Herdenk de Tweede Wereldoorlog bij deze kampen en monumenten
9 februari 2020 bijgewerkt: 10 september 2021 Toerisme Landelijk Vijf jaar lang stond de hele wereld op z'n kop en waren we onze vrijheid kwijt. Iets waar we ons nu weinig bij voor kunnen stellen, maar waar duizenden mensen voor ons voor gestreden hebben. Deze oorlogsmonumenten zijn indrukwekkende locaties in eigen land waar de Tweede Wereldoorlog nog steeds wordt herdacht en waar de helden van toen een podium krijgen. Fijn: veel tips hieronder zijn gratis te bezoeken.
Infocentrum WO2 Nijmegen
Nijmegen, Gelderland - In Infocentrum WO2 Nijmegen kom je niet alleen veel te weten over de oorlogstijd, je krijgt ook een stukje beleving mee. In een korte film zie je tanks op je afkomen en krijg je een snelle maar levensechte indruk van de Tweede Wereldoorlog. Het centrum heeft allerlei interactieve onderdelen. Zo kun je met één druk op de knop een gigantische landkaart leven inblazen. Vliegtuigen die in komen vliegen, bommen die vallen, oude foto's die ineens verschijnen. Je krijgt hier een idee van hoe Nijmegen er in oorlogstijd precies uitzag. Het centrum is niet het einde van de rit: er staan tal van informatiezuilen die je doorverwijzen naar meer monumenten en musea in de buurt. Toegang tot Infocentrum WO2 Nijmegen is gratis.Liberation Route
Utrecht, Utrecht - De Liberation Route is niet zozeer één monument, maar een compleet herdenkingsgebied. Volg te voet of op de fiets het pad van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog. Op luisterplekken in de regio Arnhem, Nijmegen en op de Veluwe beleef je het verleden en kom je van alles te weten over de Tweede Wereldoorlog. Bij ruim tachtig veldkeien op de route is een hoorspel te beluisteren over persoonlijke belevenissen van mensen in 1944 en 1945. Bemachtig de gratis route online of bij een VVV in de buurt. Je kunt ook zelf een route samenstellen, zelfs voor met de bus of auto.
Nationaal Monument Kamp Amersfoort
Leusden, Utrecht - Ontdek alles over de geschiedenis van doorgangskamp en strafkamp Kamp Amersfoort. Het Nationaal Monument Kamp Amersfoort laat niet het strafkamp van vroeger zien; dat werd namelijk in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw gesloopt. Tegenwoordig is het een herinneringscentrum, inclusief gedenkplaats, een overgebleven wachttoren en een gedenksteen. Het centrum vertelt meer over wat er hier in de oorlog heeft plaatsgevonden. Voor volwassenen en kinderen geldt een toegangsprijs.
Het Joodse Schooltje
Leek, Groningen - Vroeger een school, tegenwoordig een gratis museum. Het Joodse Schooltje was tot 1996 een kleine school maar werd daarna omgebouwd tot monument en museum, ter nagedachtenis aan de Joodse inwoners van het dorp. Tijdens de oorlog kregen Joodse kinderen hier les in religie en Hebreeuws. De namen van de Joodse Leeksters die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden weggevoerd en vermoord, staan in plakkaten in de buitenmuur gegraveerd. In het museum leer je meer over de Joodse cultuur en de oorlogsgeschiedenis van Leek. Het museum is gratis te bezoeken, maar stelt donaties op prijs.
Nationaal Monument Kamp Vught
Vught, Noord-Brabant - Kamp Vught was één van de drie concentratiekampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het kamp was een werkplaats waar Philipsproducten werden gemaakt. Het kamp stond bekend om zijn erbarmelijke omstandigheden. Tegenwoordig is Nationaal Monument Kamp Vught een herdenkingsplek. De wachttorens en de schietbaan van het kamp zijn nog steeds te zien en er is een barak nagebouwd om te laten zien hoe de gevangenen werden gehuisvest. In het bezoekerscentrum zie je een maquette van hoe het kamp er in de oorlog uitzag en ontdek je persoonlijke verhalen van overlevenden. Ook zijn er foto's en voorwerpen van slachtoffers te zien. Voor een bezoek aan het monument geldt een toegangsprijs.
