door

Teken mee met 17de-eeuwse kunstenaars

Foto 1. Peter Paul Rubens, Bacchanaal met de dronken silenus, ca. 1611-1615, olieverf op doek. Foto: Gemäldegalerie der Akademie der bildenden Künste

Rubens, Van Dyck en Rembrandt uit Wenen in Noordbrabants Museum

archief oud artikel 3 februari 2020 Cultuur Den Bosch, Noord-Brabant Maak een cultureel tripje naar Den Bosch en bewonder meesterwerken van Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck, Rembrandt van Rijn en Jan Weenix in Het Noordbrabants Museum. Voor de tentoonstelling Meesterwerken uit Wenen leende het museum de grootste kunstcollectie van de Weense Akademie der bildenden Künste ooit vertoond in Nederland. Zo'n 70 werken van 17de-eeuwse Vlaamse en Nederlandse meesters zijn te zien van 8 februari tot en met 1 juni 2020.

Een ware topcollectie

Misschien heb je al wel eerder van de Weense Akademie der bildenden Künste gehoord. Zegt de naam je niets? Dan ken je misschien wel de eerder genoemde kunstenaars Rubens, Van Dyck, Van Rijn en Weenix. In de tentoonstelling Meesterwerken uit Wenen zijn onder andere werken van hun hand te zien en in totaal ruim vijftig schilderijen en twintig tekeningen uit de Weense collectie. De absolute topstukken in de expositie zijn Bacchanaal met de dronken Silenus van Peter Paul Rubens, Zelfportret op 15-jarige leeftijd van Anthony van Dyck, Portret van een jonge vrouw van Rembrandt van Rijn en De witte pauw van Jan Weenix. Daarnaast zijn een groot aantal portretten, landschappen en stillevens te zien van onder meer Adriaen Brouwer, Pieter Codde, Melchior d‘Hondecoeter, Jacob Jordaens, Rachel Ruysch en David Teniers II.

Ontdek de kunstenaar in jezelf

Bij het bewonderen van deze meesterwerken wanen bezoekers zich in de 17de eeuw en daar doet Het Noordbrabants Museum nog een schepje bovenop. Je kunt namelijk ook zelf aan de slag! In verschillende tentoonstellingszalen mag je zelf het potlood oppakken en ervaren hoe het was om als student in die tijd één van de grote meesters na te tekenen.

Het verhaal achter de collectie

Niet alleen de collectie zelf is mooi, ook het verhaal erachter is het vertellen waard. Na jaren van verzamelen, schonk graaf Lamberg-Sprinzenstein in 1822 zijn collectie aan de Weense kunstacademie. Een fantastisch cadeau, maar wel onder één voorwaarde: het moest toegankelijk zijn voor publiek. Dat was toentertijd niet zo normaal als nu. In die tijd was het gebruikelijk dat kunstacademies grote kunstcollecties hadden die alleen beschikbaar waren voor de studenten. Zo hadden ze alle tijd om de werken te bestuderen en na te tekenen. Graaf Lamberg-Sprinzenstein zag dat dus graag anders en wilde naast studenten ook de 'gewone mens' van kunst laten genieten. Dat is gelukt! De collectie van de Weense kunstacademie, die in 1692 is opgericht, is nog steeds eigendom van de universiteit en heeft tot op de dag van vandaag een educatieve én museale functie. Een prachtige gedachte die deze collectie extra bijzonder maakt.

Meesterwerken uit Wenen is te bezichtigen van 8 februari tot en met 1 juni 2020 in Het Noordbrabants Museum.
Een toegangskaartje kost € 15,- voor volwassenen en kinderen tot 18 jaar hebben gratis toegang. Bestel gemakkelijk tickets voor Het Noordbrabants Museum via DagjeWeg.NL Tickets.
Foto 2. Links: Anthony van Dyck, Zelfportret op 15-jarige leeftijd, 1613-1614. Rechts: Rembrandt van Rijn, Portret van een jonge vrouw, 1632, olieverf op doek. Foto: Gemäldegalerie der Akademie der bildenden Künste

- Laatst gewijzigd: 2020-02-06 15:23:13 · Gepubliceerd: 3 februari 2020 - 872