door

De beste Sint-Maarten feesten van het land

Foto 1. Sint-Maarten wordt te paard meegedragen tijdens de Utrechtse Parade. Foto: Sanne Sprenger.

Vier Sint-Maarten met lichtjes en lampionnen

archief oud artikel 6 november 2019 Cultuur Landelijk 'Sint-Maarten, Sint-Maarten, de koeien hebben staarten!'. Zingen hoort erbij tijdens Sint-Maarten, net zo goed als een feestje bouwen. Op verschillende plekken door heel Nederland zijn er Sint-Maartenfeesten. Zing, loop en dans mee! Ga met de kinderen langs de deuren en kijk of de mensen in ruil voor een leuk liedje nog wat snoep willen geven. Dit zijn de leukste Sint-Maartenfeesten.

Ga in parade door Utrecht

UTRECHT - Een van de steden waar ze Sint-Maarten groots vieren is Utrecht. De Sint Maarten Parade door de binnenstad is een happening die je niet mag missen. De Utrechters tillen op 9 november 2019 verschillende lichtgevende beelden in een optocht door de stad. Sint-Maarten te paard is er altijd bij, net als meterslange vogels en enorme, lichtgevende fantasiefiguren. Vorig jaar liepen er zo'n 7000 mensen mee in de optocht. In de krappe straatjes kan het een beetje druk zijn, maar op het Domplein is ruimte om de optocht goed te bekijken. Daar is ook een programma met Surinaamse muziek van De Nazaten, een carillonconcert van de beiaardier van de Domkerk en gratis soep van het Leger des Heils. Op 8 november wordt er op het Berlijnplein tijdens het Vuur van Sint-Maarten een groot vuur ontstoken. Het plein wordt voor één avond omgetoverd tot een Romeins kamp waar jongleurs, acrobaten, verhalenvertellers en vuurspuwers de show stelen.

De Utrechtse binnenstad licht op tijdens de Sint Maarten Parade.

Vier Sintemerte in Venlo

VENLO - Ook in Limburg zijn ze dol op Sint-Maarten, of 'Sintemerte' zoals hij daar wordt genoemd. Vanaf 7 tot en met 10 november zijn er verschillende optochten, onder meer in Arcen, Blerick, Venlo, Belfeld en Tegelen. De Sintemerte-optocht in Venlo begint om 17:00 uur in de Sint-Martinuskerk. Daar kun je het levensverhaal van Sint-Maarten nog een keer zien. De rijke Romeinse soldaat Martinus gaf in de vrieskou de helft van zijn mantel aan een naakte bedelaar. Toen de bewoners van het Franse stadje Tours hem daarna tot bisschop wilden benoemen verstopte Maarten zich in het donker, omdat hij zichzelf niet goed genoeg vond. Hij werd echter door kinderen met lampionnen opgespoord. De kinderen van Venlo trekken daarom met een lampionnenoptocht door stad. De tocht eindigt op het Monseigneur Nolensplein met een vreugdevuur en lekkere oliebollen voor de kinderen.

Volg het paard van Sint-Maarten

GRONINGEN - Als je Sint-Martinus in hoogst eigen persoon wil zien, dan moet je naar Groningen. Daar gaat een echte Maarten te paard mee in de optocht. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum kun je op zaterdagmiddag 9 november zelf een lampion knutselen van voederbiet. Neem je zelfgebouwde lampion mee in de optocht. De Groningse Sint-Martinusoptocht begint om 16:30 uur bij het Academiegebouw aan de Broerstraat en voert door de binnenstad naar de Martinikerk. Doe mee aan de lampionnenwedstrijd in de kerk en geniet van warme chocolademelk. Op donderdag 7 november is er in de Martinikerk een benefietmaaltijd waar ook dak- en thuislozen mogen aanschuiven.

Erwtensoep en pannenkoeken in Zaltbommel

ZALTBOMMEL - De heilige Martinus komt op maandag 11 november naar Zaltbommel voor het Sint-Maartenfeest. Samen met vier Romeinse soldaten snijdt hij in de Sint-Maartenskerk nog een keer zijn mantel in tweeën. Daarna is er plek voor muziek en dans, maar vergeet de kleine (verklede) bedelaars in de kerk niet. Zij halen, net als Maarten deed, geld op voor het goede doel. Kom ook lekker pannenkoeken en erwtensoep eten. Na afloop is er een optocht door Zaltbommel die eindigt op de Markt. Daarna mogen de kinderen langs de deuren om belletje te trekken, liedjes te zingen en zoveel mogelijk snoep te verzamelen.

Meer leuke winteruitjes

Foto 2. De mooiste figuren lichten op tijdens de Sint Maarten Parade in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek.

- Laatst gewijzigd: 2019-11-11 12:09:14 · Gepubliceerd: 6 november 2019 - 658