Interactieve en vaste expositie vertelt over dit concentratiekamp
26 november 2019 bijgewerkt: 13 februari 2020 Geschiedenis Vught, Noord-Brabant Minder tekstbordjes, meer interactiviteit en een aparte ingang voor schoolklassen. Dat zijn de grootste veranderingen in het vernieuwde herinneringscentrum van Nationaal Monument Kamp Vught. De herziene expositie opent op 28 november 2019. Met de nieuwe opstelling wil Kamp Vught vragen oproepen en bezoekers de morele dilemma's laten voelen waar mensen in de oorlogsjaren mee worstelden.
Interactieve en inlevende expositie
Kamp Vught was tussen januari 1943 en oktober 1944 het enige concentratiekamp in Nederland dat werd beheerd door de SS. De nieuwe expositie in het Nationaal Monument Kamp Vught geeft de bezoeker een idee hoe het was om hier gevangen te zitten. Je ziet de stappen die iedere gevangene moest doorlopen: arrestatie, gevangenis, transport, aankomst, afstaan van eigendommen en registratie. Onder de arrestanten zaten ook kinderen. Hoe dat was voor die kinderen wordt in de expositie interactief duidelijk gemaakt. Kies op een scherm welke dingen je in je koffer mee wil nemen naar het kamp. Doe het snel, de tijd op de timer tikt weg. Daarna blijkt dat je de koffer moet afgeven aan kampopzichter. Je krijgt de spullen niet terug, maar wel een gestreept gevangenispak. Iedere bezoeker die langs het gestreepte pak loopt krijg een nummer. De boodschap: in het concentratiekamp was je een nummer en je naam deed er niet meer toe.
Hoor de verhalen tijdens de audiotour
In de expositie leer je de gevangenen kennen. Hoor de verhalen in de audiotour die zit inbegrepen bij het toegangskaartje. Er zaten joodse Nederlanders vast in Vught, waaronder kinderen van nog geen jaar. Onder de gevangen zaten veel verzetsstrijders. Mensen die waren opgepakt, omdat ze illegaal kranten drukten. Sommige waren communist, anderen Jehovah's Getuige. Minder bekend is dat er ook zwarthandelaren zaten en in de vrouwenbarak een groep prostituees. Vanaf de expositie heb je door een glazen pui een uitzicht op de natuur buiten het prikkeldraad van het kamp. Het was die natuur waarover de joodse gevangene Klaartje de Zwarte-Walvisch in haar dagboek schreef: "Alles staat buiten in volle bloei. Mooi groen is alles. Zo mooi is de natuur. Zo slecht de mensen die ons in die mooie natuur hebben gebracht". Net als veel andere gevangen overleefde Klaartje de oorlog niet. Ze werd in 1943 vermoord in het vernietigingskamp Sobibor.
Word stil en denk na
Naast het herdenkingscentrum bestaat het Nationaal Monument Kamp Vught nog uit een aantal andere bezienswaardigheden. Het Kindermonument grijpt je naar de keel. Het is opgericht om de 1296 kinderen te herdenken die stierven van uitputting of werden weggevoerd naar de kampen in Polen. Sommige kinderen waren niet ouder dan een paar maanden. Een ander indrukwekkend monument is de nagebouwde cel waar het bunkerdrama plaatsvond. Als vergeldingsmaatregel werden 73 vrouwen een nacht lang opgesloten in cel 115, een hok van 4 bij 5 meter. Tien vrouwen overleefden die fatale nacht niet. Het vernieuwde herdenkingscentrum geeft aandacht voor deze gruwelijke geschiedenis, maar voor Kamp Vught is herdenken vooral ook nádenken. Nadenken over keuzes en morele dilemma's. 'Hoe maak jij het verschil?' is dan ook de indringende vraag die Kamp Vught haar bezoekers meegeeft wanneer ze het gebouw verlaten.
Herdenk hier de Tweede Wereldoorlog
- Bezoek het vernieuwde Bevrijdingsmuseum in Zeeland;
- Het Memory Vrijheidsmuseum in Nijverdal opende eerder dit jaar ook opnieuw de deuren na een ingrijpende verbouwing;
- Het Oorlogsmuseum Overloon is ook vernieuwd. Een fietspad voert nu dwars door het gebouw en verbindt het museum met andere oorlogsmonumenten;
- Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Dit is er te doen tijdens het themajaar 75 Jaar Vrijheid;
- Sta stil bij de vrijheid in een van deze oorlogsmusea in Nederland;
- Hier vind je een overzicht van alle oorlogsmusea, herdenkingen en monumenten.
Nieuws - Laatst gewijzigd: 2020-02-13 12:01:53 · Gepubliceerd: 26 november 2019 - 3660