door

Zo maak je indruk met je kleding

Foto 1. De Amsterdam Rainbow Dress is twee weken te zien Museum Oud Amelisweerd. Foto: Ashlynn Danielson en de Amsterdam Rainbow Dress Foundation (2017).

Museum toont kleurrijke protestjurken en glimmende balkostuums

archief oud artikel 20 november 2019 Cultuur Bunnik, Utrecht Het Museum Oud Amelisweerd maakt vanaf 21 november een doorstart met een expositie over bijzondere kleding. De expositie Dress to Impress in het Pop-up Museum Oud Amelisweerd toont kleding met een boodschap van vroeger en nu. Kijk naar het kostuum waarmee de ijdele Duitse keizer Wilhelm II indruk maakte op zijn gevolg of naar de protestjurk met een zestien meter lange sleep, die symbool staat voor de strijd voor gelijke rechten van homo's en lesbiennes.

De kostuums van de keizer

Een maatpak met krijtstreep, een winterjas met bontkraag of glimmende sportschoenen. Met de juiste kleding zet je jezelf neer. Trek de mooiste stoffen aan en je vâelt je gelijk beter. Daarom was de laatste Duitse keizer Wilhelm II zo dol op dure kleding. De chronisch onzekere vorst hulde zich graag in de meest extravagante kostuums. Zo sommeerde de (toen nog) jonge kroonprins dat voor zijn verlovingsfeest alle gasten gekleed moesten gaan in een kostuum uit de tijd van zijn beroemde voorganger Frederik de Grote. Wilhelm stal de show met een kostuum dat klopte tot in de details. Dat kostuum is nu te zien in de expositie 'Dress to Impress. Kostuums met een verhaal' in Pop-up Museum Oud Amelisweerd. De tentoonstelling brengt exclusieve kleding samen uit de collecties van Huis Doorn, Kasteel De Haar, Slot Zuylen, Kasteel Amerongen en het Nederlands Volksbuurtmuseum.

Regenboogjurken en stoere truien

Behalve om indruk te maken kun je kleding ook inzetten om te laten zien waar je voor staat. Een modern voorbeeld is de Amsterdam Rainbow Dress, een kolossale jurk gemaakt van vlaggen. Het zijn de vlaggen van landen waar homoseksualiteit nog illegaal en strafbaar is. De jurk reist de wereld over om aandacht te vragen voor discriminatie op geaardheid. Zodra een land het verbod op homoseksualiteit schrapt, dan wordt die vlag in de jurk vervangen door een regenboogvlag. De jurk is twee weken te zien in Oud Amelisweerd en reist daarna door naar India. Een iets minder extravagant kledingstuk in de expositie is de trui van PvdA-politicus Hans Spekman. In tegenstelling tot de meeste politici droeg Spekman geen dure maatpakken. Bijkomend voordeel was dat hij zo meer leek op de mensen wiens stem hij probeerde te winnen.

Kostuum als protest

Zo staan oude en nieuwe kleding naast elkaar in deze tentoonstelling. Zie de Romeinse kostuums die Utrechtse studenten zichzelf aanmaten tijdens de lustrumviering van de universiteit in 1906. Leuk vermaak, maar tegelijk een onderscheidend element: alleen studenten met diepe zakken konden zich zo'n prijzig kostuum veroorloven. Heel anders dan de idealistische kleding en sieraden van de hand van de hedendaagse ontwerpster Trudie van Haaster. Zij kiest voor duurzaam en wil alleen maar materiaal hergebruiken. Hoogtepunt in de expositie is het halssieraad dat Van Haaster maakte van oude horloges en parelkettingen. Kleding kan ook een uiting zijn van je diepste gevoelens. Zo herkent de Utrechtse kledingontwerper Patrick Hiemstra zich niet meer in de rigide scheiding tussen mannen en vrouwen. Hij maakt mode voor vrouwelijke mannen die zich niets willen aantrekken van geldende genderregels. Patrick Hiemstra is een van de jonge Utrechtse ontwerpers van wie er kleding is te zien in deze expositie.

Meer over Oud Amelisweerd

  • 'Dress to impress' is te zien van 21 november 2019 tot en met 23 februari 2020;
  • Dit is de eerste expositie in het Pop-Up MOA, zoals het Museum Oud-Amelisweerd nu wordt genoemd;
  • Iedere donderdag kun je om 12:30 uur deelnemen aan de instaprondleiding. Deze is gratis op vertoon van een ticket voor het museum;
  • Na deze expositie volgt een evaluatie van het pop-museum. Er is een grote kans dat het museum daarna langer open blijft;
  • Rondom Oud Amelisweerd kun je heerlijk wandelen. Volg het jaagpad langs de Kromme Rijn of loop het bos in;
  • Het Waterliniemuseum Fort bij Vechten zit op vijf minuten loopafstand. Koop hier een ticket met korting.
Foto 2. Links: Erwin Raupp, Wilhelm II verkleed als de Grote Keurvorst (1907). Foto uit de collectie van Museum Huis Doorn. Rechts: Een halsketting van gerecyclede sieraden. Foto: Trudie van Haaster.
Foto 3. Op de catwalk met de vernieuwende herenmode van Patrick Hiemstra. Foto: Patrick Hiemstra.

- Laatst gewijzigd: 2019-11-21 12:04:01 · Gepubliceerd: 20 november 2019 - 1356