Napoleon komt tot leven tijdens de Winterbivak
archief oud artikel 28 januari 2020 Geschiedenis Alphen aan den Rijn, Zuid-Holland Drie, twee, één... Kanonniers, vuur! Het is 1813 en het leger van Napoleon is al een aantal jaar in Nederland. Zijn tegenstanders willen hem verdrijven. Met kanongebulder en felle charges hopen ze de Franse keizer tot een aftocht te dwingen. Op zaterdag 1 februari en zondag 2 februari kun je in Museumpark Archeon zien hoe dat afloopt! Tijdens de Winterbivak Napoleon komt deze oorlog weer tot leven.
Zie de troepen van de keizer van dichtbij
Aan het begin van de 19e eeuw was Napoleon de machtigste man van Europa. In 1811 waren er ongeveer 20.000 Franse soldaten in Nederland. Hoe was het om soldaat te zijn in zijn leger? De Fransen hadden Nederland bezet en noemden het nu de Bataafse Republiek. Tijdens de Winterbivak in Archeon keer je terug naar deze tijd. Zie hoe de soldaten in afwachting zijn van een volgende veldslag. Ze krijgen hun soldij, vervelen zich, doen spelletjes, koken en maken hun wapens schoon. Kom maar dichterbij, dan zie je de drie belangrijkste eenheden: de cavalerie (de mannen te paard), de infanterie (de mannen te voet) en de artillerie, de mannen die de kanonnen bedienen.
Glimmende knopen en bulderende kanonnen
De Franse officier is nerveus. Hij verwacht een aanval van zijn tegenstanders: de Pruisen en de Russen. Zelf durft hij de strijd nog niet aan te gaan. Als bezoeker van Museumpark Archeon kijk je hem letterlijk op de vingers. Je komt zo dichtbij dat je de knopen op zijn prachtige uniform ziet glimmen. De officier besluit een oefening te geven die de tegenstander moet intimideren. Ook houdt hij zo zijn eigen soldaten bezig. Nu kun je zien hoe de verschillende vuurwapens werken. Van het lichte musketgeweer tot de zware kanonnen. Hou je handen op je oren als de kanonnen gaan schieten. Anders piepen je oren nog uren! De soldaten laten de Archeon-bezoekers graag zien hoe je moet zwaardvechten, boogschieten en marcheren. Je mag het ook zelf proberen, als je durft.
Eet als een keizer in Archeon
Napoleon Bonaparte hield van goed eten en liefhebbers van de Franse keuken worden tijdens het Winterbivak-weekend op hun wenken bediend. Schuif op zondag 2 februari 2020 aan bij de Napoleon Brunch. Uiteraard staan er Franse specialiteiten als baguettes, croissants, brie, fricandeau, uiensoep, coq au vin en ratatouille op het menu. Geniet van de Napoleon Brunch terwijl het leger zijn (soms oorverdovende) oefeningen doet. Napoleon was dol op exercities van zijn leger. Hij vond het geen bezwaar als dat onder lunchtijd moest. Dit is een echte tijdreis naar het verleden! Reserveren voor de brunch is verplicht en kan via de website van Archeon.
Meer over Archeon
- In Museumpark Archeon herbeleef je het verre verleden. Je ziet hoe het leven in Nederland was in de prehistorie, Romeinse tijd en de middeleeuwen;
- Koop hier je kaarten voor Archeon met 25% korting;
- Het Archeon ligt op de plek waar 2000 jaar geleden een Romeins fort stond. De grens van het Romeinse Rijk (de 'Limes') liep dwars door het huidige Nederland: van Katwijk in het westen naar Nijmegen in het oosten;
- Bezoek in het Archeon de Restaurantiewerf waar schepen uit de Romeinse tijd worden gereconstrueerd. De schepen werden in 1974 vlakbij het Archeon gevonden;
- Hondenliefhebbers opgelet, de hond mag mee naar Archeon! Je betaalt een entreeprijs van € 3,50 voor je viervoeter.
- Laatst gewijzigd: 2020-02-13 11:34:44 · Gepubliceerd: 28 januari 2020 - 745
Activiteiten Museumpark Archeon
Vanaf morgen te bezoeken
Stad van Sint
Kom naar de Stad van Sinterklaas, doe mee aan de activiteiten, behaal je eigen pietendiploma, bezoek de tentoonstelling 'Het verhaal van Nikolaas' en meer..
Binnen enkele weken te bezoeken
IJsbaan in Museumpark Archeon
Volop plezier op de schaatsbaan in Museumpark Archeon van 21 december tot en met 5 januari! Maak een pirouette, schaats meerdere rondjes of laat je vervoeren op een slee over het ijs.
Vier de winter in Archeon
Vier de winter in Archeon, waar de sneeuw al is gevallen in het middeleeuwse stadje, de haardvuren knapperen en de bewoners druk bezig zijn met winterse werkzaamheden.