Etty Hillesum Centrum
Deventer, Overijssel - In de eerste synagoge van Deventer is een permanente tentoonstelling te zien over de Joodse Etty Hillesum, die in de oorlog een dagboek bijhield. Beleef de Tweede Wereldoorlog door haar ogen in het Etty Hillesum Centrum. Uiteindelijk kwam Etty in Kamp Westerbork terecht. Lees in haar brieven en dagboek hoe haar leven in het kamp was. In het centrum is ook een permanente expositie te zien over de geschiedenis van het Joods leven in de stad. Voor volwassenen en kinderen geldt een toegangsprijs.
Airborne at the Bridge
Arnhem, Gelderland - Airborne at the Bridge neemt je mee in drie persoonlijke verhalen van soldaten die hier tijdens de Slag om Arnhem sneuvelden. Ontdek alles over de Britse luitenant John Grayburn, de Duitse Hauptsturmführer Viktor Eberhard Gräbner en de Nederlandse kapitein Jacob Groenewoud. De heftige en beruchte strijd van september 1944 vond plaats op de John Frostbrug, ook wel Rijnbrug, waar je vanaf het bezoekerscentrum prachtig uitzicht op hebt. Het is een plek om te herdenken en die bezoekers tot nadenken zet. Toegang is gratis.
Amerikaanse Begraafplaats Margraten
Margraten, Eijsden-Margraten, Limburg - Met 8301 graven is de Amerikaanse Begraafplaats Margraten één van de grootste begraafplaatsen ter wereld. Hier liggen de bevrijders die in de Tweede Wereldoorlog streden voor de vrijheid van Nederland. Het kerkhof is met z'n witte kruizen een geliefde bestemming voor toeristen en een iconische gedenkplaats. Jaarlijks bezoeken honderden mensen uit binnen- en buitenland de begraafplaats. Bezoek zelf de Amerikaanse Begraafplaats Margraten of boek een rondleiding onder begeleiding van een gespecialiseerde gids. Zelfstandige toegang is gratis, voor een rondleiding geldt een aangepast tarief op aanvraag.
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Hooghalen, Midden-Drenthe, Drenthe - Duizenden Joden, Sinti en Roma werden tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Kamp Westerbork weggevoerd naar concentratiekampen. Tegenwoordig worden in Herinneringscentrum Kamp Westerbork de verhalen van overlevenden en slachtoffers doorgegeven. Op het terrein van het voormalig kamp vind je reconstructies, monumenten en indrukwekkende exposities. In het museum zie je onder andere originele filmbeelden uit 1944, een gedeeltelijk ingerichte barak en een grote maquette van hoe het kamp er vroeger uitzag. Voor het herinneringscentrum geldt een toegangsprijs.
Hollandsche Schouwburg
Amsterdam, Noord-Holland - De Hollandsche Schouwburg was eerst een populair theater, maar werd in 1941 onder dwang een deportatieplaats voor Joden in de Tweede Wereldoorlog. De schouwburg is nu een gedenkplaats, met een indrukwekkende gedenkwand waar 6700 familienamen op te lezen zijn. In een vaste tentoonstelling zie je foto's, video's en documenten uit oorlogstijd. Voor de schouwburg geldt een toegangsprijs.
Dit vind je vast ook interessant
- In 2020 vieren we dat we al 75 jaar in vrijheid leven. Kijk wat er te doen is rondom themajaar 75 Jaar Vrijheid;
- Deze 75 Jaar Vrijheid tentoonstellingen wil je niet missen;
- De kinderen meer over de oorlog leren? Dit zijn geschikte oorlogsmusea voor kinderen;
- Het grootste oorlogsmuseum van Nederland, gebouwd op het vroegere slagveld. Boek tickets via DagjeWeg.NL Tickets en krijg 15% Korting + gratis consumptie.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2021-09-10 12:45:18 · Gepubliceerd: 9 februari 2020 - 3959