door

Memory Vrijheidsmuseum weer open

Foto 1. De nieuwbouw maakt het Memory Vrijheidsmuseum ook van buiten herkenbaar als herinneringsplek voor de Tweede Wereldoorlog. Afbeelding: Memory Vrijheidsmuseum door EVE Architecten.

Beleef de vrijheid in het vernieuwde oorlogsmuseum in Nijverdal

1 november 2019 bijgewerkt: 4 januari 2021 Geschiedenis Nijverdal, Overijssel Nadat het museum een jaar dicht was wegens een verbouwing, is het Memory Vrijheidsmuseum heropend. De nieuwbouw geeft het Overijsselse geschiedenismuseum de ruimte om meer schoolklassen en andere groepen te ontvangen. Op 1500 vierkante meter museumvloer brengt het Memory Vrijheidsmuseum de oorlogsjaren indringend in beeld met onder meer een nagebouwde Duitse bunker, een barak uit een concentratiekamp en diorama's van veldslagen.

Symbolische muur

Een afgebrokkelde muur, symbool voor een verwoest huis. Of is het juist een muur in aanbouw? De muur is het eerste wat je ziet van het vernieuwde Memory Vrijheidsmuseum in Nijverdal. Bij veel oudere Nijverdallers roept de muur herinneringen op aan het vergissingsbombardement van 22 maart 1945. Die dag lieten zes Britse vliegtuigen hun bommen vallen op het Overijsselse dorp. Bommen die eigenlijk bedoeld waren voor de spoorlijn waarmee het Duitse leger zich bevoorraadde. Het bombardement heeft een plaats in het museum, maar het Memory Vrijheidsmuseum wil ook een plek zijn waar het gehele verhaal van de Tweede Wereldoorlog voorbij komt. De expositie begint in 1918, op de puinhopen van de Eerste Wereldoorlog. Andere thema's zijn de aanloop naar de oorlog, mobilisatie, Jodenvervolging, de geallieerde invasie op D-day, Operatie Market Garden en het Ardennenoffensief.

Voel de bunker trillen

Duik onder in een nagebouwde bunker en voel hoe de grond trilt. Het is net alsof de granaten naast jouw hoofd inslaan. Leer over de onderduik van Joodse Nederlanders in het Achterhuis dat het Memory Vrijheidsmuseum 1-op-1 mocht nabouwen van het Anne Frank Huis. Het museum wil jong en oud laten voelen hoe het leven was tijdens de oorlog, maar door de sterke groei van de bezoekers lukte dat minder goed. Met dank aan de nieuwbouw kan het museum nu weer meer schoolklassen ontvangen. Voor verschillende scholen biedt het museum nu educatiepakketten aan. Alle scholieren krijgen een indringende introductie over het leven tijdens de oorlog. Het doel is niet alleen te leren van het verleden, maar ook om de discussie over het heden op gang te helpen.

Zie wat het Rode Kruis doet

Nieuw is ook een expositie van het Rode Kruis Nederland. Verwacht alleen geen oude verbanddozen en schokkerige zwartwitfilms. Op deze plek wil het Rode Kruis tonen wat het tegenwoordig doet. De huidige tentoonstelling gaat over keuzes maken. Kijk in de expositie welke vragen het Rode Kruis stelt en waar, wanneer en aan wie het Rode Kruis hulp biedt. Ook wil het Rode Kruis met deze tentoonstelling een stem geven aan de 30.000 vrijwilligers die het Rode Kruis in Nederland dienen. Vanaf januari 2020 opent op de bovenvloer van het museum ook een expositieruimte die het Memory Vrijheidsmuseum samen met het Historisch Centrum Overijssel beheert. Hier vertelt het museum over het beruchte werkkamp Twilhaar en de bombardementen op Hengelo en Enschede.

Luister naar onbekende oorlogsverhalen

Ook voor bezoekers die niet met een schoolklas komen, valt er genoeg te ontdekken. Zelfs voor bezoekers die goed ingevoerd zijn in de Tweede Wereldoorlog. Zo is er het weinig bekende verhaal van de Duitse lanceerbasis in het nabij gelegen Hellendoorn. Vanaf de Holterberg schoten de nazi's de beruchte V-1 en V-2-raketten af. Ook besteedt het Memory Museum aandacht aan de Vrijwillige Landstorm. Deze organisatie (niet te verwarren met de SS-divisie Landstorm Nederland) vocht in de meidagen van 1940 zij aan zij met het Nederlandse leger tegen de binnenvallende Duitsers. Ongeveer 300 vrijwilligers sneuvelden tijdens de veldslagen aan het begin van de oorlog.

Op deze plekken herdenk je de Tweede Wereldoorlog

Foto 2. Bezoek de bunker in het Memory Vrijheidsmuseum: Foto: Memory Vrijheidsmuseum/Peter ten Dijke.

Nieuws - Laatst gewijzigd: 2021-01-04 09:20:26 · Gepubliceerd: 1 november 2019 - 13711