door

Dino's van vroeger en nu in beeld bij Teylers Museum

Foto 1. Heinrich Harder, Diplodocus, ca. 1916, chromolithografie. Verzamelkaart uit Wilhelm Boelsche, Tiere der Urwelt. Collectie Chris Manias, Londen.

Bezoek de eerste expositie met dinokunst in Nederland

archief oud artikel 29 januari 2020 Wetenschap Haarlem, Noord-Holland Dinosaurussen, wie houdt er niet van deze prehistorische giganten? Al bijna 300 jaar proberen mensen een realistisch beeld te schetsen van deze reuzendieren. Teylers Museum brengt een overzicht van de mooiste dinosauruskunst in de tentoonstelling Dinomakers, die tot en met 23 augustus 2020 te zien is in Haarlem.

Kunst en wetenschap ineen

Fossielen van miljoenen jaren oud zijn het enige tastbare bewijs van de dino's. Vaak is de vondst niet meer dan een botje, een tand of een versteende voetafdruk. Hoe weten we dan hoe die dinosaurussen er uitzagen? Dat is het werk van paleokunstenaars. Het is een vak dat op het snijvlak zit van wetenschap en kunst. Daarom past een tentoonstelling over paleokunst perfect in Teylers Museum. De paleokunstenaar vertaalt het werk van wetenschappers naar het grote publiek. Met creativiteit en lef vult hij de witte vlekken in en geeft de dino's hun uiterlijk. Met elk nieuw inzicht van de wetenschap verandert ook het beeld van de dino's. Het idee voor deze expositie ontstond nadat Teylers Museum in 2019 twee aquarellen aankocht met daarop een van de eerste portretten van dino's. De schilderijen waren in 1856 gemaakt in opdracht van een Oostenrijkse hertog en deze werken behoren tot de vroegste realistische afbeeldingen van prehistorisch leven.

Primeur van paleokunst

Teylers Museum heeft met Dinomakers een echte primeur. Het is de eerste expositie in Nederland over paleokunst. Naast werken uit eigen collectie ontving het museum ook bruiklenen van het Natural History Museum in Londen, het Moravisch Museum in Brno en Museon in Den Haag. De vroegste dino-afbeeldingen zijn niet alleen schilderijen, maar ook plaatjes uit een toverlantaarn. Die toverlantaarns stonden op kermissen waar mensen zich - tegen betaling - konden verwonderen over deze uitgestorven megareptielen. Dinomakers toont ook moderne weergaven van dinosaurussen. Denk maar aan Steven Spielbergs film 'Jurassic Park' waarin woeste t-rexen en gemoedelijke langnekdino's door de bioscoop stampten. Er is ook werk van hedendaagse paleo-artiesten te zien zoals dat van Mark Witton, een Brit die al meerdere prentenboeken met dinosaurussen tekende.

Dino's voor de kids

Behalve wetenschappelijk onderzoek en tekentalent moet je als paleokunstenaars nog een belangrijke eigenschap hebben: verbeeldingskracht! Laat dat nu net kwaliteit zijn die veel kinderen in huis hebben. Daarom interviewde Teylers Museum ook enkele kinderen over hun favoriete dino's. In korte filmpjes geven de kinderen hun kijk op de oertijd. Gedurende de tentoonstelling kunnen kinderen ook op speurtocht door het museum met creatieve doe-opdrachten. Denk na over het uitgestorven leven, maar ook over de dieren van de toekomst. Op die manier wil Teylers Museum de link zoeken met het de huidige tijd. Kinderen ontdekken op welke manier klimaatverandering van invloed is op de ontwikkeling van mens en dier. Dinomakers is tot en met 23 augustus 2020 te zien in Teylers Museum.

Vijf feiten over Teylers Museum

  • Teylers Museum stamt uit 1784 en is daarmee het oudste museum van Nederland;
  • Het museum ontstond uit de persoonlijke collectie van Pieter Teyler van der Hulst, een rijke lakenhandelaar uit Haarlem;
  • In 1811 bracht Napoleon een bezoek aan het museum. De keizer liet zich bijpraten over elektriciteit, destijds een nieuw fenomeen;
  • Tot 20 mei 2020 kun je in Teylers ook nog De Lorentz Formule zien. Dat is een interactieve tour door het lab van de beroemde natuurkundige Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928);
  • Eerder dit jaar werd in de Ovale Zaal van Teylers Museum een belangrijke scène opgenomen voor 'Ares', de eerste Nederlandse serie op Netflix.
Foto 2. Een hedendaags dinoportret: Mark Witton, Europasaurus holgeri, 2016.

- Laatst gewijzigd: 2020-05-30 14:56:11 · Gepubliceerd: 29 januari 2020 - 1735