maken. Verbaas je tijdens het festival over futuristische oplossingen als zelfrijdende auto's, high tech bushokjes en een koptelefoon waarmee je muziek ook voelt.
Wacht op het busstation van de toekomst
Een busstation waar je kan relaxen na een lange dag op werk, dat is de Station Of Being. Rol jezelf in een warme cape en wordt gewekt door een subtiel geluid wanneer de bus aankomt. Het Rombout Freling Lab ontwierp in opdracht van de Zweedse stad Umeå het busstation voor de toekomst. In Umeå kan het 's winters wel 30 graden vriezen en er valt soms een paar meter sneeuw. Dan is het fijn om in een warme 'pod' te leunen. Het is soort wollen winterjas die aan het plafond van het station hangt. Zo sta je niet meer in de wind. Wanneer je een praatje wil maken met een medereiziger, dan draai je jouw 'pod' een kwartslag. De bustijden worden met led-lichten op het plafond geprojecteerd. Station Of Being is de hele week te zien in het Warehouse of Innovation (Rechtestraat 6).
Zie de pakketbezorger zonder chauffeur
Renault maakt al 120 jaar auto's, maar de ogen van het bedrijf zijn gericht op de toekomst. In het Klokgebouw toont Renault voor het eerst in Nederland drie radicaal vernieuwende automodellen. De EZ-GO is een soort deelauto, maar wel eentje die je ook kan ombouwen tot een soort mobiele vergaderkamer voor maximaal zes personen. De EZ-PRO is Renaults oplossing voor het vervuilende pakketvervoer. Over vijf jaar worden je nieuwe schoenen misschien wel bezorgd met deze elektrische auto's met een beeldscherm in plaats van een stuur. De chauffeur heet nu conciërge en hij is slechts de contactpersoon aan de deur. Van buiten zijn alle EZ-PRO's hetzelfde, maar van binnen kunnen ze omgebouwd worden naar wens. Een pakketbezorger, loodgieter of bloemenverkoper, ze kunnen de PRO allemaal naar eigen wens van binnen inrichten. De elektrische Renault van nu, de ZOË, proberen? Met een ticket voor de Dutch Design Week mag je instappen bij een van de 200 Renaults die pendelen tussen de 110 afzonderlijke locaties van de Dutch Design Week.
Romantiek in de 22e eeuw
De snelle ontwikkelingen in de kunstmatige intelligentie roepen de vraag op waar de mens ophoudt en de machine begint. Baltan Laboratories focust in het deelprogramma Homo Sensorium op de menselijke zintuigen. Zet je zintuigen in en voel je hoe het is om mens te zijn. Het programma is een mix van experimenten, workshops, lezingen, een concert én een bruiloft! In het Brainwave Wedding Lab kunnen je voor € 20,- ervaren hoe het is om high tech in het huwelijk te treden. Het bruidspaar draagt sensoren om het hoofd. Kus elkaar en de hersenactiviteit van beide partners wordt gemeten. De twee unieke datapatronen van de huwelijkskus worden omgezet naar een bestand waarmee twee unieke 3D-ringen worden geprint. Daarna wellicht samen genieten van een concert van pianist David Hordijk in het pikkedonker! Ervaar hoe zijn avontuurlijke filmische muziek klinkt met het licht uit. De concerten zijn op 22 en 27 oktober in het Natlab.
Hoor én voel je favoriete muziek
Nog heel even en dan zijn je piepkleine oordopjes al weer passé. Als het aan Inmergo ligt, luisteren we in de toekomst naar muziek met de 5-sensory helmet. Rocco Giovannoni ontwierp een koptelefoon waarmee je de muziek niet alleen hoort, maar ook voelt. Dat komt doordat de geluidsgolven ook via vloeistoffen worden begeleid. Een testpanel, waaronder een doof persoon, was erg te spreken over deze muziekbeleving. De koptelefoon ziet er in ieder geval prachtig én superfuturistisch uit. 'De vibrotactiele feedback geeft een unieke, meeslepende surround ervaring' volgens het bedrijf. Zelf voelen hoe dat is? De speciale koptelefoons zijn de hele week te testen in Hal 3 van het Klokgebouw.
Maak zelf milieuvriendelijke verf
De meeste verf wordt gemaakt van aardolie en is moeilijk te recyclen en dus slecht voor het milieu. Kaiku Living Colour biedt een eeuwenoude oplossing in een nieuw jasje: verf op plantbasis. Veel van de plantensoorten die we dagelijks eten, zoals avocado, ui en granaatappel, hebben kleur in hun schil die we gemakkelijk kunnen hergebruiken. Het mooie is dat het afval nu ook niet op de vuilstort terechtkomt waar het schadelijke gassen uitstoot. Kaiku ontwierp een machine waarmee iedereen zelf zijn eigen plantaardige verf kan maken. Het uiteindelijk doel van het bedrijf is om plantaardige verf weer de standaard te maken. Zie de blender van Kaiku live in actie op derde verdieping van het VEEM.
Wat je wil weten over de Dutch Design Week
- Laatst gewijzigd: 2022-10-12 16:12:02 · Gepubliceerd: 18 oktober 2019 - 1445